MENÜ

Energia és megújulás - szegedi repceajánlat

Oldalszám: 80
2014.04.18.

A repce a huszadik század sikernövénye, és sikere tovább folytatódik a huszonegyedik században is.

Fontos étolaj növény, a világ növényolaj termelésében a harmadik helyet foglalja el. Az energetikai célú felhasználása jelentõsen nõtt az elmúlt években Nyugat-Európában. Örvendetes, ha lassan is, de Magyarországon szintén elmozdulás tapasztalható, 2006 õszén közel 240 000 hektáron vetettek repcét.

 


A bekövetkezett változások új kihívások elé állítják a termelõket és a nemesítõket egyaránt.

A gazdák minden lehetõséget megragadnak a termésátlagok növelése érdekében. A korszerû csávázott vetõmag használata és a vegyszeres gyomirtás általánossá vált. Nõtt a mûtrágya felhasználás, alkalmazzák a legkorszerûbb növényvédelmi technológiákat. Az õszi regulátoros kezelés a termesztés megszokott elemévé vált.

Várhatóan a kiszámíthatóbb értékesítési ár miatt többet költenek a termésnövelõ agrotechnikai mûveletekre, melyekkel tovább fokozható a termelés biztonsága.

A nemesítésben is felgyorsult a verseny, gyorsan terjedt a hibridek használata, de megjelentek olyan új fajtarepcék, amelyek termõképességben és beltartalmi értékben egyaránt felvehetik a versenyt a hibridekkel. A Gabonatermesztési Kutató Kht. nemesítõi nagy intenzitással dolgoznak a hibridrepcék elõállításán. Jelenleg három fajtajelölt hibridünk versenyez az állami kísérletekben.

A másik kiemelt nemesítési cél a minõség javítása. A bio üzemanyagok gyártásának új minõségi igényei és a konyhatechnikai szempontok indokolják az olajsav-tartalom növelését.

 


Munkánk során igyekszünk az új kihívásoknak megfelelni, elébe menni a felmerülõ igényeknek. Ennek jegyében indult új programunk, melyben nagyobb olajsav- és csökkentett linolénsav-tartalmú, ún. „HO” repcefajták nemesítését kezdtük meg. Az így elõállított repcetörzsek olajsav-tartalmát sikerült 10%-kal, közel 74%-ra emelni.

A hazai repce vetõmag piacon nagy a verseny és ennek a versenynek a GK Kht. az elmúlt idõszakban meghatározó szereplõjévé vált. Jelenleg 4 középérésû fajtarepcét kínálunk a termelõknek. A GK Gabriella évek óta bizonyít és a vetett terület nagysága folyamatosan növekszik, 2006-ban elérte a 18000 hektárt. Eltérõ évek átlagában stabilan szerepelt, ezért a legtöbb termelõ, aki kipróbálta továbbra sem mond le róla (1. ábra). Elsõsorban intenzív körülmények közé ajánljuk a GK Lilla fajtát, melyet beltartalmi tulajdonságai, átlag feletti olajtartalma és kimagasló termése tesz vonzóvá (2. ábra).

 
Várhatóan a repce területének növekedésével olyan táblákat is mûvelés alá vonnak, ahol a repce nem mindig kerül ideális körülmények közé. Ezért felértékelõdhetnek azok a fajták és hibridek, melyek a szélsõséges klimatikus viszonyok között már bizonyítottak. Bátran ajánlhatjuk ezekre a területekre a GK Helena és GK Olívia fajtáinkat. Mindkét fajta sikere az alkalmazkodóképességében rejlik.


 

Vetõmagjaink elõállítása, tisztítása és csomagolása világszínvonalú. Ebben az évben is 2,1 millió ép csírát tartalmaznak a zsákjaink, a vetõmagot gomba- és rovarölõ szeres védelemmel is ellátjuk (Vitavax, Chinok).

Mindezen genetikai háttér valamint az egyre igényesebb technológia alkalmazása teremtheti meg az alapot a sikeres repce termesztéshez a következõ években is. Munkatársaimmal a feladatunk, hogy konkrét termesztési és fajtaajánlattal segítsük Önöket a siker elérésében.Virágné Pintér Gabriella