MENÜ

Szõlõs Légyott

Oldalszám: 70
2014.04.28.

A Bayer CropScience a nagy szántóföldi szakmai rendezvényei, „Légyottjai” után augusztusra is tartogatott egy országos rendezvényt, a „Szõlõs Légyottot”. Immár harmadik alkalommal, a Tokaji és Szekszárdi borvidékek után az Egri borvidéken a demjéni Egri Korona Borház szõlészete és borászata látta el a házigazda szerepét.

A helyszín ideális volt, hiszen a Korona Borház az ország egyik legismertebb borvidékének kapujában található. A területen az utóbbi 5 évszázadban mindig folyt szõlõtermesztés, így az ide épült modern borászati centrum – amely országosan is párját ritkító létesítmény – méltó a hagyomány folytatására.
A rendezvény a harmadik Bayer Borversennyel kezdõdött. Az ország 94 borászatából érkezõ 197 borminta három, fehér és vörös borok, valamint tokaji borkülönlegességek kategóriákban versengtek az elsõségért. A 28 borbíró alkotta 5 bizottság döntése alapján az elsõ helyezéseket és ezzel a Champion borért járó serlegeket a fehérborok kategóriában a Solybor Kft. Sauvignon Blanc 2005, a vörösborok kategóriában a Feind Borház Cabernet Franc Barique 2003, a tokaji borkülönlegességek kategóriában a Hudácskó Pincészet 6 puttonyos Tokaji Aszú 1999 bor kapta. A hagyománynak megfelelõen az eredmény a Szõlõs Légyott napján került kihirdetésre, ami egyben a Légyott legizgalmasabb pillanatait jelentette. A borverseny színvonalát jellemezte, hogy a díjazott borok száma 174 volt, amiben 4 nagyarany, 44 arany, 79 ezüst és 47 bronz szerepelt.