MENÜ

Arató-cséplõ gépek és csõtörõ adapterek illesztése

Oldalszám: 17-18
Dr. Kelemen Zsolt 2014.04.22.

Magyarországon és a fejlett mezõgazdasággal rendelkezõ országokban a szemeskukorica betakarítása csõtörõ adapterekkel felszerelt arató-cséplõ gépekkel történik morzsolva és egymenetben.

A kukoricacsõ-törõ adapterek a mai nagy teljesítményû arató-cséplõ gépek alapvetõ kiegészítõ berendezései. A csõtörõ adapterek kialakítása igazodik az alkalmazott kukorica és az adapterekkel betakarítható egyéb növények morfológiai adottságához, termesztéstechnológiai jellemzõihez, elsõsorban a kukoricaszár feldolgozása tekintetében és a betakarításra használt arató-cséplõ gépek mûszaki paramétereihez. Tehát fontos szempont, hogy az üzemeltetõk a gazdaság ökológiai adottságainak, az üzemeltetett arató-cséplõ gépek mûszaki paramétereinek (áteresztõképesség, munkaszélesség, betakarítható sorok száma) megfelelõ csõtörõ adaptert válasszák ki.

A kukoricacsõ-törõ adapterek kiválasztásánál elsõsorban az üzemeltetõ arató-cséplõ gépek mûszaki paramétereit szükséges figyelembe venni. A mûszaki paraméterek közül is az 1,5% szemnedvességnél elérhetõ áteresztõképességhez kell megválasztani az ilyen gépterheléssel dolgozó csõtörõ adaptert. Az áteresztõképesség alakulása az arató-cséplõ gépek geometriai méreteivel, elsõsorban a cséplõszerkezet méreteivel, a tisztító felületek nagyságával arányos. Éppen ezért az 1. táblázatban a Magyarországon nagyobb darabszámban üzemeltetett arató-cséplõ gépek ez irányú adatait foglaljuk össze.


A táblázatban szereplõ típusokhoz az 1300–1400 mm szélességû dobbal szerelt, kukoricában 8–16 kg/s áteresztõképességgel rendelkezõ, 4–5 szalmarázós arató-cséplõ gépekhez a 4–6-soros adapterek használata javasolható. Amennyiben a technológiai – a betakarítással egymenetben történõ szárzúzás is – követelmény a 4-soros csõtörõ adapterek illeszthetõk az arató-cséplõ géphez. A nagyobb, 1580–1700 mm dobszélességû és 16–30 kg/s áteresztõképességû szalmarázó-ládás, forgó szalmaleválasztású gépekhez, valamint az axiáldobos gépekhez a 6–8–12-soros csõtörõ adapterek közül kell választani. Az adapterek kiválasztásánál figyelembe kell venni – a konstrukció mellett – az adapterek hajtási teljesítményigényét. A csõtörõ adapterek hajtási teljesítményigénye elsõsorban a gépterheléstõl, vagyis a hozamtól, a munkasebességtõl és a munkaszélességtõl függ (grafikon). Az MGI (Gödöllõ) mérései alapján a 2. táblázatban foglaltuk össze a LINAMAR Rt., (Orosháza) által a GVOP 2004. 3.1.1 program keretében kifejlesztett 8-soros összecsukható csõtörõ adapter energetikai jellemzõit.


 Ahhoz, hogy az energetikai adatok értékelhetõk legyenek a 3–5. táblázatban a teljesítmény- és munkaminõségi adatokat is közre adjuk.