MENÜ

Jelentõs innováció a talajmûvelésben az AGRIKON Solt Zrt.-nél

Oldalszám:
2014.05.15.

Újdonság a talajmûvelésben: megjelent az AGROKOMB VARIO változtatható mûvelõ elemes egymenetes
magágykészítõ család

Jelentõs mérföldkõhöz érkezett a több, mint ötven éves múltra visszatekintõ AGRIKON Solt Gépgyártó Zrt. talajmûvelõ termékpalettájának megújítása. Az eddig folyamatos fejlesztés és felhasználói tesztelés alatt álló AGROKOMB VARIO család piaci bevezetésre került.Mi késztette a társaságot ilyen jelentõs fejlesztés megvalósítására, illetve miben jelent újdonságot a piacon az AGROKOMB VARIO?„Az AGROKOMB VARIO termékcsalád kifejlesztésére több elvárás inspirálta az AGRIKON Solt Rt.-t” – tájékoztatta az Agro Naplót Károlyi Gábor az AGRIKON Solt Zrt. igazgatója. „Legfontosabb, hogy a gazdálkodók elvárása a talajmûvelõ eszközök tekintetében a költséghatékony mûvelés biztosítása, amelynek az egyik fõ eszköze a minél kevesebb számú menetben történõ mûvelés. A felhasználói igények, a korszerû mezõgazdaság feltételei, illetve a piacon jelen lévõ termékek tapasztalatainak elemzése az alábbi eredményt hozták:A piacon megtalálható egy menetben dolgozó talajmûvelõ gépek esetében adottak a gépen található mûvelõ elemek, ezért ezek nem képesek figyelembe venni az évszaktól, a talajminõségtõl és nem utolsó sorban a gazdálkodó egyedi igényeitõl és elképzeléseitõl függõ eltérõ mûvelési igényeket. Ezzel szemben társaságunkat, mint gépgyártót jelentõs számban érik olyan megkeresések, amelyek során egy-egy felhasználónak egyedi igénye, elképzelése van.A fenti tapasztalatokat összegezve jutottunk arra az elhatározásra, hogy a modern agrártechnika követelményeinek megfelelõ olyan egymenetes talajmûvelõ eszközt fejlesszünk ki, amely könnyen képes az eltérõ igények és adottságok esetén is magas minõségû, egymenetes mûvelés végzésére.”

Melyek az AGROKOMB VARIO család fõbb mûszaki paraméterei?„Az AGROKOMB VARIO magágykészítõ gépcsalád félig függesztett kivitelben 3, 4, 5, 6 m-es munkaszélességgel készül.” – ismertette Kovács Béla az AGRIKON Solt Zrt. mûszaki igazgató-helyettese. „A gép alapeleme a nagyszilárdságú központi váz (4 m munkaszélességtõl), amely lehetõvé tesz bármilyen kialakított csatlakozással rendelkezõ mûvelõ elem vagy tartókeret felfogatását. Ennek megfelelõen cserélhetõ mûvelõ elemeket alakítottunk ki a talajminõség, az évszaknak megfelelõ munkaszükséglet és a növényi kultúrának megfelelõen. Ezzel a megoldással minden mûvelési igényt és elvárást ki tudunk elégíteni.Természetesen mint gyártó a felhasználói tapasztalatokat összegezve létrehoztunk egy tavaszi és egy õszi munkákhoz kapcsolódó mûvelõ elem variációt, figyelembe véve a leghatékonyabb ma alkalmazott technikai magoldásokat.”Az AGROKOMB VARIO mûvelõ elemek összeállítása TAVASZI magágykészítésnél:

  • Simító – rugóval szabályozható, magassága állítható.

  • Pálcás henger – tömörít, aprítja a rögöket és átveszi a gép súlyának egy részét.

  • Rugóskapák – vetésmélységben lazítják a talajt, aprítják a rögöket és gyomirtást végeznek.

  • Stern hengerek – jó aprító, tömörítõ munkát és gyomirtást végeznek

 • Tömörítõ henger –feladata a felszíni és mélyebb réteg tömörítése, a felszíni rögök aprítása és szintén átveszi a gép súlyának egy részét.

Az AGROKOMB VARIO mûvelõ elemek összeállítása ÕSZI magágy- készítésnél:

  • Tárcsasor – egyenes vonalban kettõ sor kerül elhelyezésre, amelyek biztosítják az erõegyensúlyt, feladatuk az aprítás, porhanyítás és a keverés.

  • Talajlazítók – nehéz kultivátorok, rugós talajlazítók.

  • Stern hengerek.

 • Tömörítõ henger.

Vett-e igénybe külsõ segítséget az AGRIKON Solt Zrt. a fejlesztés során?Természetesen a feladat komplexitása miatt külsõ partnerek is támogatták az új eszköz kifejlesztését. A fejlesztési projektünk a GVOP 3.3.3. K+F projektjének keretében történt, a tervezés során közremûködtek a Gödöllõi Szent István Egyetem Mezõgazdasági Géptani Intézetének oktatói és végzõs hallgatói, illetve tapasztalataikkal és teszteléshez szükséges területek biztosításával felhasználói partnereink is jelentõsen hozzájárultak.

6320 Solt, Bartók Béla u. 2.

 Tel.: 78/486-016, 486-061, 30/380-1595

Fax: 78/486-152

info@agrikonsolt.hu

www.agrikonsolt.hu