MENÜ

Syngenta Szershow-k nyomán - Tapasztalatok és megoldások õszi búzában Syngenta szerekkel

Oldalszám:
Kurtz György 2014.04.29.

Idõsebb kollégák gyakran hangoztatják: „a növényvédelem azért nehéz, de ugyanakkor szép és izgalmas szakma, mert nincs két egyforma év”. Ez persze az idei növényvédelmi szezonról is elmondható, voltak vidékek melyek a belvíztõl szenvedtek, más táblákon pedig az optimális vízellátás mellett olykor aszályba hajló idõjárás gyötörte az állományokat.

Ez a kettõség jellemezte az immár ötödik alkalommal megrendezett enyingi- és hajdúböszörményi Syngenta növényvédõ szeres bemutatókat is. Enyinget a kissé szárazságba hajló csapadékviszony  jellemezte, míg Hajdúböszörményben a bemutató napján a víz volt az úr. Ennek köszönhetõen a két területen bemutatott különbözõ kukorica, napraforgó gyomirtási technológiák közül nem minden esetben ugyanazok voltak sikeresek, meggyõzõek, sõt az õszi búza növényvédelmi  programokon még szembetünõbb volt a különbség. Ezen felül a helyszínekre látogató közel 800 szakember és gazdálkodó saját szemével is meggyõzõdhetett arról, hogy melyik fajtára, melyik fungicides kombináció a legjobb megoldás.

Intenzív õszi búza növényvédelem
Aki intenzív körülmények között, magas tápanyagellátás mellett termeszt, annak természetesen intenzívebb növényvédelmi technológiát kell alkalmaznia. Ez magába foglalja az idõben elvégzett gyomírtást, ha szükséges a szárszilárdító használatát, a rovarölõ kezeléseket és a kétszeri gombaölõ szeres kezelést. Elsõ kezelésre megelõzõ jelleggel, az Amistar Xtra 0,8 l/ha dózisa rendkívül hatékony és hosszú tartamhatással bír a korai lombszárító betegségek ellen: pirenofóra, szeptória, lisztharmat. A benne lévõ azoxistrobin pedig hosszan, mélyen zölden tartja az állományt, ami a megnövekedett zöld levélfelület miatt igen magas termést és jobb minõséget eredményez. A második kezeléskor (virágzás eleje-közepe) kipermetezett Artea 0,5 l/ha-ban kiváló a vörös- és sárgarozsda, a késõbb is fellépõ szeptóriás, pirenofórás betegségek valamint a kalászfuzáriózis ellen.
Ha a nagyobb tápanyagellátás jó vízellátással párosul, akkor az erre érzékeny búzafajták könnyen megdõlhetnek. Ilyenkor szinte kötelezõ a szárszilárdító használata. A Moddus egy nóduszos állapotig, 0,4–0,5 l/ha dózisban önmagában vagy a gyomirtással, fungicides kezeléssel egymenetben kijuttatva a legmegbízhatóbb hatékonyságú. A Szershow-inkon többen elcsodálkoztak mennyire látványos a hatása: a búza szárát 10 cm-rel lerövidítette, gyökérzete sokkal dúsabbá, elágazóbbá vált.
A fellépõ vetésfehérítõ, levéltetû, szipolyok ellen a Karate Zeon 0,15–0,2 l/ha dózisban biztonsággal alkalmazható. Az egyedülálló  Zeon technológia miatt a piretroid hatóanyag mikrokapszulázott formulációban található, aminek köszönhetõen a gyors, taglózó hatás akár egy hétig tartó tartamhatással párosulhat.

Hagyományos õszi búza növényvédelem
Az átlagos intenzítású búzatermesztés növényvédelmi elemei a gyomirtás, az egyszeri gombaölõ- és a szükség szerinti rovarölõ szer használat. Elõfordulhat, hogy valamelyik lépést meg kell ismételni vagy akár el is hagyható. Aki egy gombaölõ szeres permetezést tervez és ezt meg is tudja valósítani, ott a védekezést az elsõ tünetek megjelenésekor de legkésõbb a virágzás elején el kell végezni. Amikor az elsõ tünetek már a zászlós levél megjelenésekor felbukkannak akkor  az egyszeri Amistar Xtra 1,0 l/ha dózisát érdemes használni. Hatáshosszúsága a pirenofórás, szeptóriás, rozsda betegségek ellen 7–10 nappal hosszabb, mint a triazol típusú készítményeké és a már említett hosszan tartó zöld levélfelület által adott terméstöbblettel, jobb minõséggel is lehet számolni. Ha úgy alakul, hogy  virágzásig nem szükséges fungiciddel permetezni, akkor virágzás elején feltétlenül védekezni kell a gombabetegségek ellen. ilyenkor Artea-t permetezzünk betakarításig egészségesen tartja a lombozatot, kalászokat. Kalászfuzárium ellen is jó megoldást ad, ahogy ez az elmúlt években is bebizonyosodott.

Gyomirtások az idén, javaslat a következõ szezonra
Az  õszi kalászosok gyomirtása idén is feladta a leckét a gazdáknak. A magas vízállású búzatáblákra nem lehetett idõben kimenni, torlódtak a munkálatok. Aki a tavaszi gyomirtási idõben, az õszi búza bokrosodásakor egy nóduszos állapotáig el tudta végezni a gyomirtást, az idén sem csalódott a Lintur-ban. A kalászosok jelentõsebb gyomnövényei ellen (kamillafélék, ragadós galaj, mezei aszat stb.) hatékony és a talajon keresztüli tartamhatása révén a folyamatosan kelõ gyomok, mint pl. naprafogó, parlagfû kelését is megakadályozza. Sokan tapasztalták – az enyingi bemutatón is láthatták – milyen erõs volt idén a napraforgó árvakelés. Ellene a Lintur nagyon hatékonynak bizonyult. Sok helyen nem lehetett bokrosodáskor elvégezni  a gyomok elleni védekezést, emiatt sokan kénytelenek voltak az õszi búza gyomirtását megkésve végrehajtani, amikor a gyomok már igen fejlettek voltak. Azonban a megkésett védekezés vagy nem bizonyult elég hatékonynak vagy csak magasabb költségszinten adott elfogadható védelmet. Több esetben el is maradt a gyomirtás, aminek nemcsak az ez évi következményeivel kell számolni. Ez a tavaszi gyomirtási probléma már az egymásutáni harmadik év óta jelentkezik. Joggal merül fel a kérdés: hogyan lehet ezen javítani? Megoldás a gyomirtás idejének széthúzása, hogy több idõ legyen a gyomirtószer kijuttatására, ne kelljen tavasszal kapkodni. Erre olyan gyomirtó alkalmas, amely a kinnlévõ gyomok elpusztításán felül megfelelõ talajon keresztüli tartamhatással is bír, így az állomány a sorok záródásáig gyommentes marad. Ezeknek a tulajdonságoknak megfelel a Logran 20 WG-vel elvégzett õszi, esetleg téli gyomirtás. Az õszi „Logranozás” nem csak a munkacsúcs széthúzása miatt eredményesebb, hanem több, õsszel csírázó gyom, mint például a veronikafélék is, ilyenkor irthatóak hatékonyan. Amennyiben nagy széltippannal fertõzöttek a területek, akkor a széltippan 3 leveles koráig kijuttatott Logran olcsóbb megoldást nyújt, mintha tavasszal a fejlettebb széltippanok ellen más drágább készítményt használnánk.  Dózisa õsszel vetés után, kelés elõtt 60–75 g/ha, õsszel a már kinnlévõ gyomok ellen 60 g/ha.

Összefoglalva
A Syngenta idén is bemutatta Szershow-in, hogy széles szerválasztékával, különbözõ növényvédelmi ajánlataival megbízható megoldásokat nyújt az intenzív és hagyományos növényvédelmet választó gazdálkodóknak, figyelembe véve az eltérõ technológiai szinteket is.