MENÜ

Milyen gyorsan hat a nitrogénmûtrágya?

Oldalszám: 72
Dudda Roland 2014.04.24.

A téli kultúrák növekedése a hõmérséklet emelkedésével kora tavasszal hamar elkezdõdhet. Gyakran a tápanyagok ebben az idõszakban a növények számára még nincsenek felvehetõ formában. Ez azt jelenti, hogy hatékony mûtrágyázással kell támogatni a növekedés kezdetét.

Nitrogénmûtrágyáknak a növény számára gyorsan felvehetõ tápanyagai alapvetõen a N-formában különböznek: karbamid (C2N-CO-NH2), ammónium (NH4+) vagy nitrát (NO3-) formában találhatók meg.

Az N-formák felvétele

A karbamid a növények számára szántóföldi körülmények között nehezen felvehetõ. Az ammónium csak korlátozott százalékban vehetõ fel, mert a talajszemcsékhez kötõdik és a növény gyökérzete nagy energia árán jut el a növekedés során a felvehetõ tápanyaghoz.

A nitrát ellenben a talajvízben oldott formában található meg és így a vízzel egyszerre kerül felvételre.

Ebbõl adódóan a karbamidnak és az ammóniumnak a talajban nitráttá kell átalakulnia, hogy felvehetõ legyen. A nitrogén felvétele tehát - függetlenül a mûtrágyázás során kijuttatott N-formától - elsõsorban nitrátként történik.A nitrogén átalakulása a hõmérséklet függvénye

A nitrogén jó felvehetõségéhez szükséges átalakulás (karbamid-ammónium-nitrát) a hõmérséklettõl függ. Ebbõl adódóan alacsony hõmérséklet esetén, 10°C alatt karbamid esetében 6 hétnél tovább, ammónium mûtrágyáknál 6 hétig tarthat, amíg az összes nitrogén 50%-a nitráttá átalakul.

Hatékony nitrogéntartalmú mûtrágyák, mint például a mészammonsalétrom nitrogéntartalmának 50%-a eleve nitrát formában található meg.

Kizárólag karbamiddal, ill. ammóniumtartalmú mûtrágyák használata esetén alacsony talajhõmérsékletnél számítani lehet a növények rossz tápanyag-ellátottságára.

Ehhez még hozzátartozik, hogy az átalakulás folyamata során talajtól és idõjárástól függõen a gázalakú nitrogénveszteség a 40 százalékot is elérheti.

A kora tavaszi, magas nitráttartalommal rendelkezõ nitrogénmûtrágya felhasználása elõnyökkel jár.

• garantálja a növények gyors tápanyagellátását

• hatékony alacsony talajhõmérséklet esetében is

• lehetõvé teszi a növények célzott tápanyagellátását

• elkerülhetõ a nitrogénveszteségÖsszefoglalva

A nitráttartalmú mûtrágyák, mint például a mészammon

salétrom, illetve különbözõ NPK-mûtrágyák és kéntartalmú nitrogénmûtrágyákban a hatóanyag ammóniumként és nitrátként fele-fele arányban van jelen. A nitrát a növekedés megindulásakor gyorsan hat, az ammónium pedig hosszabb távon biztosítja a növény tápanyag-ellátottságát.Linzer Agro Trade Hungary Kft.