MENÜ

Megint siker volt a lajosmizsei AXIÁL-napok

Oldalszám: 58
Fehér István 2014.04.23.

Mint a magyarországi mezõgazdasági mûszaki (gép, alkatrész, szerviz) háttér elsõ számú szereplõje, kiemelt feladatunknak tartjuk a partnereinkkel való napi kapcsolattartást, a folyamatos tájékoztatást, tanácsadást – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetõje az immár hagyományosan a lajosmizsei Gerébi Kúriában tartott 6. AXIÁL Szakmai Napok nyitónapjának sajtótájékoztatóján.

A mezõgazdasági és ma már az építõgépek piacán is érdekelt családi vállalkozás tulajdonosa arról is szólt, hogy a gazdálkodók számára fontos volna, hogy a többmilliárd eurós támogatáshoz minél elõbb hozzájussanak. Abban reménykednek, hogy az idén 35–40 milliárd forintra rúghat a gépvásárlási támogatás. Szerinte a magyar mezõgazdaságban az idén 110–115 milliárdos gépberuházás valósulhat meg, célunk, hogy ebbõl minden negyedik forinthoz közük legyen.

Az elmúlt évben az AXIÁL – három igen jelentõs márkát képviselve – 25,1 százalékban részesedett a hazai traktoreladásokból. A kombájnpiac tavaly igen gyenge volt, mindössze 189 arató-cséplõ gépet adtak el a hazai kereskedõk (három éve még valamivel több mint 700 fogyott), ebbõl a kft. azonban 49%-ban részesedett. Minden darab számít, s Harsányi Zsolt úgy reméli, hogy a piac évi 450 kombájn értékesítése körül áll be a következõ években. Ami a mezõgazdasági teleszkópos rakodógép piacukat illeti, elégedettek vele, hogy az országban minden második ilyen eszközt õk forgalmazzák. Fejlesztéseikrõl, az AXIÁL kereskedelmi hálózatának bõvülésérõl a tulajdonos elmondta: a néhány hónapja átadott bajai Alkatrész Logisztikai Központ a teljes körû birtokbevételt követõen beváltani látszik a hozzá fûzött reményeket, a létesítmény amellett, hogy nagymértékben segíti az ott dolgozók munkáját, a cég logisztikai ellátásához is szilárd támaszt nyújt. A tervezés stádiumában van budapesti telephelyük, azon dolgoznak, hogy mielõbb sor kerülhessen az alapkõletételre is. A Szombathelyi Agroker Kft. telephelyét cégük vásárolta meg, így már az AXIÁL Kft. égisze alatt folyik az értékesítés a környékbeli gazdák által egyébként jól ismert telephelyen. Magyarországon ez a cég 14. telephelye. Emellett Kecskeméten keresnek egy telephely kialakításra alkalmas ingatlant. A cég forgalma 2006-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, ennek egyharmada az alkatrészforgalomból adódott.

A forgalom lendülete a külföldi leányvállalatainknál is jellemzõ – mondta az igazgató, így vált ott is szükségessé több új telephely kialakítása. Romániában Craiova-n, Nagyváradon és Vaslui-on, Szlovákiában Rimaszombaton bõvítettek, Ukrajnában Zaporozsén vásároltak új telket.

Az újdonságokról Pintér Zsolt ügyvezetõ szólt, aki elmondta, hogy új márkaként idén a Michael Horsch nevével fémjelzett, mára már Európa jelentõs részén piacvezetõvé vált talajmûvelõ eszközök és vetõgépek színesítik az Axiál Kft. által forgalmazott gépek listáját. A gyártó a 23 évvel ezelõtti kezdettõl a mai napig elkötelezett híve a talajkímélõ, forgatás nélküli mulcshagyó mûvelésnek.