MENÜ

Tavaszi gépbemutatók országszerte

Oldalszám: 6
2014.05.15.

Az Euro-West Kft. idén március 10-én megrendezett XI. Zirci Gépkiállítás és Vásáron ünnepelte 15. születésnapját. A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülõ kiállításon az állógépes új és használt erõ- és munkagépek mellett a születésnap legnagyobb attrakciójaként Magyarországon elõször mutattak be mûködés közben tisztán repceolajjal mûködõ nagy teljesítményû mezõgazdasági traktort. A németországi partnercég által gyártott két körös üzemanyag ellátó rendszer felszerelését az Euro-West Kft. szakemberei végzik. A rendszer lényege, hogy kis idejû dízel üzem után automatikusan kapcsol át tisztán növényolaj üzemmódra. A gyártó 2005 évben elérte a több mint száz darabos átépítést, melyek után bátran jelentheti ki, hogy a növényolaj felhasználásával nem csak gazdaságosabban üzemeltethetõ szinte bármely dízelmotor, de repceolaj használatával 5–8% teljesítménynövekedés is tapasztalható.

A rendszer részegységei: hõmérséklet kijelzõ és szabályzó komputer; 50–60 l-es kiegészítõ dízeltartály; növényolaj szivattyú; hõcserélõ; extra szûrõ vízleválasztással, melegítõpatronnal; 6/2-es útváltó szelep és összekötõcsövek. A traktor dízel olajjal kezdi mûködését, míg a hûtõvíz hõmérséklete eléri a 60 °C-t. A hûtõvíz a hõcserélõvel melegíti a növényolajat. 60 °C-nál az útváltó szelep kizárja a dízel kört és bekapcsolja a növényolaj kört. A növényolaj egy 0,5 μ-s, 98% vízleválasztási kapacitású szûrõn átvezetve jut el az eredeti adagolóhoz, mely semmilyen átalakítást nem igényel. Az átépítés közös nyomócsöves és forgó elosztós rendszereknél is megoldható.

Az átépítõ készlet és a beszerelés összköltsége hozzávetõlegesen 1000 üó-ás üzemelés és 18 l/üó fogyasztás mellett már 1 év alatt megtérülhet.
Az ünnepléssel egybekötött bemutatón rendkívül nagy érdeklõdés mutatkozott a bioolajjal üzemeltetet rendszer iránt, mely akár holnaptól a leendõ felhasználók rendelkezésére állna. A legnagyobb akadályt úgy tûnik csupán az állami szabályozás hiánya okozza…

A pécsi székhelyû K & B

Gépudvar Kft. tavaszi gépbemutatóját is nagy érdeklõdés kísérte. Az 1998-ban alapított társaság hagyományos rendezvényét évrõl évre egyre több termelõ tiszteli meg jelenlétével.

– A gépkereskedelmen túl, a hétvégi ügyeletekkel bõvített magas szintû szervizszolgáltatás biztosítja vevõkörünk elégedettségét – hallhattuk Kasó Tamástól (képünkön), a cég ügyvezetõjétõl.
Kiemelt termékük a Zetor traktorcsalád, melynek kizárólagos képviseletét látja el a cég Somogy, Tolna és Baranya megyékben. Az elmúlt 9 évben, mintegy 300 Zetor traktort értékesítettek, ami bizonyítja, hogy a Zetor ebben a régióban nemcsak a múlt, hanem a jelen közkedvelt traktora.
A K&B Gépudvar mezõgép palettáján szerepelnek a Vogel & Noot talajmûvelõk, illetve a kecskeméti Sasform Kft. által gyártott gépek. Újdonság  az amerikai gyártású GEHL rakodógép család, melyet csúszókerekes és törzscsuklós teleszkópos változatban kínálnak vásárlóiknak.

A KASZ-COOP Derecske Zrt. rendezvényére több, mint félezer érdeklõdõ látogatott el. Pápai István (képünkön) vezérigazgató megnyitó elõ-
adásán beszélt a cég múltjáról, lehetõségeirõl és ismertette az elért eredményeket. A fókuszba azonban a cég termékpalettáját helyezte. Az agrártermelõk szinte minden szükséges mezõgazdasági gépet és berendezést beszerezhetnek a KASZ-COOP-nál. A teljes gépkínálatból kiemelve néhány termék: a SAME és MTZ traktorok, VOGEL&NOOT és LEMKEN munkagépek, RM öntözõberendezések, DEUTZ-FAHR kombájnok és teleszkópos rakodók, STRAUTMANN speciális pótkocsik, LOCUST csúszó kormányzású rakodógépek, KERTITOX permetezõgépek.

A következõkben Galló Ferenc vezetõ pályázati tanácsadó ismertette a mezõgazdasági szektorban fellelhetõ pályázati lehetõségeket, majd Bóna Szabolcs, a CIB Lizingcsoport mezõgazdasági üzletágvezetõje beszélt a KASZ-COOP Derecske által kínált gépek beszerzéséhez igénybe vehetõ nyílt- és zártvégû lízing- és bérletlehetõségeirõl. Ezek az igen kedvezõ (1,99%) kamatozású Euro vagy svájci frank alapú pénzügyi megoldások napjainkban különösen nagy segítséget nyújthatnak a gazdáknak, hogy elõnyös feltételekkel szerezzék be  gépeiket.

„Két új színfolt a KASZ KOOP palettáján a DEUTZ-FAHR kombájn és teleszkópos rakodógép” – kezdte gépbemutató elõadását Móricz Tamás termékmenedzser. A Horvátországban elõállított kombájnokat, amelyeknek legfõbb jellemzõi a megbízhatóság, a gazdaságosság, a nagy teljesítmény és a hosszú szerviz intervallum, 5 ládás 7500 literes vagy 6 ládás 8500 literes magtartállyal szerelik fel. Részegységei a legfejlettebb technológiák alkalmazásával készülnek.

A Dániában gyártott Agrovector teleszkópos rakodógépek két változatának erõsségei a DEUTZ-motor, a csúcsminõségû kivitelezés és a „high-tech” megoldások alapkivitelben (pl. az elektronikus joystick botkormány vagy az audiovizuális rakodási visszajelzõ). A 26.6-os és a 30.7-es típus maximális emelési magassága 6 és 6,9 m, emelési kapacitása 2,6 illetve 3 tonna. A motort és a többi szerkezeti elemet úgy helyezték el, hogy a karbantartási és a szervizmûveletek gyorsan, biztonságosan és egyszerûen végezhetõk el.
A záró elõadáson Daniele Rossetto kereskedelmi igazgató mutatta be a MULMIX gabonatárolót és a BONFANTI szárítót, amelyeknek tervezését és teljes körû kivitelezését vállalja az olasz cég. A gabonatárolókat a kor követelményeinek megfelelõen elõ- és utótisztítóval szerelik fel. A BONFANTI szárítók a két égõ alkalmazásának köszönhetõen a hagyományos berendezéseknél 10–25%-kal kevesebb energia felhasználásával mûködtethetõk. A tárolás és a szárítás minden mozzanata figyelemmel kísérhetõ a vezérlõrendszer segítségével, így a telepeket egyetlen személy irányíthatja, illetve ellenõrizheti akár mobiltelefonja segítségével.