MENÜ

A szõlõ védelmérõl

Oldalszám: 97
2014.04.29.

Fenyegetõ, mondhatni járványveszélyes helyzet alakult ki a szõlõ-ültetvényekben július hónapra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a növény mindhárom meghatározó kórokozója, a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkepenész egyszerre jelen van az ültetvényekben, károsítással fenyeget.

Ezt a változékony idõjárás segítette elõ, a május végén–június elején jellemzõ csapadékos idõjárásban a peronoszpóra fertõzte meg a tõkéket, majd az esõket követõ felmelegedés és párásság hatására a lisztharmat aktivizálta magát, s a virágzás alatt, az érzékeny fenológiai állapotban a szürkepenész a fürtkezdeményeket támadta meg. Június végén a forró idõszakot egy rövid, de csapadékban gazdag átmeneti változás törte meg, s ebben a néhány napos csapadékos idõszakban a peronoszpóra több hullámban megfertõzte a tõkéket, aminek a tüneteit néhány napon belül lehetett látni. Július közepétõl mindkét betegség 40–50%-os gyakorisággal jelen van az ültetvényekben. Az idõjárást továbbra is a párás meleg és a helyi záporok, zivatarok jellemzik. Ez kedvez a lisztharmat fertõzésének, s jelenleg a betegség jellemzõen a bogyókat fenyegeti. A helyi esõk nyomán újabb peronoszpóra infekciók is bekövetkeznek. A szõlõ a bogyónövekedés állapotában van, s párhuzamosan a hajtások is intenzíven növekednek, ami azt jelenti, hogy mind a lombozat, mind a fürt érzékeny a fertõzésekre.

A kártevõk közül a tarka szõlõmoly a domináns. Nemzedékrõl nemzedékre emelkedett a populáció egyedszáma, ami arra int bennünket, hogy fokozottan figyeljünk a kártevõre, s idõzítetten védekezzünk ellene. A 2. nemzedék rajzása valamikor július közepén érte el a csúcsát, de az elhúzódó jelleg miatt a szexferomon csapdás helyi megfigyelés nem nélkülözhetõ. A molyok kártétele nyomán gyakran megtelepszik a szürkepenész, ez is indokolja a kezeléseket.
A szõlõ védelmében nem csak a megfelelõ készítmény kiválasztására kell koncentrálni, hiszen a hatékonyság alapvetõ feltétele, hogy a permetlé eljusson a megcélzott felületekre. Jelenleg olyan gazdag a növény lombozata, hogy az gátolja a védendõ felületek, pl. fürtök bepermetezését. Éppen ezért a kezelések elõtt ajánlott a hónaljazást elvégezni, a csonkázás is segít a lombozatot kordában tartani, s csökkenti az új, fertõzésre érzékeny felületet. A tõkéket szellõssé kell tenni, s ahogy közeledik a zsendülés ideje, úgy kell egyre inkább a fürtöket „megnapoztatni” a zöldmunkákkal. A permetezések során a szórófej megfelelõ beállításával, az axiálventilátoros, vagy más légszállításos gépeknél a légáram sebességének, erejének beállításával törekedjünk arra, hogy lehetõség szerint a lombozatot megmozgatva a leveleket és a fürtöket minden irányból befedjük a permetlével, (de ne fújjuk át a permetet a következõ sorra).

A lombozat öregedésével és a bogyók héjának erõsödésével visszatérhetünk a kontakt hatású készítmények használatához, kezelhetünk  réz és kéntartalmú szerekkel. A szürkepenész ellen a folpet vagy kaptán hatóanyagot alkalmazhatjuk, illetve a rövidebb élelmezés-egészségügyi várakozási idõt követelõ ciprodinil, pirimetanil, vinklozolin, iprodion hatóanyag tartalmú készítmények közül választhatunk.