MENÜ

Rally Q - új dimenzió a szõlõ védelmében

Oldalszám: 77
2014.04.23.

A lisztharmat a szõlõfürt virágzása elõtt, a legérzékenyebb idõszakban fertõz.

Ha nagy mennyiségû csapadék hatására a szõlõ lombozata erõteljesen növekszik, akkor a felszívódó készítmények, melyek a csúcsi részek felé vándorolnak, felhigulnak, elvándorolnak a fürtöktõl és védtelenül hagyják azokat. A folyamatos esõk miatt elvékonyodott viaszréteg az ott megkötõdõ, kontakt, ill. mélyhatású készítményekbõl kevesebbet tud felvenni. Önállóan ezek sem adnak tökéletes védelmet. Ezért van szükség a különbözõ hatásmódú hatóanyagok kombinálására.

A Rally Q* új gombaölõ szer két különbõzõ hatásmodú hatóanyagot tartalmaz a lisztharmat ellen. A felszívódó hatóanyag a már kialakult fertõzést blokkolja és megvédi az új hajtásokat a betegségtõl (megelõzõ és gyógyító hatás). A mélyhatású hatóanyag erõsen kötõdik a levelek és a bogyók viaszrétegéhez, nem higul fel és nem vándorol a csúcsi részek felé. A levél és a bogyók viaszrétegébõl a hatóanyag egy speciális újragázosodás után megkötõdik a permetlével nem borított felületeken is. A folyamat addig tart, míg a készítmény be nem borítja a növény egész felületét. Ez a hatóanyag a késõbbi fertõzéseket akadályozza meg (megelõzõ hatás).

A Rally Q kijuttatását a virágzás elõtt, a fürtmegnyúlás idõszakában kell elkezdeni és erõs fertõzés esetén 3–4 alkalommal megismételni. Akik a fürtmegnyúlás idõszakában strobilurin típusú készítményekkel (pl. Quadris Max1) indítják a lisztharmat elleni védekezést, azok a strobilurin blokk után használhatják 2–3 alkalommal a Rally Q-t. Dózisa 100–125 ml/100 liter permetlé, de minimum 0,5 l/ha. Ez azt jelenti, hogy a kezdõ permetezések esetében 300–400 liter permetlé felhasználásakor is a 0,5 l/ha dózist kell alkalmazni, a késõbbi permetezéseknél pl. 600 liter permetlé használatakor a 6 × 125 ml, azaz 0,8 l/ha a készítmény dózisa.

A Rally Q sárga környezetvédelmi besorolású és az integrált technológiákban 4 alkalommal használható. Forgalmi kategóriája II., kiszerelése 1 liter.Takács Attila, Dow AgroSciences, 30/351-3363

* a Dow AgroSciences LLC védjegye; 1 a Syngenta védjegye