MENÜ

A SILWET® L-77 adalékanyag alkalmazásának elõnyeirõl

Oldalszám:
Vendrei Zsolt 2014.05.13.

A SILWET® L-77 adalékanyag méltán kiemelkedik az eddig hasonló célból felhasznált készítmények mezõnyébõl, hiszen az adjuvánsok új generációját képviselve több adalékanyag tulajdonságait képes ötvözni. Egyesíti magában a kiemelkedõen magas felületi feszültségcsökkentõ tulajdonságot, a tapadásfokozó hatást, és elsõsorban a felszívódó hatóanyagú növényvédõ szerekkel együtt alkalmazva javítja azok hatékonyságát.

SILWET® L-77 rendkívüli tulajdonságainak magyarázatát a térszerkezetében kell keresni. A szerves szilikon vegyületek csoportjába tartozó adjuváns speciális térszerkezete miatt hatóanyagának molekulái szorosan egymás mellé rendezõdve csökkentik a csepp felületi feszültségét és „lánctalp-szerûen” legördülve terítik szét vékony rétegben a növényi felületen.

E fokozott terülési tulajdonság miatt a készítményt eredményesen alkalmazhatjuk a problémásabb felülettel (viaszos, szõrös) rendelkezõ növények esetén. Segítségével egyenletesebb borítottságot érhetünk el a teljes növény tekintetében is, hiszen eljuttatja a növényvédõ szert a levél fonákára, a lombozat belsejébe, valamint szántóföldi növények esetében az alsóbb levélfelületekre is. Így a kedvezõbb borítottság eredményeként jelentõsen javul a védekezés hatékonyságának biztonsága. A tavalyi év tapasztalataként elmondható, hogy felhasználása értékes lehet az almamoly elleni védelemben is, mert segít eljutni a rovarölõszernek az összeérõ, fiatal almatermések közé.

A felületi feszültség csökkentése egy másik elõnyös tulajdonsággal ruházza fel ezt az adalékanyagot. Megfelelõ koncentrációban alkalmazva, a hatóanyag képes a természetes felületi réseken, gázcsere nyílásokon a növény belsejébe jutni, beszivárogni. A kombinációs partner hatóanyag így gyorsabban kerül a növényi szövetekbe, és rövidebb idõ alatt fejtheti ki a hatását. Ez a hatékonyság fokozás elõnyös felszívódó növényvédõ szerek, levéltrágyák és növényi növekedésszabályozó készítmények esetén. Más szempontból, ha a felszívódó készítmény gyorsabban jut a növény belsejébe, akkor rövidebb ideig van kitéve az idõjárás veszélyeinek, tehát a SILWET® L-77 növeli a kombinációban alkalmazott készítmény esõállóságát.

A terülés nagymértékû javítása miatt jogosan merül fel a kérdés, vajon hogyan befolyásolja a SILWET® L-77 alkalmazása a tervezett vízmennyiségünket?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy Silwetes tankkeverék esetén lehetõség van, illetve szükséges is a vízmennyiség csökkentése, hiszen alkalmazásával a permetlé terülése – azaz a felületi fedettsége – megtöbbszörözõdik a kezelt felületen, így jóval kevesebb permetlére van szükség a megvédendõ felület megfelelõ borítottságának biztosítása mellett. A magas lémennyiség esetén a SILWET® L-77 jó terülési képességei miatt a permetlé könnyen megcsuroghat, és a kiszórt növényvédõ szer vesztesége mellett a kezelés várt eredményességét is negatívan befolyásolhatja.

Érdemes tehát alkalmazása elõtt az adagolási javaslatot gondosan áttanulmányozni és élni a permetlécsökkentés lehetõségével, hiszen ez további gazdasági, illetve munkaszervezési elõnyöket is magában rejt.

 

Adagolása

 

Szántóföldi kultúrákban a SILWET® L-77 eredményesen alkalmazható a preemergensen kijutatott gyomirtószerek esetében a kezelt felület egyenletes fedettségének biztosítása eredményeként. A SILWET® L-77 adalékanyag elõsegíti a permetlé talajban való horizontális terjedését, így segít kialakítani a talajfelszínt egyenletes filmszerû bevonattal borító herbicid réteget, amely a feltétele preemegensen kijuttatott gyomirtó- szer hatékonyságának.

Javasolt adagja hektáronként 0,2 liter SILWET® L-77 250–300 liter permetlében kijuttatva.

Ugyancsak hasznos partnere lehet a posztemergens gyomirtószereknek is, ebben az esetben javasolt felhasználási dózisa 0,1 l/ha 100–150 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.

Rovar- és gombaölõ állománykezelések esetén 0, 1 liter SILWET® L-77 a dózisa hektáronként 150–200 liter permetléhez számítva.

Szõlõ- és gyümölcskultúrákban a felhasználási adagja 0,1–0,2 l/ha, 400–600 l permetlé mennyiség  felhasználásával.

Néhány gyakorlati tanács a készítmény felhasználásához

általános szabály, hogy a permetlé készítésekor a SILWET® L-77 adalékanyagot öntsük utoljára a permetlé tartályba.

Több növényvédõ szer kombinációja esetén célszerû elõzetesen keverési próbával ellenõrizni a szerek keverhetõségét.

Növényi felület kezelése esetén, kerüljük az adalékanyag túladagolását – mert ezzel nemcsak a felesleges költségnövekedéstõl kímélhetjük meg pénztárcánkat, de elejét vehetjük a permetlé elcsurgásoknak is.

A SILWET® L-77 adalékanyag széleskörûen, mind szántóföldi, mind szõlõ-gyümölcs kultúrákban felhasználható gombaölõ, gyomirtó és rovarölõ készítményekkel, de a növényvédõ szereken kívül a levéltrágyákkal és növekedést szabályozó anyagokkal kombinációban is sikeresen alkalmazható. A SILWET® L-77 a növényvédõ szer hatóanyagok környezetvédelmi besorolási szempontjából mind szántóföldi, mind a gyümölcsösben alkalmazott integrált növényvédelmi technológiákban felhasználható.

A tavalyi évben a készítmény megkapta légi kijuttatási engedélyét, így partnere lehet a légi növényvédelmi technológiával alkalmazható készítményeknek, 0,05 l/ha dózisban az általános gyakorlat szerint alkalmazott 50–70 liter/ha permetléhez keverve.

Részletesebb információkkal készséggel állunk az érdeklõdõk rendelkezésére.