MENÜ

Fergeteges Claas Show - újdonságokkal

Oldalszám: 23
Keresztes 2014.04.25.

A 2006-os év World Claas Show-ját a németországi Hinsdorfban láthatták az érdeklõdõk, akik látványos bemutatókon tekinthették meg a gépcsodákat a tízezer hektárnyi területen – ahol a kezdetektõl fogva a Claas betakarítási eszközeit használják – és részletes információkat kaphattak az új generációs világszínvonalú masinákról.

A bemutató programjában a hét standard gyártmány típusainak teljes választéka felvonult, 70 és 608 LE teljesítmény intervallumban, hiszen a Claasnak minden szükséges alkalmazásra van megfelelõ kínálata.

A Nectis a gyümölcsösök, és szõlõk gépe, többféle feladat ellátására alkalmas, még a golfpályákon is kiválóan használható, s mint ilyen, a 2006-os év traktora elismerés birtokosa.

A Celtis a zöldtakarmány elõállításával foglalkozó üzemek kedvelt gépe, kis- és középüzemek is elõszeretettel választják. Nagy vonóerõ, kategóriájában a legtágasabb vezetõfülke jellemzi, mely még kényelmesebbé teszi a kezelését. Sokoldalúságának köszönhetõen szinte bármilyen munkavégzésre bevehetõ. A rendkívül kényelmes, megbízható, fordulékony és igen sokoldalú Celtis-szel a Claas univerzális, minden körülmény között bevethetõ traktort alkotott; meggyõzõ kényelem és egyszerû kezelhetõség, felszereltségek széles skálája, nagyfokú termelékenység és rendkívüli teljesítménnyel párosuló gazdaságos üzem jellemzik. Ez a típus többféle sebességváltóval rendelkezik, biztosítva ezzel a megfelelõ munkasebességek megválasztását. A könnyen kezelhetõ irányváltó és a kimagasló hidraulika teljesítménynek köszönhetõen kiválóan alkalmazható homlokrakodóval végezhetõ munkálatoknál. Az elektronikus függesztõkar szabályozás lehetõvé teszi a hidraulika finom mûködtetését. A legtöbb karbantartási munkálat kényelmesen és egyszerûen végrehajtható a traktoron. Az új mûszaki megoldások, mint például az INFOTRAC, mind a gépkezelõ hasznára válnak.

Az Ares már egy bevált típus, melyet komoly vontatóerõ jellemez. Egyedülálló kényelmével, nagy megbízhatóságával, sokoldalúságával és rendkívüli teljesítõképességével a legjobb választás egy igényes, profi gazda számára – gazdag alapfelszereltség és gazdaságosság jellemzi.

Világpremiernek számított az új Axion felvonulása, amely már teljes mértékben Claas fejlesztés, Claas gyártmány, öt modellje a 174–260 LE teljesítménytartományba tartozik. Ezek a traktorok jellemzõen nagy munkaszélességû gépekkel dolgoznak, ezért jellemzõen a nagyüzemek kedvelt gépei lehetnek. Természetesen a szállítási munkálatokban is kiválóan helytállnak. Teljesen új traktorosztály, nem utódja egyetlen korábbi típusnak sem. Két modellje 200 LE feletti, 260 maximális LE teljesítménnyel, TIER III-as kategóriába tartozó dízelmotorjai gazdaságos üzemeltetésûek. Rövid traktor nagy keréktávval, speciálisan hozzá tervezett fronthidraulikája akár kívûlrõl is mûködtethetõ. A traktor kezelése egyébként a multifunkcionális kartámasznak köszöngetõen egyszerû. A Cebis terminál segítségével pedig az összes beállítást egyszerûen elvégezhetjük. A traktorhoz a fokozatmentes váltó a 2007-es Agritechnika kiállítást követõen lesz megrendelhetõ. A CSM a vezetõ tehermentesítésére szolgál. Létezik E-Drive rendszer, ahol GPS technológia segítségével történik a kormányzás, vagy van EYE-DRIVE is amikor kamera figyeli a növénykultúrákat. A kamera felismeri az akadályokat, sorkultúrákat és csapásokat a talajmegmunkálásoknál, 3 cm-es pontossággal.

A bemutató része volt a felvonultatott kaszakombináció, elöl a Disco 3100F-fel, amely kiválóan alkalmazkodik a talajhoz, egyenletes, tiszta vágást eredményez, köszönhetõen a mélyen fekvõ forgópontjának. A Disco 3100 Contur tökéletes talajhoz való alkalmazkodásán túl precízen dolgozik hat méteren, újdonság a középsõ felfüggesztés és a hidraulikus tehermentesítés. A súlypont mélyen van, a talajvezetés tökéletes, így a közúti közlekedésben is biztonságos. Az új technika egy menetben három métert kaszál és nagy felületen is rendkívül hatékony. Összkerék meghajtású, szélsõséges körülmények között is kiválóan helytáll. Kevesebb üzemanyagfogyasztás és alacsonyabb költség mellett is hatékonyabb mûködésû, világcsúcs a kaszálás szélességét illetõen, dombos területeken elért teljesítményével.

Bemutatkozott a Volto 1320 új, nagy teljesítményû forgató, 13 méteres munkaszélességgel, stabilitás és egyszerû kezelés jellemzi.

A 2007-es év újdonsága a Variant 300-as sorozat 4 új modellje. A 360-as és 380-as modellek elõdjeikhez híven világbajnokok a „körbála Forma1”-ben. Gyors, tömör és elsõ rendû minõségû bálákat készít. Az új technikai jellemzõje a végtelenített szíjak, amelyek 3 m/sec sebességgel forognak, ezzel érhetõ el a legnagyobb bálázó teljesítmény. A két verzió (365-ös, ill. 385-ös) 14 késsel és görgõleszorítóval a megnövekedett elvárásokat elégítik ki. Magasabb a komfort, megnövelt a teljesítmény, a fülke kezelõpultja tökéletes.

A Lexion 600-ast 9 m széles Vario vágóasztallal kínálja a Claas. Óriási magtartálya, 12 ezer literes. A Cruise-Pilot rendszer tehermentesíti a kezelõt, ugyanis a kombájn automatikusan a termésátlag megfelelõ motorteljesítménnyel mûködik, jelentõs üzemanyag-megtakarítás mellett. Felszerelhetõ bal- és jobboldali a Laser Pilot is, melynek köszönhetõen a vágóasztal teljes szélességben kihasználhatóvá válik. Az egyes rendszerek egymással össze vannak kötve, központi CEBIS-nek (fedélzeti elektronikus vezérlõ és információs terminál) köszönhetõen az összes beállítási mûvelet egyszerûen elvégezhetõ ugyanakkor minden adat leolvasható. Természetesen a vezetõfülke klimatizált, pormentes és hûtõszekrénnyel felszerelt.

2007-ben a Claas ismét újdonságokkal jelentkezik. Új fejlesztésû az Active Track rendszer, mely összkerék-hajtás csúszásellenõrzõ rendszerrel. A kombájn radiális törekoszlatóval van felszerelve, mely az apróra vágott szalmaszecska és törekdarabokat a 9 m-es vágóasztal teljes szélességében egyenletesen szétteríti. A szórás szélessége, a jobb-, illetve baloldal aránya a fülkébõl állítható. Fontos fejlesztési cél a talajkímélés, a minimális talajnyomás elérésére a Terra Track megoldásai szolgálnak.