MENÜ

Szarvasmarha szakmai fórum Sárváron

Oldalszám: 119
2014.04.30.

A Bábolna Takarmányipari Kft. a Mezort Zrt-vel és a Degussa AG-vel közösen, május 24-én a szarvasmarha szektor számára szervezett szakmai fórumot. Rendezvény helyszíneként a festõi szépségû sárvári arborétumot választották, ahol több, mint 60 érdeklõdõ hallgathatta meg a színvonalas elõadásokat, ill. tehette fel kérdéseit a szakembereknek.

A három társrendezõ célja többek közt az volt, hogy a termelõket elsõkézbõl tájékoztathassa a szarvasmarha-tenyésztés aktuális kérdéseirõl, ill. a cégek legújabb fejlesztéseirõl. Sótonyi László a Mezort Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a találkozót, majd Magyar József szarvasmarha ágazatvezetõ ismertette a Mezort Zrt. eddigi eredményeit, jövõbeli szakmai elképzeléseit. Magyarországon példanélküli amit létrehoztak, 8 szarvasmarha telepen 4800 tejelõ tehén egységes menedzselését valósították meg egy integrációban.

A második elõadást Prof. Dr. habil. Brydl Endre a Szent István Egyetem Állatorvostudományi-Karának tanszékvezetõje tartotta, ahol a tejhasznú tehenek korszerû takarmányozásának fõbb szempontjait mutatta be az ellés körüli idõszakban. Rövid szünet után Dr. Winfried Heimbeck, a Degussa AG szarvasmarha-takarmányozási szakértõje folytatta a szakmai programot, elõadásának címe: Az aminosav-egyensúly beállításának elõnyei és gyakorlati vonatkozása tejhasznú tehenek takarmányozásában  volt. Gergácz Zoltán, a Bábolna Takarmányipari Kft. kereskedelmi osztályvezetõje (képünkön) elõadásában a nagy tejtermelésû tehenek takarmányozásának néhány problémakörével foglalkozott, ahol a gyakorlat számára alkalmazható aktuális tanácsokat (szénhidrát-emésztés, kondíció-bírálat, hõstressz) is a szakavatott közönség rendelkezésére bocsátott. Egy rövid szakmai megbeszélés, ill. a zárszó után a résztvevõk az arborétum hûs fái közt sétálhattak át a Thermal Hotelbe, ahol megkóstolhatták a szálloda mesterszakácsának remekeit.