MENÜ

Pioneer stúdiumok - február

Oldalszám: 18-19
Sipos Péter, Dr. Piukovics László 2014.04.24.

Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

A PIONEER Stúdiumok februári sorozatában a kukorica kapcsán a bioetanol jövõjérõl, lehetõségeirõl, a napraforgó esetében pedig az Express® toleráns gyomírtási technológiáról adunk információkat a termelõknek.Bioetanol kukoricábólA magyar mezõgazdaság, ezen belül a kukoricatermesztés egy újabb fordulóponthoz érkezett. A kukorica intervenció körüli bizonytalanságot sok szempontból feloldó új lehetõség, a kukorica alapú bioetanol elõállítás adhat új lendületet a magyar mezõgazdaságnak és ezen belül a gazdaságos kukoricatermesztésnek.

A kukoricából történõ etanol erjesztés során a kukorica keményítõtartalmából etanol és szén-dioxid keletkezik. A legjobb és leggyengébb hibridek között kb. 7% etanol kihozatal a különbség. Az etanol kihozatal meghatározásában a keményítõtartalom önmagában nem elegendõ, mivel az összes keményítõtartalom 52%-ban, míg a kinyerhetõ keményítõtartalom 62%-ban függ össze a végsõ alkohol kihozatallal.

A Pioneer kidolgozott egy olyan új módszert, amely több, mint 21.600 labor és nagyüzemi erjesztésen alapul és amely már 94%-os biztonsággal határozza meg a végsõ alkoholtartalmat.

Az új módszerrel a Pioneer gyorsan és biztosan tudja meghatározni a legjobb etanol kihozatalú hibrideket, melyeket az angol

elnevezés rövidítésével HTF hibrideknek neveznek. A módszer megbízhatóságát a Pioneer 10 amerikai etanol üzemmel együtt vizsgálta, ahol a Pioneer HTF hibridjei 1–4,8%-kal magasabb etanol kihozatalt biztosítottak, mint az üzem által korábban felvásárolt hibridek (1. ábra).
Ezen HTF hibridekbõl a Pioneer tenyészidõben (FAO 280-560), termõhelyi adaptációban és árban széles skálát biztosít az önök számára.

Az 1. táblázatban felsorolt HTF hibridek minden évjáratban és termõhelyen lehetõséget nyújtanak Önnek a lehetséges leggazdaságosabb és legbiztonságosabb kukorica termesztésre a felvevõ ipar által preferált termék elõállítása mellett.


A PR63E82 Express® toleráns napraforgó a legjobbak közöttA napraforgó Express® gyomirtó szerrel való kelés utáni gyomirtásának lehetõsége 2006 tavaszán teremtõdött meg hazánkban. A várva várt technológia két szempontból is fontos a termelõ számára:1. A napraforgó termesztés-technológiájának mindig a gyomirtás volt az az eleme, amely behatárolta a kultúra elterjedését azokra a területekre, ahol a nehezen irtható gyomnövények jelenléte kifejezett volt. Egyre jelentõsebbé vált tehát az igény a poszt gyomirtás iránt napraforgóban és ez az igény tovább fog fokozódni az elkövetkezõ években.2. Olyan hibridet vártak a termelõk, amely megbízható, magas termõképességével nem jelent megalkuvást a herbicid toleráns napraforgó gyomirtási technológiában gondolkozók számára. Erre az igényre jelent meg válaszul a PR63E82-es hibrid.A megoldás tehát megszületett. Egy kitûnõ hatékonyságú gyomirtó szer (Express®) és egy remek hibrid (PR63E82) alkotja a technológia két alapelemét, amelyek együttes használata esetén sikerrel termeszthetõ a napraforgó akár a mezei acat, a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok, a selyemmályva vagy a parlagfû jelentõs fertõzése esetén is.

A technológia bevezetésének sikerességét mutatja, hogy mindjárt az elsõ évben több, mint 33 ezer hektáron választották a PR63E82-es hibridet Magyarországon, Közép-Kelet-Európában pedig több, mint 85 ezer hektáron használtak Express® toleráns napraforgót.

A PR63E82 nem ismeretlen a termelõk számára, hiszen a Pioneer palettán az elmúlt négy évben a legnagyobb népszerûségnek örvendõ és a négy év alatt mintegy negyedmillió hektáron vetett PR63A82-es hibridnek az Express® toleráns és peronoszpóra rezisztens változatáról van szó. A változat mind a Diaporthe-val, mind pedig a Sclerotiniával szemben jobb ellenállósággal rendelkezik, mint az A82-es. Mind az alaphibrid, mind pedig a toleráns változat kitûnõ évet zárt 2006-ban. Az E82-es az OMMI kisparcellás kísérleteiben az A82-es mögött a 4. helyen végzett (2. ábra), a Pioneer saját kísérleteiben is hasonló eredményeket kaptunk (3. ábra). Az üzemi tapasztalatok szintén nagyon pozitívak. A technológiát használók 83%-a elégedetten nyilatkozott a hibrid teljesítményével és a gyomirtó hatással kapcsolatban egyaránt.Mi is az igazi elõnye a PR63E82-es napraforgó hibrid használatának? Egy 33 ezer hektáron már bizonyított, kiváló teljesítményû hibrid termesztésének lehetõsége még a leggyomosabb területeken is.A jövõt illetõen az Express® toleráns gyomirtási technológia jelentõs elterjedését várjuk. Ennek érdekében még intenzívebben dolgozunk annak érdekében, hogy újabb és újabb Express® toleráns Pioneer hibrideket tudjunk a piacra hozni, amelyek között a közeljövõben nemcsak hagyományos hibridekkel, hanem magas olajsav-tartalmú hibridekkel is lehet majd találkozni.