MENÜ

Lenne egy magvas gondolatunk!

Oldalszám: 39
2014.04.29.

A környezeti és gazdasági kihívásokat mérlegelve sokan új módszerekkel próbálkoznak, így a baktérium alapú talajoltó anyagok iránt egyre nagyobb az érdeklõdés. Próbálkozásuk valószínûleg sikeres, hiszen tavaly több, mint 300 000 ha-on alkalmaztak ilyen készítményeket. A termékkínálat legújabb kiváló hazai képviselõje a BAKTOMIX UN, mely vetélytársaitól eltérõen vetõmagcsávázásra is felhasználható!

Baktérium – de miért is használják egyre többen?

A BAKTOMIX UN a talaj biológiai folyamatait helyreállítja, ezzel elõsegítve:

 

 

  • a mikroflóra összetételének kedvezõ alakulását és annak fennmaradását,

 

  • a talaj humusztartalmának növelését,

 

  • a tápanyagtartalom növekedését, a mûtrágyaadagok csökkentését,

 

  • a talaj szerkezetének és vízháztartásának javulását,

 

  • erõsebb gyökérképzõdést, így az aszálytûrést,

 

  • a kártékony mikroorganizmusok gátlását,

 

  • a felhalmozódott káros anyagok csökkentését,

 

  • a növények fejlõdését, ellenálló képességét, terméshozamát,

 

 • a növénytermesztés gazdaságosságát.

 

A BAKTOMIX UN termékcsaládnak ma két tagja van. Szilárd: 2,6 × 107 db/g és folyékony: 8,0 × 109 db/g baktériumszámmal.

 

A baktérium is élõlény…

… és mint olyan, táplálkozik, megfelelõ körülmények esetén pedig elszaporodik. Tápanyaghiányos körülmények között nem lehet sikeres a baktériumtrágyák alkalmazása, ezért fontos a bontható növényi maradvány, vagy legalább 2%-os humusztartalom, optimális mennyiségû, arányú, ásványi anyag, elegendõ nedvesség, >14°C talajhõmérséklet valamint 4,7–7,5 pH. Ezek átlagos körülmények között rendelkezésre állnak.

 

Növekvõ humusztartalom!

A talaj legnemesebb alkotórésze a humusz, mely biztosítja a talaj kedvezõ fizikai és kémiai tulajdonságait. Szerves trágya hiányában is növelhetõ a talaj humusztartalma, hiszen egy olyan készítmény, mint a BAKTOMIX UN a nagy tömegû szármaradványokra permetezve (pl. kukorica) és bedolgozva gyorsabb lebontást biztosít, valamint a pentozán hatás is elkerülhetõ.

 

Visszafogott mûtrágya felhasználás – gazdaságosság

A BAKTOMIX UN a N adagok 40%-os csökkentését, a megkötött P és K mobilizációjával pedig ezen mûtrágyák 20–30%-os mérséklését teszi lehetõvé. A mûtrágya végfelhasználói ára az elmúlt esztendõkben folyamatosan emelkedett. (2005-rõl 2006-ra átlagban: ammóniumnitrát 26%-kal, káliumklorid 23%-kal). Hogy mi várható a jövõben? Talán nem nehéz megjósolni. A Ft leértékelése, a folyamatos gázáremelkedés sejteti a trendet, …és akkor még nem is beszéltünk a szállítási, tárolási és kijuttatási költségekrõl. Mivel a BAKTOMIX UN hazai termék, elõállításához nincs szükség földgázra, így árszínvonala tervezhetõ. Érdemes tehát a BAKTOMIX UN alkalmazásában hosszú távon gondolkodni!

 

Vetõmag csávázásban a BAKTOMIX UN-nek ma nincs versenytársa!

A BAKTOMIX UN az egyetlen baktérium kompozíció, mely csávázására engedélyezett. A baktériumok a csíranövény közelében felvehetõ tápelemeket biztosítanak és hasznos bioaktív anyagokat képeznek (vitaminok, hormonok, enzimek, antibiotikumok), melyek a gyökérnövekedést serkentik. Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a magkezelés – ellentétben a talajkezeléssel – alacsonyabb humusztartalmú talajokon is eredményes lehet, így használata olyan esetekben is javasolt, amikor a talajkezelés már nem!

 

Hogyan végezzünk magoltást?

Célszerû a csávázással egy mûveletben elvégezni. Precíziós csávázó gépeknél ajánlott a folyékony BAKTOMIX UN alkalmazása. Az oltóanyag lesz a csávázószer higítója. A szilárd BAKTOMIX UN-t nem precíziós berendezésben – pl. betonkeverõ – célszerû alkalmazni. A csávázószerben szuszpendált talajoltó anyagot betöltjük a keverõtartályba, majd az egyenletes bevonat kialakulásáig járatjuk.Nem precíziós – szórófej adagolású – gép esetén elõször az oltóanyagba a gyártási folyamatkor adagolt kevés perlit szemcsét kell kiszûrni. Ezt követõen a csávázószerbe betölthetõ az oltóanyag. Ha szükséges ivóvízzel ki kell egészíteni legfeljebb 20 l/t lémennyiségre.Csávázott, légszáraz magot szilárd BAKTOMIX UN-el érdemes kezelni. Keverés közben a mag felületét enyhén benedvesítjük, majd ezután keverjük hozzá az oltóanyagot.A kezelt mag alapos – napfénymentes – szikkadás, akár 8 hetes tárolás után is vethetõ. Korszerûbb vetõgéppel a készítmény közvetlenül a magágyba is juttatható.

 

Indulás egy új úton!

A környezeti és gazdasági tényezõk romlása folyamatos, ezért a technológiáikat át kell értékelni és módosítani. Minél késõbb kerül erre sor, annál nehezebb a biológiai rendszert helyreállítani és javítani a gazdaságosságon. A szemléletváltoztatás, most elhatározás és nem pénz kérdése. Ebben az Ön partnere a BAKTOMIX UN!

 


 

 

METALMONT KFT.

Cím: 2521. Csolnok, Petőfi u. 90.

Telefonszámok:  06 33/478-418, 06 30/9297-622

e-mail: [email protected]