MENÜ

Odafigyeléssel, gondossággal, bábolnai takarmánnyal

Oldalszám: 120
2014.04.28.

Vas Csaba szegedi gazda több, mint 10 éve vágott bele a sertéstartásba. Eleinte csak hízlalással foglalkozott, majd saját kocákat kezdett beállítani. Jelen pillanatban 20 kocával dolgozik, melynek a teljes szaporulatát felhizlalja. Ez több, mint 400 hízót jelent évente.

Vas Úr mióta etetnek bábolnai takarmányt?

Bábolnai takarmányokkal kb. 3 éve kezdtünk etetni. A prestarter tápon kívül saját magunk keverjük a többit, ezért komplett sertés premixeket vásárolunk. 

 


 

Miért döntött a bábolnai termékek mellett, mik a tapasztalatai?

Korábban egy külföldi gyártó premixeit használtuk, ami jó eredményeket hozott, de borzasztóan drága volt. 3 évvel ezelõtt a Dél-Alföldön a takarmánygyártók nagy reklámhadjáratba kezdtek, ekkor úgy döntöttünk, hogy párhuzamosan három gyártó termékeit kipróbáljuk. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy ár-érték arányban a bábolnai takarmány a legjobb. Azóta is kipróbáltunk más cégek termékeit, de egyik sem hozta azt a szintet, amit a Bábolnától megszoktunk. Néhány beszédes számot is mondanék:

 


 

Mi alapján maradtak a bábolnai mellett?

A tavalyi év során végeztünk egy kísérletet a malac starter fázisban. 50-50 db azonos korú, súlyú malacnál összehasonlítottuk a Bábolna premixbõl saját keverõnkben elõállított startert egy konkurens gyártó premixébõl elõállított starter táppal. A mérések eredménye alapján bebizonyosodott, hogy a bábolnai premixbõl készült táppal átlagosan napi 100 grammal többet gyarapodtak a malacaink.

 

Hogyan eteti a termékeket?

A kismalacoknak késztápot vásárolunk, a BF-20 Prestarter jól bevált a malac elindítására. A többi tápot a tavaly vásárolt ferdecsigás keverõnkkel készítjük.

Milyen az állomány egészségi állapota?

A megfelelõ takarmányozásnak köszönhetõen erõs, jól fejlett malacokat nevelünk, amely alapja a jó hizlalásnak. Malacelhullásunk 3% körül alakul, hízóelhullásunk kevesebb, mint 1%.

Mik a tervei a jövõben, a jövõben is az állattartásban látják a jövõjüket?

Így van, a továbbiakban is csak sertéssel kívánunk foglalkozni, de folyamatosan növeljük az állatlétszámot. Ez év végére 25 koca, jövõ év végére 35–40 koca beállítása a cél. Úgy gondoljuk, hogy ez az ún. „kis nagyüzemi” tartási technológia amelyben már képesek vagyunk mennyiségi és minõségi termelésre, az unión belül is megállja a helyét, képes nyereségtermelésre sok odafigyeléssel, gondossággal, bábolnai takarmánnyal.