MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Génbank bika tenyészbika

A Génbank Kft. jövõbe mutató megoldásai

A közelmúlt fontos újdonsága internetes honlapunk teljes megújítása. Köztudott, hogy a mezõgazdasági szférában igen rossz a világháló elérhetõsége, viszont más területeken (iroda, otthon) olyannyira hozzáférhetõ, hogy úgy gondoltuk, fontos eszköze lesz honlapunk a GÉNBANK ONLINE (www.genbank.hu) a szakmai információáramlásnak.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Génbank tenyésztés bika

A Génbank Kft. jövõbe mutató megoldásai 2

A Holstein-fríz szarvasmarha szaporítóanyag behozatal szabályainak liberalizálódása következtében a piac meglehetõsen telítõdött. A mesterséges állomások és a forgalmazók által kiadott katalógusokban tenyészbikák garmadái várják, hogy a tenyésztõk megtalálják azt, amit keresnek, illetve, hogy átlássák a listák hosszú sorát.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr repce hibrid SAATEN-UNION

A Saaten-Union hibrid- és fajtarepce ajánlata 2006-ra

Az elmúlt 20 hónapban a kõolaj iránti kereslet nagyobb mértékben növekedett, mint a kitermelés, ill. a feldolgozás, az árak 40-rõl 60 USD/barrel-re emelkedtek. A korábban soha nem tapaszalt 75 USD árat részben a kialakult politikai bizonytalanságok is indukálták. Az Európai Unió és a világ jövõbeni gazdasági növekedése szempontjából az energia ára valamint az ellátás biztonsága vált központi kérdéssé. Világméretekben már nem a tõke, a termõföld vagy a munka a termelés növekedésének minimumfaktorai, hanem sokkal inkább az energia valamint a technológia.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Tárcsa művelés sekély

A sekély mûvelés 10 alapkövetelménye

1. Miért döntõ a szármaradvány-kezelés a sekély mûvelésben? A szalma egyenetlen felszíni szétterítése kedvezõtlen a talajon hagyott növényi maradványok lebomlásához, illetve eltömõdést okozhat a munkagépeknél. A váltakozó mennyiségû szármaradvány talajra gyakorolt hatása miatt egyenetlen kelést okoz. Munkamûveleteket takaríthatunk meg, ha a szalma megfelelõ szétterítését a szármaradvány rendezõvel felszerelt, enyhe szögben járatott Carrier-re bízzuk.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Beruházás AMI Agrolinz

Az AMI Agrolinz Melamine International Magyarország Kft. a jövõben LINZER AGRO TRADE Hungary Kft.

Riporter: Rendel úr, Ön egy évvel ezelõtt az Agrolinz Melamine International Magyarország Kft-nek a négy Agrokémia leányvállalattal (Beled, Dombóvár, Békéscsaba és Szolnok) történt fúziójáról számolt be. Az Ön, mint az AMI Magyarország Kft. ügyvezetõje véleménye szerint mennyire vált be a szerkezetváltás?

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Kukorica Adapter Olimac

Az OLIMAC kukoricacsõ törõ adapter legnagyobb elõnye:Hektáronként 120–220 kg többlet betakarított kukorica a kombájn magtartályában

Egy megbízható gyakorlati kísérlet bebizonyította, hogy az automata törõlécállítás, amely az OLIMAC adapter szabadalmaztatott mûszaki megoldása, minimálisra csökkenti a kukoricabetakarítási veszteséget. A mérés eredménye szinte hihetetlen: az Olimac után következõ második legkevesebb veszteséggel dolgozó adapter hektáronként 120 kg-mal kevesebb kukoricát takarít be ugyanabban az állományban.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr takarmányok savak erjesztett

Erjesztett takarmányok készítése segédanyagokkal

Az erjesztett takarmányok minõsége nagymértékben befolyásolja a szarvasmarhatartás eredményességét. A jó technológiai kivitelezés mellett különbözõ adalékanyagokkal lehet segíteni azon, hogy az erjedés megfelelõen menjen végbe, a beltartalmi értékek megfelelõk legyenek, és a takarmány hosszú ideig stabil maradjon. A különféle hatásmechanizmussal rendelkezõ segédanyagok megválasztásánál fontos meghatároznunk azt, hogy milyen konkrét problémát szeretnénk megoldani használatukkal.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr vetőmag Kalászos gabona

Fajtakiválasztás a martonvásári bemutatókon

Minden év júniusában megrendezésre kerülnek a kalászos fajtabemutatók az ország különbözõ bemutatóhelyein, így Martonvásáron is. A bemutatókra ellátogató szakemberek a gabonafélék kalászolása után nem csak a természet megújulását és a különbözõ fajták adott évjárathoz történõ alkalmazkodását ismerhetik meg, hanem sokrétû információt kaphatnak a bemutatott fajtákról az adott termõhely és termesztéstechnológia ismeretében.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr műtrágya Kiállítás gazdanap

Ismét lesz Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Magyarország legrégebbi agrárgazdasági seregszemléje a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok 2006 szeptember 14–17 között nyitja meg kapuit. Az OMÉK éveit kivéve 1977 óta minden évben találkoznak az agrárium szereplõi Bábolnán, ahol a több, mint 260 kiállító mutatja be termékeit a közel százezer látogatónak. Az agrárgazdaság átalakulásának köszönhetõen a kiállítás tematikájának fokozatos bõvülésével, valamint a hazai kiállítók számának növekedésével, egyre több nemzetközi résztvevõvel, a legnagyobb hazai mezõgazdasági kiállítássá fejlõdött.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr repce KWS Termesztés

Lendületben a KWS-szel - Õszi káposztarepce termesztés a Mezõkövesdi Matyó Mezõgazdasági Szövetkezetben

Molnár József Úrral a Mezõkövesdi Matyó Mezõgazdasági Szövetkezet elnökével beszélgetve az õszi káposztarepce termesztésérõl, olyan kérdéseket kaptam válasz gyanánt, amire én sem tudtam mindig pontosan a jó feleletet. Azt hiszem, ezeket a kérdéseket megosztva az olvasókkal, közelebb juthatunk a jó megoldáshoz a repce termesztési technológiájával kapcsolatban.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Traktor MTZ Belarus

MTZ – 60 éve a földeken

A Minszki Traktorgyár 2006-ban ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Traktorai kiállták az idõ próbáját és ma már a világ számos országában ismertek. Az MTZ traktorok a termelõk közkedvelt márkatípusa maradt, nem szenvedett csorbát a hozzáfûzött bizalom a megváltozott agrárgazdasági körülmények ellenére sem. Magyarországon 1958 óta járják a földeket.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr Fórum szarvasmarha telep

Szarvasmarha szakmai fórum Sárváron

A Bábolna Takarmányipari Kft. a Mezort Zrt-vel és a Degussa AG-vel közösen, május 24-én a szarvasmarha szektor számára szervezett szakmai fórumot. Rendezvény helyszíneként a festõi szépségû sárvári arborétumot választották, ahol több, mint 60 érdeklõdõ hallgathatta meg a színvonalas elõadásokat, ill. tehette fel kérdéseit a szakembereknek.

Szakfolyóirat > 2006/06 > Pr AXIÁL Kft. Beruházás Manitou

Új Alkatrész - Logisztikai Központ

Az AXIÁL-osok régi álma vált valóra 2006 május 2-án, amikor is elkezdõdött a Regionális Vállalati Központ további fejlesztése, ennek keretén belül az új Alkatrész Logisztikai Központ építése. Elérhetõ közelségbe került tehát az új alkatrészbázis átadása, mely 2006. november közepére tehetõ.