MENÜ

A repce, a Talstar és a Kwizda

Oldalszám: 42
Fehér Tamás 2014.04.24.

Hogyan piheni át a telet a repcénk? Ahogyan megágyaztunk neki õsszel. Az igényes talajmunkával és vetéssel, az alacsony tõszám biztosításával, a gyomirtással, a regulátoros és bóros kezeléssel, a repcebolha és a repcedarázs elleni védekezéssel. Akik az õszi munkák prioritását elismerik, és kellõképpen kényeztették eddig a repcét, õk nyugalommal tervezik az elsõ nagyadagú N-trágyázást és kiteszik a sárga színcsapdákat (1. kép), mert nagy valószínûség szerint a repce tavaszi kártevõi kiválóan telelnek.


1.képFebruár végétõl, márciusban, a nappali hõmérséklet emelkedésével a szárormányosok betelepedése megkezdõdik, nem sokkal utánuk pedig a fénybogarak is repülve keresik föl a szárba szökõ repce-táblákat. A szárormányosok kellemes napos idõben már néhány napos érési táplálkozás – a növényi részek hámozgatása – után szaporodnak és újabb 1-2 nap után megkezdik tojásaik lerakását a levéllemezbe tojva azokat. A rovarölõ permetezéssel ezt kell megelõznünk, mert a növényben kikelt és a levélnyélen át a szárba vándorló és ott tartósan károsító lárvák ellen (2. kép) már nincs védekezési lehetõség.


2.képAz ormányosok fertõzési küszöbértéke alapján (grafikon) nincs olyan évjárat, amikor elhagyhatnánk a védekezést ellenük.

A virágzás elõtti permetezések lehetõvé teszik, hogy tartamhatással is rendelkezõ készítménnyel permetezzünk. A hidegben is hatékony piretroidok szercsoportból idén engedélyezték – az AKG alap és integrált programjában is – a Talstar® 10 EC készítményt. Az engedélyezett 0,125 l/ha dózis hatékonysága kitûnõ. Regulátorokkal, a szükséges bór- és kén-lombtrágyákkal jól keverhetõ, tartamhatása hosszú, így az elsõ tavaszi permetezés ideális rovarölõ szere.

A Kwizda tavaszi repcecsomagja együtt tartalmazza az elsõ permetezéshez nélkülözhetetlen Talstar® 10 EC-t és az elsõ, magas kéntartalmú lombtrágyát a Jello® termékeket (1000 g/l kén!!!), valamint a virágzás elõtti második kezelés két termékét, a Fury® 10 EC-t és a Wuxal® Boron-t (10% N, 13% P és 9% B). A 40 ha-s csomag felbecsülhetetlen elõnye, hogy a Jello lombtrágyát díjmentesen biztosítja! Növelje árbevételét a „Táplálunk és védünk” Programmal, csökkentse költségeit a Kwizda tavaszi repcecsomagjának használatával!

Gondolkozzon csomagban, termeljen olcsóbban!