MENÜ

A szõlõ kiegészítõ levéltrágyázása

Oldalszám:
2014.04.30.

A Péti Nitrokomplex Kft. régóta, jó eredménnyel használt készítményeinek alkalmazásával szõlõültetvények levéltrágyázásra az alábbi technológiát javasolja.

Fürtmegnyúláskor és virágzás kezdetén a bórhiány megelõzésére, a növény bórral való feltöltésére és a jól fejlett fürtök képzõdésének elõsegítésére javasoljuk a magas bórtartalmú készítményünk kijuttatását, 3 liter/ha dózisban, 1–2 alkalommal, lombtrágyaként. Növényvédõ szerekkel (a réztartalmú szereket kivéve) jól keverhetõ, tehát növényvédelemmel összekötve is elvégezhetõ a kezelés.

A bór, mint mikroelem, valamennyi növény számára nélkülözhetetlen. A növényi anyagcserében más elemmel nem helyettesíthetõ. Fontos szerepet játszik az egészséges sejtfal képzõdésében, a pollentömlõ kialakulásában (megtermékenyülés), a tenyészõcsúcs és az új növényi részek kifejlõdésében. A bórnak a szõlõtermesztésben különösen fontos, központi szerepe van a szénhidrátok (cukor, keményítõ) növényen belüli forgalmában, elraktározásában is, tehát közvetlen hatása van a bor minõségére. Sõt a bórral jól ellátott szõlõ jobban tudja korlátozni a párologtatását is, így még szárazság esetén is nagyobb termést produkál.

A virágok kötõdésétõl a zsendülésig tartó idõszakban az általános kondíció fenntartására mikro- és makroelem tartalmú készítmények kijuttatását javasoljuk, a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben, 3–4 alkalommal, különösen egy csapadékos tavasz után.

A mikroelem-tartalmú levéltrágyázás ellenállóbbá teszi a szõlõt a betegségekkel, kártevõkkel szemben és a vízgazdálkodása is javul. Fontos a mikroelem-pótlás olyan területeken is, ahol a talaj adottságai (pH, ásványianyag-tartalom) gátolják egyes mikroelemek talajból való felvehetõségét. Ez a jelenség okozza például a vashiányt a Balaton északi partján található szõlõkben, ahol a talaj magas kalciumtartalma gátolja a vas felvételét, és relatív vashiányt okoz.

Hiánytünetek kialakulásának megelõzésére, illetve a hiánytünetek gyógyítására az alábbi mikroelem-tartalmú készítményeinket javasoljuk:

    • általános kondicionálásra és mikroelemekkel való feltöltésre a MIKROMIX-A szõlõ-gyümölcs polifémkelát használható, 3 liter/ha dózisban, mely komplett mikroelem-sort (vas, réz, cink, mangán, molibdén, bór) tartalmaz,
  • vashiány esetén a MIKROMIX-A Vas 3 liter/ha dózisban.

A bogyók fejlõdésének idõszakában megnövekszik a szõlõ káliumigénye. Ennek fõ oka, hogy a kálium (a bór mellett) a termés minõségét (cukortartalom, színanyag-tartalom, szárazanyag-tartalom, íz- és aroma-anyagok) meghatározó elem. Emellett a vesszõk télre való felkészülésében is fontos szerepet játszik.

A megnövekedett káliumigény kielégítésére az alábbi mûtrágyákat javasoljuk lombtrágyázásra:

    • GENEZIS-PÉTISOL Foszfor-és Káliumdús (9–14–18 + 0,1 mikroelem), folyékony lombtrágya, 5 liter/ha dózisban,
  • PÉTI MIX KOMPLEX PLUSZ Káliumdús (8–16–23 + 2MgO + 0,2 mikroelem), szilárd, tökéletesen vízoldható tápoldatozó- és lombtrágya, 5 kg/ha dózisban

Zsendüléskor, érés kezdetén megismételhetõ a bóros lombtrágyázás a készítmény 3 liter/ha-os dózisával. Ennek a kezelésnek a célja egyrészt a cukortartalom növelése, másrészt viszont segíti a vesszõkben is a szénhidrátok felhalmozódását, melyek a tél folyamán a növényt védik a fagyoktól (fagytûrés fokozása).

Az ismertetett technológiát az ország különbözõ régióiban, több éven keresztül folytatott kísérletek alapján állítottuk össze. A megadott dózisoktól azonban, az adott terület adottságainak ismeretében, vagy talajvizsgálatok, illetve levélanalízis birtokában el lehet térni és a levéltrágya adagokat az ültetvényünk igényei szerint lehet meghatározni.