MENÜ

Kertészet

Szakfolyóirat > 2006/10 > Kertészet Gyomirtó talaj fűkasza

A gyümölcsösök környezetkímélõ talajmûvelése

A talajok termékenysége, aktivitása sok tényezõ (fizikai, kémiai, biológiai) összefüggésében talajtípusonként eltérõen jelenik meg. Megfelelõ agrotechnikával egyes tényezõi eltérõ mértékben, de fenntarthatók, kedvezõbbé tehetõk a termesztett növény igényei szerint. A környezetkímélõ termesztéstechnológiának nem lehet célja a meglévõ helyzet abszolút megõrzése sem makro, sem mikro kiterjedésben. A védett területeket kivéve pozitív irányú változtatásra van szükség akkor, ha a talaj savanyú, levegõtlen, tömõdött stb.

Szakfolyóirat > 2006/10 > Kertészet Alma tárolás betegség

Az alma tárolási betegségei

A hazánkban termesztett gyümölcsök közül az almának van a legnagyobb jelentõsége a tárolás szempontjából, melynek célja az alma fogyasztási idejének megnyújtása. Sajnálatos módon az országban megtermelt 400–500 ezer tonna almából csak kb. 60–90 ezer tonnát tárolnak hosszabb rövidebb ideig, a többit zömmel a léüzemek dolgozzák fel november közepéig. A fejlett almatermesztõ országokban a betárolás aránya legalább 50%, de sok országban a 80%-ot is eléri.

Szakfolyóirat > 2006/10 > Kertészet Gazdálkodás Gyümölcsös Tápanyag

Integráltság a gyümölcsösök tápanyag-gazdálkodásában

Az integráltságra nemcsak a kémiai természetû anyagok használatára vonatkozó szigorúbb elõírások betartását illetõen vagy a szó jelzõi értelmében van szükség, hanem a termesztés során ható tényezõk, az alkalmazott beavatkozások hatásainak figyelembevételére, integrálására is. A gyümölcstermesztõ akkor jár el helyesen, ha nagyszámú befolyásoló tényezõt szintetizálja és ennek alapján hozza meg a legcélszerûbb döntését.