MENÜ

A mikroelemek kapszulázása extrudálásssal

Oldalszám: 108
2014.04.23.

Megváltozott a szokásos kép a hõérzékeny komponenseket érintõ extrudálás felhasználási lehetõségeivel kapcsolatban, s e változás idén kettéosztotta a dániai szakemberek véleményét.

Az extrudált anyagok a táplálkozásban felhasznált vitaminok és ásványok védelmének újonnan piacra dobott módszerét jelentik.

A részletek a 2007-es Agromek (Dánia, Herning) mezõgazdasági gépbemutatóján derültek ki. A dán kiállító, a Vitfoss egy kivetítõn mutatta be, hogyan alkalmazza ezt az új módszert pici, lemezke alakú vitamin és ásványkeverékek elõállítására.

A módszert magát egy dán mérnök, Dan Edberg dolgozta ki a dán technológiai intézettel együttmûködésben. Olyan megoldást keresett, mellyel kapszulákba zárhatja a vitaminokat és a mikroelemeket, hogy kevésbé poros, egyenletesebben keveredõ és a magas takarmányipari feldolgozási hõmérsékletnek jobban ellenállók legyenek. Módszerének alapja a módosított extrudálás, melynek jelenleg folyik a szabadalmaztatása.

Az eljárás lényege, hogy az ásványokat és vitaminokat búzakeményítõvel ragasztják össze, majd átnyomják a keveréket egy formán, mely során 3-5 mm-es lemezek keletkeznek.

Elsõ lépésként a búza és víz kerül az extruderbe a keményítõ zseletinozása érdekében. Miután az anyag elasztikussá és összetartóvá válik, az extrudáló-berendezés egy nyílásának kinyitásával csökken a nyomás, minek következtében a gépben a hõmérséklet leesik 60 ºC körülire, így a hõérzékeny termékeket is károsodás nélkül hozzá lehet adni és elkeverni. Végül a keveréket összepréselik, lemezekre vágják és lehûtik a zsákokba töltéshez, s úgy szállítják a keverõüzemekbe és az állattartó telepek keverõibe.

„Egyfajta kapszulázásnak nevezzük az eljárást.” – mondta Hans Aae a Vitfoss vezetõ takarmányozási szakértõje.

„A keményítõragacs az érzékeny anyagok között és körül védõtokként mûködik. Az eredeti ötlet egy olyan nagy granulátum készítése volt, melynek ehetõ tokja van, de úgy tapasztaltuk, a kisebb szemcsék jobban mûködnek, hatékonyabban körbe fogják a sérülékeny elemeket. A védelemnek köszönhetõen a premixben lévõ vitaminok és ásványi anyagok nagyobb aránya kerül ténylegesen az állatba, melybõl fakadóan tovább javul az állatok teljesítménye, egészségi állapota.”

„A módszer kidolgozójával kötött megállapodásunk lefedi az eljárás tenyésztett háziállatok állatok takarmányozásában való alkalmazását. A Vitfoss jelenleg üzemeli be az új berendezést, mely 2007. áprilisától fogja teljes kapacitással elõállítani az új Vitacaps termékeket. E termékek magas koncentrátumúak.

80-85 %-ban tartalmazzák az elsõdleges alkotókat, és 15-20 %-ban búzakeményítõ zselatint. Elkerülhetjük a veszteségeket és a frakcionálódást, amely a hagyományos gyártás során a különbözõ méretû részecskék között megy végbe. A kapszulázás javítja az ízt, csökkenti a port és a frakcionálódást, ez által javul a termelés hatékonysága.”
Írta: Peter Best2007. február FEEDinternationalVITFOSS Hungaria Kft.

6000 Szentes, Klauzál u. 17.

www.vitfoss.com