MENÜ

Államilag támogatott hitel termõföld vásárlására az FHB-tól

Oldalszám: 56
2014.05.16.

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank 2005. december 1-jétõl kínálja Birtokfejlesztési hitelét termõföld megvásárlásához. A részletekrõl kérdeztük Harmati Lászlót, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Mit érdemes kiemelni az FHB által kínált Birtokfejlesztési hitellel kapcsolatban?
A legfontosabb jellemzõje a hitelnek, hogy állami kamattámogatás kapcsolódik hozzá, így a gazdák részére lehetõség nyílik arra, hogy meglévõ birtokaikat, termõföldjeiket, illetve ezáltal gazdaságukat tovább bõvítsék igen kedvezõ támogatott hitellel. A kölcsön a kamattámogatás révén a gazdák által is vállalható hitelterhet jelent.

Milyen termõföldek vásárolhatóak meg az FHB által kínált hitelbõl?
A hitelbõl finanszírozható termõföldet a Földhivatali nyilvántartás határozza meg, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban szántóként, gyümölcsösként, szõlõként, rétként vagy legelõként (a korábbiakban gyep) kell szerepelnie. Bankunk a jogszabályi elõírásokhoz igazodva legalább egy hektáros termõföld megvásárlásra nyújtja a kölcsönt. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a kölcsön csak 300 hektár, illetve 6000 aranykorona tulajdon elérésig nyújtható.

Mennyi kölcsönt igényelhetünk termõföld vásárlására?
A kölcsön összegének el kell érnie legalább az 1 millió forintot, ami átlagos termõföld áraknál legalább 3–5 hektáros termõföld megvásárlását jelenti. A kölcsön maximális összege 50 millió forint lehet, illetve a kölcsönösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) együttes hitelbiztosítéki értékének 60%-át. Ebbõl természetesen az is adódik, hogy ha megfelelõ fedezet áll rendelkezésre, akkor a kölcsön összege elérheti akár a vételár 100%-át is.

Mennyi idõre és milyen devizanemben lehet felvenni a hitelt?
A kölcsönt minden esetben forint alapon nyújtja bankunk legalább 5, de maximum 20 éves futamidõre. A futamidõ elején ügyfeleink 2 év törlesztési türelmi idõt is igénybe vehetnek.

Mekkora a kölcsön kamata és THM-je?
Az FHB a lakáshitelekhez hasonlóan a birtokfejlesztési kölcsönénél is ügyel arra, hogy ügyfelei a legalacsonyabb törlesztõrészleteket fizessék. A kamat évi 8,15%, mely az állami kamattámogatás visszaigénylése után valójában csak 4,075%-ot tesz ki, a kezelési költség havi 0,09% (THM: 9,98%-tól). A hitel teljes futamideje alatt igénybe vehetõ 50%-os kamattámogatást naptári negyedévenként kell igényelni az illetékes adóhatóságtól.

Az FHB valamennyi kölcsönéhez ingyenes hitelfedezeti életbiztosítást ad, a birtokfejlesztési kölcsönhöz is?
Igen, ez a kedvezmény megilleti a termõföldet vásárlókat is.

Hol kaphatnak részletesebb tájékoztatást az érdeklõdõk?
Az FHB helyi tarifával hívható információs vonalán (06-40/200-115) és az internetes honlapján: www.fhb.hu.