MENÜ

Óriási érdeklõdés az I. Magyar Növényorvosi Napon

Oldalszám: 46
Tóth Miklós 2014.04.25.

2006. november 15-én rendezték meg az I. Magyar Növényorvosi Napot, ahol a regisztráció szerint több mint 400 érdeklõdõ, növényorvos és növényvédelmi szakmérnök jelent meg. A szervezõket – Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kara – is meglepte, de ugyanakkor örömmel töltötte el az óriási érdeklõdés. A délelõtti plenáris ülésen a szakma és a kamara jelenérõl és jövõjérõl hangzott el több elõadás. Köszöntõjében Dr. Süth Miklós, az FVM Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növényegészségügyi Fõosztályának vezetõje a két szakmai terület (állat- és növényegészségügy) fontosságáról beszélt az élelmiszerbiztonság területén, és arról, hogy a fogyasztó számára elsõrendû fontosságú kérdésben, a biztonságos élelmiszert nyújtó garanciális rendszerben a két szakigazgatási szervezetnek a jövõben együtt kell mûködni.

Gólya Gellért fõosztályvezetõ-helyettes hangsúlyozta, hogy a növényvédelemnek nemcsak jelene, hanem jövõje is van, s ez értendõ mind a szakmai területre, mind a szakigazgatására. A jövõ megújulást követel a termelés, az oktatás és a szakigazgatás területén egyaránt, s ebben a folyamatban a Növényorvosi Kamarának több területen feladata lesz. A következõ 2 elõadás a Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara fejlõdésérõl és a jövõbeni tervekrõl szólt (Kárpátiné Dr. Gyõrffy Katalin), és a „növényorvos” megjelenésérõl. Utóbbiról kérdeztük Dr. Kajati Istvánt, a téma elõadóját:

– A növényorvos, mint fogalom és szakma most kezd el beszivárogni a köztudatba. Mikor fogant meg ez a gondolat?

– 1987 februárjában, ekkor a volt MÉM NAK vezetõsége elfogadta javaslatomat a növényorvoslás hazai bevezetésére. Akkor még nem gondoltam, hogy milyen hosszú és milyen rögös úton indult el a fogalom és a mögöttes tartalom elfogadtatása. Csak a sikerekre emlékezve, a Növényvédõ Mérnöki Kamarák Országos Szövetsége 1991-ben határozatban támogatta a növényorvosi magángyakorlat bevezetését. A 2000. évi LXXXIV. Törvény a Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara mûködését szabályozza. 1994-tõl a PATE (ma VE) Georgikon Mezõgazdaságtudományi Karán elindult a „növényorvos szakmérnök” képzés. Nagy sikernek tekintem, hogy a világon elõször „Növényvédelmi-növényorvosi vény” került bevezetésre Magyarországon, a szaktanácsadás – szolgáltatás területén.

– Ezek az eredmények megalapozzák a „növényorvos” szakma elfogadását, de hivatalosan még nincs növényorvos. Lesz-e?

– Én hiszek benne, hogy lesz, s nem is a túl távoli jövõben. Erre két ábrát szeretnék bemutatni, egyik a szakmai párhuzamok bemutatásával bizonyítja a „növényorvos” szakma elfogadásának jogosságát. A másik a „Foglalkozások egységes osztályozási rendszeré”-ben mutatja helyünket, s remélem a KSH 2007-ben már itt szerepelteti a „növényorvos” foglalkozást. Ezt támogatja, hogy a felsõoktatási reform keretében, a bolognai folyamatnak megfelelõen 2008-tól várhatóan mesterfokú (MSc) növényorvos képzés indul Európában elsõként.