MENÜ

Mv VEKNI: meggyõzõ szlovákiai eredmények

Oldalszám: 48
2014.04.29.

A martonvásári búzanemesítés történetében idén februárban elõször fordult elõ, hogy egy hazai nemesítésû õszi búza fajtajelölt nem az anyaországban, hanem külhonban, esetünkben a szomszédos Szlovákiában került az ottani három éves állami fajtakísérletek alapján elismerésre, nemzeti fajtalistára, s ennek megfelelõen az Európai Unió Közös Fajtakatalógusába.

Az Mv Vekni névre keresztelt õszi búzafajta elsõsorban kiemelkedõ termõképességével hívta fel magára az ÚKSÚP (szlovák OMMI)  figyelmét, mellyel a vizsgálatok mindhárom évében a standardokhoz viszonyított 6–8%-os terméstöbbletével az elsõ helyen végzett a kukorica-, répa- és burgonyatermesztési övezetekben (ld. ábra).Az Mv Vekni a nagy sikér- és fehérjetartalmú kategóriába sorolható. Ebbe a csoportba tartozik például a jól ismert Mv Magdaléna, Mv Csárdás és Mv Verbunkos is. Hektoliter tömege 79–83 kg/hl, nedvessikér-tartalma 34–38%, sikérterülése 4–6 mm/h, esésszáma stabilan 250 sec fölött volt, farinográfos értékcsoportja A2–B1.

Lisztjének vízfelvevõ képessége nagy. Alveográfos minõségi paraméterei alapján kiemelkedik kategóriájának tagjai közül.

A középkésõi fajta agronómiai tulajdonságai alapján kiváló fagyállósággal és szárszilárdsággal rendelkezik. Az Mv Vekni ezermagtömege nagy, nem ritkán 50 gramm feletti. Betegség ellenállóság tekintetében lisztharmatra közepesen, viszont szár-, levél- és sárgarozsdára nem fogékony.

Az Mv Veknivel a gabonatermelõk idén a hazai martonvásári fajtasorokban is találkozhattak, ahol összehasonlíthatták a korábbról ismert fajtákkal. Az ott látottak alapján elmondhatjuk, hogy az Mv Vekni nem csak Szlovákiában érdemli meg a nagyüzemi kipróbálást és termesztést, hanem Magyarországon is, és ehhez korlátozott mértékben minõsített vetõmag is rendelkezésre áll.

E-mail: [email protected]
Telefon:  06-22/569-230