MENÜ

Pioneer Stúdiumok

Oldalszám: 12-13
Sipos Péter, Dr. Piukovics László 2014.04.25.

Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

Az elkövetkezendõ néhány hónap a következõ termelési évre való felkészülés jegyében fog eltelni. Az elõttünk lévõ 2007-es esztendõben a termelõk sok új lehetõséggel (bioetanol, biodízel), és sok új megoldási móddal, technológiával fognak találkozni. A Pioneer – mint az innovációban élenjáró vállalat – az elmúlt években kiterjedt kutatásokat folytatott a fenti témákban. A Pioneer szakembergárdája szeretné a kutatások eredményeit, az általa kifejlesztett új technológiákkal, módszerekkel, hibridekkel kapcsolatos ismereteit megosztani a gazdákkal. Ezért januártól augusztusig rendszeresen megjelenünk olyan szakcikkekkel, amelyek a kukorica, napraforgó- és a repcetermesztés egy-egy speciális, új területét érintik.

A sorozat neve Pioneer Stúdiumok. Ezzel is szeretnénk megkülönböztetni ezt a sorozatot az egyéb szakcikkektõl. Hiszen itt nem puszta információátadás történik, hanem olyan új lehetõségek, technológiák megismerése, amely biztosabb, tervezhetõbb és nagyobb jövedelmet biztosít a termelõknek.Ma a Pioneer Stúdiumok keretében a Pioneer kukoricahibridek 2006-os teljesítményérõl és a magas olajsavtartalmú (HO) napraforgó technológiáról olvashatnak.Pioneer kukoricahibridek teljesítménye, 2006

A 2006-os esztendõ ismételten komoly kihívásokat állított a kukoricahibridek elé. A megkésett tavaszi vetések, a talán soha nem látott módon hideg május után júliusban már komoly aszállyal kellett szembenézni a virágzás során. Majd szeptemberben és októberben zöld száron érve kellett leadni a hibrideknek a termésbõl a vizet. Ez egyes hibrideknek jobban, másoknak kevésbé sikerült.

A 1. ábrán látható egyenes az az elvi trend, mely a hivatalos FAO szám és a betakarításkori nedvesség közötti összefüggést mutatja. Az összefüggés igen szoros (R2= 0,8893).


 

A FAO szám alapján várható nedvességhez képest alacsonyabb vízzel kerültek betakarításra a korai 300-as Pioneer hibridek, közöttük a 2007-ben bevezetésre kerülõ PR38B12, a Reseda, a PR38A24, a PR37F73, a PR36R10 és a PR36N70.

A FAO számuknak megfelelõ vízzel került betakarításra a PR37D25, a PR36K67 és egy versenytárs hibrid. FAO számuknál magasabb vízzel került betakarításra a Ribera és a legtöbb versenytárs hibrid.

A Pioneer hibridek többsége a 2006-os évben a FAO számánál jobb vízzel került betakarításra, mivel ezek a hibridek képesek voltak zöld száron is a gyors vízleadásra.

A Pioneer az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a 2006-os évben is több új, kiemelkedõ teljesítményû hibridet tesztelt bemutató soraiban.

A már jól bevált és idén is kiemelkedõen teljesítõ 37D25 és 38A24 és 36K67 mellett négy, új, a mezõny fölé magasló hibridet ismerhettek meg a szántóföldi bemutatókon a termelõk.


 

A 2007-es szezonban bevezetésre kerülõ hibridek a:

PR38B12 (FAO 310)

PR37Y12 (FAO 390)

PR37F73 (FAO 430)

PR36D79 (FAO 410).A négy hibrid közül a legnagyobb népszerûségre a 37F73 tarthat számot, mivel minden talajtípushoz kiválóan alkalmazkodik, virágzáskor kiválóan tûri a légköri aszályt és a 2006-os õszön bizonyította kiemelkedõen gyors vízleadó képességét.

A 2007-es hibridpaletta összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy három termésben bõvelkedõ év után vagyunk, amikor az ember már elgondolkozik azon, hogy hamarosan érkezhet egy a 2000-es vagy 2003-as aszályos évjárathoz hasonló év, amikor a Pioneer hibridek kiemelkedõ stressztûrõ képessége és megbízhatósága jelenti a biztonságot a kukoricatermelõk számára.

Pioneer magas olajsav-tartalmú napraforgók a csúcson

A magas olajsav-tartalmú napraforgók fokozódó jelentõségét idõben érzékelve a Pioneer évekkel ezelõtt lépett a HO hibridek nemesítése terén. Az e téren történt haladásnak köszönhetõen a mára elért piacvezetõ pozíció tehát nem véletlen. Egyre szélesebb skálája áll rendelkezésre olyan napraforgófajtáknak, melyek az olaj minõségének javításával párhuzamosan versenyképes termõképességgel és betegségekkel szemben való ellenálló képességgel rendelkeznek. Termesztésük ennél fogva gazdaságos. A Pioneer magas olajsav-tartalmú napraforgókkal kapcsolatos magyarországi kutatásai is azt támasztják alá, hogy ezek a termékek nemcsak hogy nem jelentenek megalkuvást a termelõk számára, hanem a legjobb hagyományos (linolsavas) hibridek termésszintjén teremnek és azokkal megegyezõ, helyenként azokat felülmúló betegség-ellenállósággal bírnak.

Az elsõ Magyarországon termesztett HO napraforgó az Olsavil volt 2000-ben, 5 éven keresztül a HO piac számára az egyedüli lehetõséget nyújtva, rendkívül kedvezõ, a termelõk által is elismert tulajdonságait még ma sem lehet vitatni. 2005-ben a PR64H61-es hibriddel, majd 2006-ban további 3 Pioneer HO napraforgóval kiegészülve egy komplett, minden éréscsoportot felölelõ Pioneer termék portfólió áll ma partnereink rendelkezésére.

Mi is különbözteti meg a HO napraforgót a hagyományos hibridektõl? Az olajban található zsírsavak összetételének jelentõs különbözõsége. Míg a hagyományos hibridek olajában a linolsav dominál és a telített zsírsavak aránya is kicsit magasabb, a HO hibridek olajában az olajsav fordul elõ lényegesen magasabb arányban, ugyanakkor a telített zsírsavakból kevesebbet tartalmaznak.

A HO napraforgók teljesítményét, olajsav-tartalmát vizsgálandó, 2006-ban az ország 21 pontján állítottunk be magas olajsav-tartalmú hibridekkel üzemi méretû kísérleteket. Ezeken a helyeken izolált tányérokból vett napraforgó mintákat gyûjtöttünk beltartalmi vizsgálatokra. A tányérizolációval a köztermesztésben is jól ismert, a megfelelõ olajsav-tartalom eléréséhez szükséges izolációs távolságot kívántuk szimulálni, amely távolságot a linolsavas és a HO napraforgó táblák között kell a termelõnek megvalósítania. Az eredmények alapján ismét bebizonyosodott az, ami szakmai körökben mára köztudott, hogy hibridjeink olajsav-tartalma a legmagasabb a piacon, 91–92,5% között változik. Ezzel a tulajdonsággal a Pioneer HO napraforgók termesztésekor könnyen elérhetõ a felvásárlók által elõírt minimális olajsav-tartalom még szántóföldi körülmények között is. Az elmúlt 4 év összesített eredményei (3. ábra) alapján elmondható, az Olsavil és a PR64H61-es olajsav-tartalma a legmagasabb, de a másik 3 hibridünk is kiválóan teljesített.
A H45-ös 91,7%-kot, a H24-es és H41-es hibridek pedig „csak” 91,3–91,4%-os olajsav-tartalmat produkáltak 3 év átlagában.

Az olaj minõségének fontossága mellett talán még fontosabb a hibridek termõképessége és olajtartalma. Az üzemi kísérleteinkben (4. ábra) 2006-ban az Olsavil és a PR64H41-es adta a legmagasabb termésátlagot. Közülük a H41-est tartjuk az egyik legjobb választásnak, hamarosan az Express® toleráns változata is elérhetõ lesz. Ez a legalacsonyabb Pioneer HO hibrid.
 Tõlük alig elmaradva a szárhoz kúposan ízesülõ tányérral rendelkezõ PR64H61-es és a félig lehajló tányérállású és legmagasabb olajtartalmat produkáló PR64H24-es következik nem szignifikáns különbséggel lemaradva. A sort a PR64H45-ös hibrid zárja. Éréscsoportját tekintve a legkorábbi hibridrõl van szó, azoknak a termelõknek ajánljuk, akik az igen korai éréscsoportú hibrideket keresik, pl. azért, mert deszikkálás nélkül akarnak napraforgót termeszteni.

A Pioneer ajánlat tehát a HO hibrideknek egyedülállóan széles választékát kínálja a termelõk számára. Ezek a termékek mind termésátlagban, mind beltartalmi mutatókban a legjobb ajánlatot jelentik a piacon. Az ország számos pontján rendelkezünk komoly, sikeres, a legtöbb helyen több éve tartó Pioneer HO napraforgó-termesztési tapasztalattal. Akár merre is megyünk, legyen az Dunafalva, Jánoshalma, Hort, Szajk, Pécs, Mohács, Bóly, Kaposvár, Döbrököz, Hódmezõvásárhely vagy Székkutas, a legjobb üzemi termésátlagokról tudunk beszámolni.A sokéves magyarországi kísérleti, nemesítõi és üzemi tapasztalat alapján tehát méltán mondhatjuk:HO NAPRAFORGÓ = PIONEER NAPRAFORGÓ.