MENÜ

2006: Rekord év a Väderstad-nál

Oldalszám: 4-5
2014.04.24.

Az elmúlt esztendõ igazán eseménydús volt mind a vállalatcsoport, mind pedig a magyar leányvállalat életében.

Rekordévet zártunk minden tekintetben, töretlen a siker Európa piacain.

Az elmúlt év egyik legnagyobb szenzációja éppen csak hogy napvilágot látott, mely szerint a svéd gyártó megvette egy kanadai mezõgépgyártó vállalkozás részvényeinek 49 % - át. Az ezután Kanadában készülõ Vädertsad SeedHawk a gabonavetõgépek új generációja, mely hiánypótló megoldás az orosz, ukrán és egyéb keleti piacokon, ahol a nagy munkaszélesség, a csökkentett menetszám a biztos siker kulcsszava.

A magyar leányvállalat éves forgalma 2006-ban meghaladta az 1.700 millió forintot, mely a valaha elért legjobb eredmény.

A tavasz jól indult. Legalábbis ami az NZ-Aggressive magágykészítõk iránti keresletet illeti, hiszen több mint 40 új gépet üzemeltünk be. A sajátos gépépítés már második évben igazolta, hogy a túlzottan csapadékos tavaszon csak a svéd munkagépek tudnak dolgozni.

A Vaderstad Kft. sikereinek elismeréseként tavaly májusban felavattuk kápolnásnyéki telephelyünket, mely négy hektáron, az M7-es autópálya közvetlen szomszédságában fogadja partnereinket a svéd gyártóra jellemzõ magas színvonalú kiszolgálást ígérve. Az avató ünnepséghez kapcsolódott az a rendkívüli esemény is, hogy átadásra került a 12000. Rapid vetõgép is, melynek tulajdonosa egy magyar gazda lett. Igen, a Rapid vetõgépek gyártása a 15. esztendõbe lépett és büszkén mondhatjuk el, hogy az egykor úttörõnek számító koncepciót mára a gyakorlat is igazolta. Megállíthatatlan a talajmûvelés és a vetés technológiájának racionalizálása, melyhez forradalmian új megoldásokat kínálunk. A Rapid ma a magyar piac legkedveltebb vetõgépe. Bár nincs elérhetõ pontos információ arra vonatkozóan, hogy mely típusokból adtak el a legtöbbet itthon, de annyi bizonyos, hogy a Vaderstad Kft. által beüzemelt 55 Rapid vetõgép az élvonalba hozza a svéd gyártót. Megváltozott a korábbi évekre jellemzõ kereslet, melyre a hagyományos vetõgépek tartós dominanciája volt jellemzõ. Egyre többen érdeklõdnek azon vetéstechnológiák iránt, melyek kiszélesítik az optimális vetésidõ határait lehetõvé téve, hogy ne a vetõgép, hanem a növény igényeit tartsuk szem elõtt a magágykészítés során. Ilyen Väderstad Rapid vetéstechnológia. Továbbra is a mechanikus változatok, közülük is az RD 400 S típus a legkedveltebb. A 4m3 tartállyal rendelkezõ gép, tárcsás magágykészítõ egységgel felszerelve páratlan teljesítményre képes. Idén mutattuk be a függesztett kivitelû Carrier Drill 300 nevû gépünket, mely lényegében egy Carrier tárcsára épített vetõgép. A vetõmag pontos kiadagolását a Rapid Super vetõgépekrõl megismert rendszer végzi. Az újfejlesztésû gépben egy új koncepció ölt testet, mely kis és közepes méretû gazdaságok számára teszi lehetõvé a költséghatékony magágykészítést és vetést.

Sikerült megtartani a Rollex és Rexius hengerekkel elért piacvezetõ pozíciónkat. 100 új, zömében Crossboard simítóval szerelt rögtörõ henger talált gazdára az elmúlt esztendõben.

2006 a TopDown és a Cultus kultivátorok térhódításának elsõ éve volt, hiszen egyre többen keresnek a szántást helyettesítõ, forgatás nélküli alapmûvelési módszereket. A Väderstad termékkínálata így vált teljessé, legyen az sekély ill. mélymûveléses technológia vagy akár direktvetés. Sokan mondták „szenzációs ez a TopDown, de hát a vonóerõigény…” Az idei évtõl viszont már a TopDown 3 méter munkaszélességû változata is eléretõ a kisebb 200 LE teljesítményû erõgépekhez. Az újgenerációs Cultus kultivátorok könnyû és kötött talajokon is megállják a helyüket, hiszen alapvetõen két különbözõ típus rendelhetõ.

A Carrier tárcsás talajmûvelõ gépcsalád legkisebb tagjai iránt egyre élénkülõ kereslet mutatkozik. A korábbi függesztett típusok mellett az idei évtõl már vontatott változatok is rendelhetõk.

A magyar piacon támogatás nélkül is 250 munkagépet helyeztünk üzembe 2006-ban, ami egyértelmûen mutatja, hogy mindenki számol, és tisztában van azzal, hogy mit veszíthet, ha késlekedik és elodázza a munkagéppark megújítását. A döntést vonzó finanszírozási konstrukciókkal segítjük. Az október 1. és január 15. közötti elõszezonban például csupán 10% önerõ befizetésével mindenki szert tehetett új talajmûvelõ gépekre, míg februártól ismét elérhetõ a tavaly bemutatott, rendkívül kedvezõ kamatozású lízingkonstrukció. Évi 1 % kamat, 20% önerõ, 3-5 év futamidõ a legfontosabb jellemzõk. Nem titkolt szándékunk, a kedvezõ feltételekkel a célunk a beruházási döntések elõsegítése, hiszen a remélt gépvásárlási támogatás körül még mindig sok a bizonytalanság. Ez a finanszírozási konstrukció fele annyiba kerül, mint egy szokványos lízing vagy hitel.Várjuk Önt ezévi rendezvényeinken, mely közül a legelsõ és egyben az egyik legrangosabb is a 2007. január 31. – február 03. között megrendezésre kerülõ Agro+Mashexpo.