MENÜ

Reglonozással a hatékonyabb betakarításért!

Oldalszám: 56
2014.04.18.

Hamarosan itt a repcék betakarításának az ideje.

A kedvezõtlen, csapadékmentes õsz és a rég nem látott száraz április ellenére is a terméskilátások és a növény jövedelmezõsége bíztatónak tûnik. Ne feledjük azonban, hogy sok múlhat a betakarítás minõségén és annak megfelelõ idõzítésén! E két fontos kockázati tényezõ legbiztosabban állományszárítással optimalizálható, ami ma már az intenzív repcetermesztés egyik elengedhetetlen technológiai eleme.Nagy zöldtömeg – nehezebb betakarítás?

Az utóbbi években nõtt a repce országos termésátlaga, mely egyrészt a javuló agrotechnikának másrészt pedig az új fajták és hibridek egyre jobb genetikájának köszönhetõ. Ezen intenzív állományok betakarításánál erõs, vastag repceszárral és a megszokotthoz képest két-, háromszoros zöldtömeggel kell számolnunk. Állományszárítás hiányában az ilyen repcék betakarításakor a cséplõszerkezetbe nagy mennyiségû szártömeg kerül, ezért a cséplõdob nem képes tökéletes, hatékony munkát végezni, ami akár 15–20%-os szemveszteséget is eredményezhet. A betakarításkori termésveszteség elkerülése érdekében olyan totális desszikáló készítményt válasszunk, ami nem csak a becõket, de a teljes szárat képes leszárítani.
A gyomok nehezítik a betakarítást

Számolnunk kell azzal is, hogy a tenyészidõ végére a repcetáblák egy része (a nem megfelelõen elvégzett, vagy elhagyott gyomirtásnak köszönhetõen) elgyomosodik. Számos gyom, mint például a ragadós galaj, az ebszékfû vagy a pipitér fajok komolyan megnehezítik a betakarítás folyamatát. Továbbá magasabb lesz a repcemag nedvességtartalma, és növekszik a talaj gyommagkészlete is.Pontos idõzítés

Idén, a tavalyi évhez képest másfélszer annyi repceterület betakarításával kell számolnunk. Ez különösen jól idõzített betakarítást igényel, ami csak gyors hatású deszikkáló készítmény alkalmazásával lehetséges.Mindezek figyelembe vételével a biztonságos betakarítást legtöbb esetben kémiai állományszárítással alapozhatjuk meg. Erre ideális megoldást kínál a Reglone Air szakszerû alkalmazása. A Reglone-nal állománykezelt repcék egyöntetûen, gyorsan, minimális pergési veszteség mellett lesznek betakaríthatóak.
Felhasználási javaslat

A kezelést a tervezett betakarítás elõtt 3–6 nappal kell elvégezni, amikor a becõben a magvak már barnák, kimorzsolhatóak. A betakarításkor az ideális nedvességtartalom 12–14%. A Reglone Air repcében engedélyezett dózisa 1,5–2,0 l/ha. Ez egy speciálisan légi permetezésre (70–80 l/ha víz) kifejlesztett termék, amely azonban a napjainkban egyre inkább elterjedõ hidas traktorokkal is hatékonyan kijuttatható.A Reglone Air gyakorlati elõnyei

• A repcét és a gyomokat egyaránt maradéktalanul leszárítja,

• a szár teljes leszárításával csökkenti a betakarításkori szemveszteséget,

• hatása rendkívül gyors, a kezelés után a kultúrnövény 5–7 nappal betakarítható,

• esõállósága kiváló, fél órával a kezelés után már nem mosódik le a növényrõl,

• a betakarítás idõpontja gyorsan és pontosan tervezhetõ.
A megfelelõen, pontosan tervezett és végrehajtott deszikkálás az utolsó lehetõségünk, hogy tudatosan és érdemben is beavatkozzunk a lehetõ legjobb jövedelmezõség érdekében!Laczkó László, Syngenta Kft.