MENÜ

Élelmiszer, takarmány vagy üzemanyag?

Oldalszám: 102
Keresztes Júlia 2014.04.23.

A takarmányiparban közismert Alltech Hungary Kft. anyacége (85 országban 14 gyáregységével) a természetes megoldások vállalatának hírében áll több mint negyed évszázada.

Az Alltech 21. Európai Elõadókörútjának fókuszában az etanol robbanás áll. Köztudott, hogy a kukorica az etilalkohol révén jelentõs megújuló energiaforrást képez, a technológia alakalmazásához azonban szükség lesz a világ kukorica termésének jelentõs részére. A megnövekedett kereslet következménye a kihívás: egyrészt elegendõ kukoricát kell termeszteni az etanol üzemek számára, másrészt ki kell elégíteni az emberek és állatok táplálékellátását szolgáló élelmiszer- és takarmányiparokat is.A Kentacky székhelyû nemzetközi állategészségügyi vállalat a takarmányozásban igen jelentõs szerepet játszik, folyamatosan kínálva teljesen természetes megoldásait. Az Alltech küldetése az állategészség és teljesítmény fokozása a takarmányok tápláló értékének növelésével.

Az idei rendezvény fõ témája: Élelmiszer, takarmány vagy üzemanyag? Napjaink egyik fõ kérdése, hogy üresen marad-e a tányérunk a a kukorica alapú etanolgyártás miatt. A 39 országot érintõ nagyszabású elõadókörút Európában, Afrikában és a Közel-Keleten február 12-én vette kezdetét Írországban, s március 23-án zárul Marokkóban.

A szeszipar jelenlegi és jövõbeli bõvülése mellett a rendelkezésre álló, fogyasztható kukorica százalékarányának csökkenése gyors ütemben tovább folytatódik. Az elmúlt négy évtizedben a takarmányozás céljára felhasznált kukorica hányada 80 százalékról 50 százalékra esett vissza – ezzel szemben az etanolgyártás az elmúlt két évben 250 százalékkal nõtt, s az elkövetkezõ két-három évben további 100 százalékos bõvülés várható. Az Alltech idei Európai Elõadókörútja egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik majd.

Dr. Pearse Lyons, az Alltech elnöke „Az elõttünk álló út” címû elõadásában az agrobiznisz ágazatot fenyegetõ takarmányválságot elemezte, s tárgyalta azon felvetéseket, hogy vajon globális szinten miként emészti fel a növekvõ etanol gyártás a takarmányozáshoz szükséges gabonaforrásokat. Az iparág felelõs a világ 6,4 milliárd lakosának táplálásáért, tevékenysége 130 milliárd dollár értéket képvisel, és gyorsan bõvül a világ számos részén. A természetes erõforrások kimerülõben vannak, az energiaárak növekednek és a népesség száma robbanásszerûen emelkedik.

A tudomány speciális élelmiszereket, speciális takarmányokat és különbözõ géneket fejleszt ki. A fogyasztók vezérlik a tudományt és nincs már többé olcsó kõolajunk. Kína népessége mára elérte az 1,3 milliárdot, s amikor pedig eléri a másfél milliárdot egyedül ennek az országnak 600 millió tonna takarmányra lesz szüksége. Jelenleg az egész világ éves takarmánygyártása csak 614 millió tonna. Ez nyomasztó kihívás, ugyanis még ha Brazília, Ukrajna, Argentína és az Egyesült Államok megduplázná vagy akár megháromszorozná is a termelését, még mindig szemesgabona hiány lesz.

Felmerült, hogy a kimerülõben levõ ásványi eredetû üzemanyagok pótlásának megoldása a kukorica etanol és a szója biodízel használata lehetne. Fennáll az az aggodalom is, hogy a világ népességének növekedésével egyre nõ a tömegek táplálását szolgáló kukorica és szója szükséglet.

Ha az Egyesült Államok a bio-üzemanyag programot a logikus végkifejletéig követi, akkor az USA gabonatermés mintegy 60 százalékát az üzemanyag nyeli el.

Felvetõdik, hogy a szemesgabona nem jelent megoldást, akkor az alternatív alapanyagok – így például a rost – választ jelenthetnek-e. A rost a természet alapvetõ megújuló nyersanyaga, amelyrõl azonban csak nagyon keveset tudunk. Az Egyesült Államok évente 1,4 milliárd tonna rostot termel például fûnyesedék és faforgács formájában. Ha ebbõl 900 millió tonnát használna üzemanyag gyártására, akkor kielégíthetõ lenne az USA motorbenzin szükségletének 63 százaléka, és még mindig marad 500 millió tonna rost takarmány célú felhasználásra.

Ennek alapján tehát nincs takarmány-hiány és nincs üzemanyag-hiány. Logikus, hogy ez kell legyen az emberiség következõ nagy projektje. Ha át lehet alakítani a rostot üzemanyaggá és fehérjévé, az óriási elõrelépést jelent majd a takarmányipar számára.

A vállalat elnöke szólt még az új fehérjeforrásokról, elemezte a szénhidrátokat, mint teljesítményt javító eszközöket és kitért a nutrienomikára, amely tudomány az étrendnek és a táplálóanyagoknak a sejtek és szövetek genetikai programozására gyakorolt hatását vizsgálja.

A szénhidrátokról, mint teljesítményt javító eszközökrõl megtudhattuk: úgy manipulálhatók, hogy a kórokozók rajtamaradnak a szénhidráton, s ezzel eltávolítható a mikroorganizmus (kórokozó) antibiotikumok nélkül. A glikomika által nyújtott segítség még csak kezdeti szakaszában van. A szemesgabonáink 30 százaléka szennyezett a rejtett gyilkosokkal, a mikotoxinokkal. Ha tudunk errõl a mikotoxin szennyezésrõl és ismerjük a mikotoxin felépítését, akkor a glikomikától kaphatunk egy fajta csomagolóanyagot, amivel körbevehetjük és lényegében kiküszöbölhetjük azt.

A nutrigenomika tudománya az étrendnek és a táplálóanyagoknak a sejtek és szövetek genetikai programozására gyakorolt hatását vizsgálja, egyik fontos eszköze az Affymetrix® GeneChip®. Amikor majd ez a fajta takarmányozás, a nutrigenomika betör a piacra, megnõ az egy kocára esõ malacok száma, több lesz az egy brojler szülõpár által elõállított csibék száma, csökken a tejelõteheneknél a szomatikus sejtszám és javul a teljesítmény.

Az Alltech szerves szelén termékével most teszi le névjegyét Európában. Jelenleg ez a vállalat rendelkezik a világ legnagyobb adatbázisával, amely egyetlen takarmány-összetevõre, egyetlen táplálóanyagra vonatkozik – ez a Sel-Plex® – és hamarosan rendelkezni fog a világ legnagyobb adatbázisával mindezekrõl a takarmány-összetevõkrõl. Ez forradalmasítani fogja a humán egészségrõl és az állati egészségrõl alkotott képünket. Olyan szabályozó eszköz, amilyennel korábban még soha nem rendelkeztek, s egy olyan technológia élvonalában lehetnek, amely forradalmasítja majd a tevékenységüket. A Sel-Plex® az egyetlen szerves kötésû szelén, amelynek felhasználása engedélyezett az Európai Unióban, s most kapta meg az engedélyt takarmány adalékanyagként való használatra az összes állatfaj számára.

A szelén nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcserében, a normális növekedés összehangolásában, a reproduktív tevékenységek megindításában, a szabadgyökök semlegesítésében és a szervezet fertõzések elleni természetes védekezési mechanizmusának támogatásában. Annak ellenére, hogy hagyományos gyakorlatnak számít az állatok takarmányának szervetlen szelénnel való kiegészítése, a szelénhiány továbbra is széles körben elofordul és kedvezõtlenül befolyásolja az állatok általános egészségi állapotát és szaporodását, ezáltal pedig az állattartók gazdasági eredményeit.

Dr. Karl Dawson, az Alltech nemzetközi kutatási igazgatója elõadásában „Glikomika a gazdasági állatok termelési rendszereiben: Szénhidrátok új funkcionális szerepének meghatározása” címmel azt tárta fel, mitõl válik a szénhidrát több, mint egyszerû energiaforrássá és ugyanakkor hogyan játszik étfontosságú szerepet a sejtanyagcserében, a fehérje-szerkezetben és -funkcióban, valamint a természetes immunitásban. Ezek az eredmények új anyagcsere befolyásoló eszközöket kínálnak minden állatfaj esetében.

Dr. Ronan Power, az Alltech kutatási igezgatója a „Szelén kiegészítés: Az állatok takarmányozásának és teljesítményének holisztikus megközelítése” témakörben tartott elõadást, amelyben azt vizsgálta, hogy bár a szelénhiányos állapot eltérõ módon nyilvánul meg az egyes fajoknál, ugyanakkor a szelén funkciója az anyagcserében valamennyi állatfaj esetében alapvetõen azonos. Arról szólt, hogy a nutrigenomika, – amely az étrend egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja – napjainkban az egyik legizgalmasabb tudományterületté vált, illetve hogyan tartja a mezõgazdasági termelést és állattenyésztést a tudományos újítások homlokterében.

Steve Elliott, az Alltech Sel-Plex® termékmenedzsere „A szelén-dilemma: Az EU által engedélyezett Sel-Plex szerepe” címû elõadásában arról szólt, hogy a kutatási eredmények azt sugallják: felül kell vizsgálni a szelén-kiegészítés kérdését a magasabb teljesítmény és az állatok egészségének avítása érdekében. A pótlásra legalkalmasabb módszer a szerves-szelén (Sel-Plex) beépítése az állatok étrendjébe.

A nemzetközi állategészségügyi vállalat bejelentette, hogy tovább növeli kutató kapacitását az új Alltech Akvakultúra Központ megnyitásával, amely létesítménnyel az élvonalban maradhat és a legmodernebb megoldásokat kínálhatja az akvakultúra ágazat számára. A vállalatnak van már Európában is akvakultúrás központja a bulgáriai Trakia Egyetemmel együttmûködésben.

A világ egyik vezetõ takarmányozási cégét jellemzi, miszerint több kutatási, technológiai és innovációs támogatásban is részesült, hogy folytathassa a takarmányipari kutatási és fejlesztési programjait.

Az Alltech tavalyi árbevétele 303 millió USD volt, amely 20 százalékkal haladta meg az elõzõ évit. Az elismerésre méltó mértékû növekedés a vállalat év közben felmutatott jelentõs eredményét tükrözi, különös tekintettel a Sel-Plex®-re, amely egyként kapta meg az EU jóváhagyását és a Brazíliában elkészült legújabb gyáregységre, amely évi 50 ezer tonna élesztõ elõállítására képes. Az Alltech a jövõben Magyarországon három lepárló üzem építését tervezi.

A vállalat tavaly bejelentette, hogy a 2010-es FEI Lovas Világjátékokat szponzorálja, s mivel ez a befektetés a játékok történetének legnagyobb szabású támogatása, ezzel a rangos esemény fõ támogatója lett – így a nagyszabású rendezvény nevét Alltech FEI Lovas Világjátékokra változtatták.