MENÜ

V. Országos Quadris díj átadása

Oldalszám: 76
2014.05.15.

Napjainkra eljutottunk odáig, hogy a hazai és az EU-s piacokon versenyezniük kell a magyar boroknak a francia, spanyol, olasz, vagy éppen a tengerentúli borokkal, melyek nagy minõségi paraméterekkel jellemezhetõek. A bor minõségi jellemzõi, ízvilága, az adott borvidék vagy pincészet ismertsége, a kialakított bormarketing mind-mind fontos tényezõi a sikeres és gazdaságos bortermelésnek.


 

Nem feledkezhetünk el azonban a jó bor alapanyagáról, az egészséges szõlõrõl sem. A szõlõ-betegségek elleni védelemhez nagy hatékonyságú, széles hatásspektrumú készítményre van szükség, mely a Quadrisban öltött testet.A Syngenta nem csak a termelésre figyel oda, de fontosnak tartja a végtermék minõségét is. Éppen ezért idén ötödik éve szervezi meg az Országos Syngenta Borversenyt. A szõlészek-borászok számára is oly fontos megmérettetésre 2006-ban 276 tételt küldtek el a gazdák, melyet a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének irányításával szakértõ zsûri bírált el.A hagyományos Quadris díj átadásának hátteret a patinás Budapesti Történeti Múzeum nyújtott.

 

A magas színvonalú elõadások közül Dr. Gabi Géza, a Tolna Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakemberének beszámolóját emelnénk ki, aki az elõrejelzés szerepérõl beszélt a szõlõbetegségek elleni védelem területén. Mint elmondta, az integrált technológiák mielõbbi elterjedését nagyban elõsegítik az FVM gondozásában megjelent pályázatok, amelyeket AKG-programok keretében valósíthatnak meg a termelõk. A programok egyik legfontosabb eleme a növényvédelmi elõírások betartása, és az elõrejelzésre alapozott védekezési technológiák és technikák bevitele a gazdálkodásba. A Szekszárdi borvidéken az elmúlt évben elõrejelzéssel a szõlõkultúrában kimagasló eredményeket sikerült elérni a gombabetegségek elleni védekezésben. A gazdaságosság-környezetterhelés-szõlõminõség rendszerét az elõrejelzés szemszögébõl építettük fel éveken keresztül. A hosszú távú tartamkísérleteink során az elõrejelzés olyan rendszerét sikerült felépíteni, amely megbízható alapját képezi a szõlõ növényvédelmének. A gombabetegségek biológiai folyamatait figyelembe véve, adott tájegységen-termõterületen a hosszú távú területi kísérletek alapján eljuthatunk az elõrejelzésre alapozott növényvédelmi technológiák olyan szintjére, ahol növényvédelmileg nehéz évjáratban is képesek vagyunk a védekezési költségeket 40%-kal csökkenteni a programszerû védekezésekhez képest. Az elõrejelzés a növényvédelem kincstárjegye, amely bármikor pénzre váltható.A növényvédelmi technológiákat fejlesztõ cégek ezt felismerték, és közülük is zászlóshajóként a Syngenta – kimagasló minõségû termékeivel – vezetõ szerepet vállal napjaink integrált növényvédelmének gyakorlati megvalósításában.