MENÜ

Gépvásárlás 2007-ben a KASZ-COOP Derecske Zrt-nél

Oldalszám: 49
2014.04.23.

Fókuszban a géptámogatás

 

 

A tavasz folyamán a többi mezõgazdasági gép forgalmazó céghez hasonlóan a KASZ-COOP Derecske Zrt. is folyamatosan tart rendezvényeket, gyakorlati bemutatókat a gazdálkodók számára. A két legnagyobb érdeklõdésre számot tartó rendezvénye a régi hagyományokkal bíró, idén XII. alkalommal megrendezésre kerülõ Derecskei Gépesítési Napok, valamint a ZETOR szántóföldi gyakorlati gépbemutató volt.

A cég mindkét eseményét úgy szervezte meg, hogy komplexen mutassa be a gazdálkodóknak a gépvásárlás folyamatát 2007-ben. Ezért is kapták a „Mit? Mikor? Hogyan?, avagy Gépvásárlás 2007-ben” elnevezést.

Az érdeklõdõk – Pápai István vezérigazgató köszöntõje után – elsõként megismerkedhettek a cég új termékeivel, úgy mint a SASMSON hígtrágyaszóró pótkocsikkal, a SCHÄFFER rakodókkal valamint a ZETOR új típusaival. A SAMSON pótkocsik egy trágyakezelésre specializálódott nagy múltú dán cég termékei, amely Magyarországon a KASZ-COOP Derecske Zrt-vel kötött kizárólagos forgalmazói megállapodást. A szigorú környezetvédelmi elõírásoknak minden szempontból megfelelõ hígtrágya tartálykocsik 15–25 m³-es méretben, felszíni kiszórású vagy talajba injektáló változatban biztosítják a rugalmas és gazdaságos munkavégzést. Saját szivattyú toronnyal felszerelve is rendelhetõk, ami rendkívül gyors feltöltést tesz lehetõvé. A kizárólag Németországban készülõ SCHÄFFER rakodók esetében megtudhattuk, hogy a jóval nagyobb ipari homlokrakodók derékcsuklós elvét alkalmazzák, amely többszörös elõnyt jelent a négykerék-kormányzású, ill. a csúszókerék-kormányzású rakodókkal szemben. Ilyen pl.: a robosztus felépítésnek köszönhetõ kivételes terhelhetõség és megbízhatóság; a merev tengelyek biztosította akár 14 tonnás tengelyenkénti terhelhetõség; szabadabb méretvariációk; akár 30%-kal több toló-, szakító- és emelõerõ az azonos méretû és teljesítményû rakodógépekkel szemben. Jóllehet a ZETOR traktorokat senkinek nem kell bemutatni, de mindenképpen érdekességgel bír, hogy Csongrád és Békés megye után Heves megyében is a KASZ-COOP Derecske Zrt. gyakorolja a kizárólagos forgalmazói jogokat. Szintén fontos lehet, hogy a traktorcsalád két típusa, a PROXIMA PLUS és a FORTERRA is jelentõs fejlesztéseken (megnövelt teljesítmény, új szinkronizált irányváltó, Tier III-as motorok, megerõsített tengelyek, alacsonyabb fogyasztás, gazdagabb alapfelszereltség, Európában általánosan elfogadott új hátsó vonófejek, zaj- és rezonanciacsökkentés stb.) esett át.

A gépkínálat bemutatás után a pályázatokról és a várható támogatásokról kaptak széles körû felvilágosítást az érdeklõdõk. Támbáné Varga Erzsébet – vezetõ pályázatkezelési referens, a Nyíregyházi Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal képviseletében elmondta, hogy milyen jellegû agrár- és vidékfejlesztési támogatások lesznek az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 2007–2013-ig tartó 7 éves programozási idõszakában, valamint ismertette, hogy várhatóan hogyan fog egyszerûsödni a pályázati kérelmek eljárásrendje (egyszerûsített üzleti terv, kevesebb a pályázattal beadandó dokumentum, gyorsabb bírálat stb.).

Svéda Szabolcs vezetõ pályázati tanácsadó (Aditus Kft.) elõadásából megtudtuk, hogy az EMVA-ból finanszírozott agrártámogatások közül 2007. április közepétõl nyílik lehetõség gép- és technológiavásárláshoz támogatást igényelni. Alapesetben 25%-os támogatás igényelhetõ, mely az erõgépekre, valamint a növénytermesztés munkagépeire fog várhatóan vonatkozni. Kiemelt, 35%-os támogatás várható az állattenyésztés (pl.: takarmánykiosztó, bálázó, homlokrakodó stb.), a kertészet (zöldség-gyümölcs), továbbá a mobil (építéssel nem járó) szárítóberendezések vásárlása esetén. Az alintézkedésre kb. 30–45 napig lehet majd pályázni, a bírálat pedig nem beérkezési sorrend alapján fog történni.

Dr. Forgács Barnabás az FVM osztályvezetõje megerõsítette mindezen információkat, továbbá hangsúlyozta, hogy egyszerûbb lesz a pályázati kérelmek eljárásrendje és hogy a gépkatalógus, mely várhatóan április elsõ hetében kerül fel az FVM honlapjára, több, mint 80 000 gépet fog tartalmazni (állítása szerint ebbe beletartozik majd az összes gép, melyre az AVOP-ban pályázni lehetett). A gépkatalógusban rögzített listaár lesz az adott géptípus maximális elszámolható költsége.

A rendezvényeket meglátogató több száz érdeklõdõ bizonyította, hogy a KASZ-COOP Derecske Zrt. idén is olyan programmal állt elõ, amely valamennyi gazdálkodó számára hasznos lehet. Csak remélni tudjuk, hogy a hagyomány nem szakad meg…

(X)