MENÜ

Világújdonság a Holstein Genetikánál

Oldalszám: 98
2014.04.18.

Egy világújdonságról számolhat be, amelyet nemrég hazánkban is alkalmaz, terjeszt cégük – mondta Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezetõ igazgatója cégüknek a XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazdasági Napok Szakkiállítás és Vásár alkalmával Hódmezõvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

 

 

Elõl járóban elmondta, hogy társaságuk 1990 óta áll a minõségi tejtermelés szolgálatában, segíti a hazai szarvasmarha tenyésztés fejlesztését. Alaptevékenységük – a bikasperma értékesítése – mellett (amellyel egyébként kisebb, nagyobb sikerrel rajtuk kívül még tizenkét cég foglalkozik hazánkban), bekapcsolódtak a tõgyegészségügyi programba is, amelyhez nagy hatékonyságú tõgyfertõtlenítõ szerek forgalmazását vállalták fel. A szaporítóanyag üzletben bevezették a számítógépre alapozott korrektív tenyész-párosítási szolgáltatást, amellyel hazánkban piacvezetõk lettek. Makacsul ragaszkodnak ahhoz az ideájukhoz, miszerint akkor végzik jól munkájukat, ha a tenyésztõ elégedett, mert profitot tud termelni segítségükkel, ha a tenyésztõnek „boldog” a tehene a szaporítási fázison át a többlettej termelésig, a gazda profitjának biztosításáig…

Az újdonságról szóló tájékoztatójukat azzal kezdte, hogy 60 éve, amikor a világon megoldották a sperma mélyhûtését a gyakorlat is megismerte – nem volt ilyen nagy horderejû szakmai lépés. Az eljárás az ivarorientált spermatermék elõállítása – ezt már dr. Süpek Zoltán, a Holstein Genetika Kft. tenyésztési és kereskedelmi igazgatója mondta. A folyamatot az az igény inspirálta és az amerikai szabadalom azt a régi vágyat valósítja meg, miszerint el kell jönnie annak az idõnek, hogy döntõen nõivarú utódok születnek a tejtermelõ tehenészetekben, mivel elsõsorban ezekre van szükség. Csakhogy az elõbbre lépés nem volt olyan egyszerû, ehhez számos tudományos kérdést kellett megoldani. Sokéves munka, együttmûködés alapján 2006. májusában jelentették be, hogy a Sexing Technologieas Texas állambeli vállalata a Select Sires Ohio-i központjában spermaszexáló laboratórium létesült. Innen számíthatjuk az amerikai genetika közvetlen megjelenését az ivarspecifikus szaporítóanyag piacán. A spermaszexálás kérdésében az USA Mezõgazdasági Minisztériuma (USDA) kaliforniai és Maryland-i kutatói az 1980-as években értek el áttörést. A további kutatásokat azonban a licenszjoggal felruházott XY Inc. cég végezte. Egy évtized alatt jutottak el odáig, hogy az ivarsejtek ivar szerinti szétválasztása megtörtént. Jelenleg már 99 százalékban képes egy bizonyos technikai stáb a hím és a nõ ivarsejteket elválasztani, ez azonban a gyakorlatban még nem realitás, a 90 százalékos szétválasztás azonban igen – mondta dr. Süpek Zoltán.

Az XY Inc. kísérleteibe 2004-ben kapcsolódott be a Select Sires, amely a Holstein Genetika Kft. alapítójának – a WorldWide Sieres Ltd-nek (WWS) – egy másik cége, amely az USA, sõt a világ egyik legmeghatározóbb mesterséges megtermékenyítõ vállalata. A cég beszállt a szexáltsperma fejlesztési projektbe is. Az általuk elõállított és forgalmazott anyag kísérleti jelleggel 2005-ben már megjelent a piacon. A WWS révén jutott a magyar cég is a lehetõséghez.

Maga a spermaszexáló úgy mûködik, hogy a rajta egyesével átáramoltatott spermiumsejtek 70 százalékát ugyan az eszköz nem ismeri fel, 15 százalékát viszont mint nõivarút, 15 százalékot, mint hímivarút azonosít. Így a 15 százalékuk az, amelyet szexált spermatermékként hasznosítanak (hiszen a másik 15 százalékra eleve nincs szükség). Ez a magyarázata annak, hogy – bár a kiválasztás biztonságos – az anyag ma még drága, de keletkezik annyi, hogy a piacon nagyobb mennyiségben megjelenjenek vele. Viszont dolgoznak azon, hogy a nõivarú spermiumsejtek felismerése, kiválasztása nagyobb arányú legyen majd. Nem olcsó eljárás: egy alapgép 250–300 ezer dollár, amely drága (felismerõ lézerrel és megfestõ) anyagot és speciális kezelõszemélyzetet, laboratóriumot igényel. A géppel óránként 8 adag szexált spermát tudnak produkálni. A Select Sires-nél – a tavalyi 4-gyel szemben – jelenleg már 10 ilyen eszközt használnak, ezek éves kapacitása összesen 700 ezer adag, s a cég hagyományos spermaforgalma 11,5 millió adag. A szexáltak elõállítása növekvõ fázisban van, és az érdeklõdés is növekszik irántuk, egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálják. Az eddigitõl eltérõ, különösebb szakértelmet, vagy másfajta technológiát az alkalmazása nem igényel, viszont az inszeminálás és a spermakezelés nagyobb odafigyelést követel.

Magyarország, illetve a Holstein Genetika Kft. viszonylag jó helyzetben van, hiszen a Select Sires, illetve a WWS 25 bikát szerepeltet a szexálási programjában, ezek közül hazánkban 18 különbözõ korú, megbízható egyed megtalálható, így minden olyan bikához hozzá tudnak férni, amelyikrõl úgy gondolják, hogy szexált spermájára a magyar tenyésztõk igényt tartanak – tette hozzá Akác Balázs ügyvezetõ igazgató. Jellemzõ, hogy a már ismert bikáktól vásárolnak a tenyésztõk szexált anyagot.

A cég egyébként 2006 májusától szállít ilyen spermát: tavaly 8 bikától 1642 adagot értékesítettek Magyarországon, ez év elsõ négy hónapjában további 6 bikával együtt 2061-et adtak el. Nyitott rendelésük 11 bikától több, mint 2000 adagra van jelenleg. Most 48 vásárlói partnerük van. A közeljövõben sok függ attól, hogy milyen lesz a tej piaci pozíciója.