MENÜ

Mangalica modern körülmények között

Oldalszám:
2014.05.15.

Az elmúlt év végén egy kedves partnerünktõl olyan kérés érkezett a Pig-Techn Kft. szakembereihez, hogy felhagyva az eddigi pulykanevelést, -hízlalást, a meglévõ épületéhez tervezzünk technológiát mangalica sertések részére.

A telep az átalakítás után legyen alkalmas 500 koca, valamint szaporulatának elhelyezésére, hízlalására. A telep épületei kiváló adottságokkal rendelkeztek, hisz valaha sertéstelepnek épült.

Két fontos kérése volt a megrendelõnek:

  • A fiaztatás és a malacnevelés laguna felületen mûanyag padozatelemeken mûanyag karámelemekkel kialakított kocaboxon történjen, valamint fontos szempont volt, hogy a fiaztató kutricában alkalmazzunk kocakirekesztõt, tehát a koca szabadon legyen.
  • A hízlalás almos épületekben történjen, de itt is legyen trágyakihúzó berendezés, behordó, megfelelõen szabályozott szellõzés, párásítás stb.

A feladat nem tûnt bonyolultnak, a több, mint 14 éve a sertéstartási technológiák tervezésében, szerelésében mûködõ Pig-Techn Kft. szakembereinek. Egyedül a fiaztató megoldása volt eltérõ a hagyományosan hússertést tartó telepeken alkalmazott megoldásokhoz képest, ami egyben nagy kihívás is volt.

Hogyan készítsünk olyan elletõboxot, melyben az egyébként nem a nyugodtságáról híres fajta, jól tûri, plusz az ellés körüli „bonyodalmak”,  (az erõs anyai ösztön, a malacok ragaszkodása anyjukhoz stb.) megteremtik a feltételeket a nyugodt elléshez, nincs nyomás, az alkalmazott technológia nem veszélyezteti a malacok biztonságos felnevelését, de egyben kevés emberi erõt igénylõen elégíti ki a szoptató koca igényeit is.

A termek elkészülte után, egyeztetve partnerünkkel, több javaslat után mondta: „Ez az amire gondoltam.”

A Pig-Techn Kft. az egyedi megoldásokban mindig erõs volt, hála a mohácsi saját gyártóbázisunknak, mely minden egyedi igényt ki tud szolgálni.

A szerelés elkezdõdött, és az elsõ terem elkészülte után megrendelõnk boldogan mondta: „Ez az, és nagyon jó.”

Örültünk véleményének, de arra gondoltunk mit szól ehhez az a vemhes mangalica süldõ, aki még a szabadban sétál.

Félelmünk az elsõ fialások után elmúlt, a dolog kiválóan mûködik. Az eddig született kb. 500 db malac közül összesen 2 db hullott el.

A mangalica sertések részére készült fiaztató kutricát élõben megtekinthetik a XIII. Alföldi Álattenyésztési Napok kiállításon a Pig-Techn Kft. szabadtéri kiállítási standján.