MENÜ

Igazodva a hazai igényekhez

Oldalszám: 15
2014.04.28.

Az RAGT Vetõmag Kft. megkezdi tevékenységét Magyarországon

A francia RAGT anyacég profi vetõmag nemesítõ, termelõ és értékesítõ vállalkozás, amelynek tevékenysége egész Európára kiterjed. Az 1919 óta mûködõ Dél-franciaországi cég nevét a szövetkezett négy megye (Rouergue-Auvergne-Gévaudan-Tarnais) kezdõbetûibõl alkotott mozaikszóval mára márkanévvé tette. Bár jelenleg a vállalat magánkézben van, mégis az emberek a magukénak tekintik régiós mezõgazdaságukban, – tudtuk meg Olivier Crabos-tól, az RAGT Vetõmag Kft. ügyvezetõ igazgatójától.

A nagy múltú RAGT cég hibridkukoricát például már 1963-tól, míg napraforgót 1972 óta nemesít. Korábban szorosan együttmûködtek a Dekalbbal és a megállapodásuk szerint kizárólagos mûködési területük Nyugat- és Észak-Európa volt. Az egész Európára szóló nemesítési programot már 1999 óta fejlesztették.
Magyarországon a KWS RAGT Hybrid Kft.-vel közösen kezdték meg a munkát és most elhatározták, hogy létrehozzák saját, száz százalékos tulajdonú leányvállalatukat azért, hogy maximális értéket adhassanak széles termékskálájuknak – így alakították meg a közelmúltban az RAGT Vetõmag Kft.-t. Néhány hibrid azonban továbbra is a magyar KWS-nél marad.
Portfóliójuk értékének csökkentésétõl nem tartanak, sõt, éppen ellenkezõleg, hiszen hibridjeik nagy részét már bejegyeztették Magyarországon és Európa nagy részén. Az általuk megtartott bejegyzett hibridek kiválasztása a magyar termelõk igényei szerint történt. Köztudott azonban, hogy nem csak kukorica- és napraforgó nemesítéssel foglalkoznak, hanem folyamatosan fejlesztik olaj, repce- és cirok-, valamint takarmány- és gabonanövényeik vetõmagjait is.
A szakemberek számára jól ismert tény, miszerint már minden jelentõsebb kukoricanemesítõ cég képviselteti magát Magyarországon. Felmerül a kérdés, hogy miként tudja majd megkülönböztetni magát a többiektõl egy újonnan létrejött vállalkozás. Nem kétséges, hogy Franciaország harmadik legnagyobb kukoricás márkaneve összes tevékenységének (nemesítés, vetõmag elõállítás valamint értékesítés) megvan a saját szakmai arculata és sokat beruháznak a további nemesítésekbe is. S mivel egy megbízható középméretû és európai cégrõl van szó, teljes elkötelezettséggel fordulnak a vetõmag üzletág felé, mondhatni specialistaként, munkájuk középpontjában pedig a vetõmag áll. Céljuk, hogy hazánkban szoros együttmûködést építsenek ki a magyar szakmai értékesítõ hálózattal.
Az RAGT márkanevet eredeti genetikával támogatják a magyar termelõk igényéhez igazítva, a magas termésátlagra és a jó stressztûrõ képességre vonatkozó elvárásoknak megfelelõen, ahogy azt az öt éve folyó OMMI kísérleti eredmények vissza is igazolták. Ez évben három kiemelkedõ hibridet adtak át a temelõknek: kukoricából a Silexx (FAO  360), a Bergxxon (FAO 400-) és napraforgóból a Gallao (korai) fajtákat, kiegészítve hét új nagy teljesítményû hibriddel: Ajaxx (FAO 250), Maxxalia (FAO 290), Baxxolo (FAO 310), Rulexx (FAO 350), Szfinxx (FAO 430).
A magyar termelõk a lehetõ legmagasabb bevétel elérése érdekében az egészséges és nagy termõképességû hibrideket keresik. Ebbõl következõen az RAGT Vetõmag Kft. szeretné vásárlóikat és partnereiket minél jobban kiszolgálni, hozzásegítve õket ahhoz, hogy munkájukban nyereségesek és sikeresek legyenek.
A vásárlók és az RAGT közötti kapcsolatot Lonsták János és Kiss Attila, a két szakmai- és értékesítési vezetõ biztosítja, és ugyancsak õk felelnek az RAGT tevékenységének fejlõdéséért is Magyarországon.

Lonsták János 06 (20) 242-5002; Kiss Attila 06 (20) 242-4280