MENÜ

Villány traktorai

Oldalszám: 90
2014.04.18.

Magyarország egyik legdinamikusabban fejlõdõ szõlõtermesztõ területének, a Villány-Siklósi Történelmi Borvidéknek modern erõgépekkel való ellátásában az Antonio Carraro márkanév és forgalmazója, az Agrolánc Kft. fontos szerephez jutott.

 

 


A történet az 1990-es évek elején kezdõdött, amikor Gere Attila, világhírû borász megvásárolta elsõ Carraro traktorát, a 65 LE-s Tigrone 7700 Tritrac 4x4 modellt. Ebben az idõben kezdõdött az ún. ültetvényváltás, amelynek során a hagyományos sortávról intenzív (Villányban általában 2,4 m-es sortávú) ültetvényrendszerre térnek át a gazdák. Az új sortávolság és a terület domborzati adottságai következtében olyan erõgép vált szükségessé, amely – szélességébõl és felépítésébõl adódóan – alkalmas az intenzív kultúrák mûvelésére, hegyvidéki körülmények között. E megfontolások mérlegelését követõen esett a szakemberek választása az Antonio Carraro traktorokra, amelyek Európa hasonló adottságú szõlõvidékein piacvezetõ szerepet töltenek be.

Gere Attila után Gere Tamás is az Agrolánc Kft. által forgalmazott erõgép mellett döntött, a borász az Antonio Carraro Tigre Country 4300 (36 LE) típusú traktort vásárolta meg.

1998-ban, az Antonio Carraro ERGIT modellek megjelenésekor Gere Attila Magyarországon (és Európában) elsõként rendelte meg az új gépcsalád TRF 8400-as (75 LE) traktorát. Ezt követõen a Gere Pincészet további négy Antonio Carraro traktort vásárolt, illetve rendelt meg: TRX 8400 (75 LE); TRX 9400 (87 LE); SRX 8400 (68 LE), speciális derékcsuklós változat, illetve Tigrone 8400 (68 LE).

A Villányi Teleki Zsigmond Szakképzõ Iskolában oktatják a következõ nemzedék borászait. A legkorszerûbb erõgép-technológia megismertetésének szándéka és az oktatóültetvények mûvelésének igénye indította az iskola vezetését arra, hogy már piaci bevezetésének évében, 2000-ben megvásárolja az Antonio Carraro gyár egyik leginnovatívabb termékét, a „szuper” alacsony, túlnyomásos fülkével szerelt TC 6400-as modellt (60 LE).

2002-tõl a 2004. év végéig számos neves villányi borász döntött az Antonio Carraro traktorok megvásárlása mellett. A TRX 9400-as modellt választotta villányi ültetvényeinek mûvelésére Tiffán Ede és Tiffán Imre, Brunyi Árpád, Kucska János és az Árvay és Társa Kft.

A traktorokhoz csatlakoztatható, speciális szõlõmûvelõ munkaeszközöket a felhasználók szintén az Agrolánc Kft. kínálatából választották.

A villányi borvidéken dolgozó Antonio Carraro traktorok és munkagépek kiválasztásában segítséget nyújtott az Agrolánc Kft. közel tizennégy éves értékesítési tapasztalata, a gépek zavartalan mûködtetéséhez pedig hátteret az Agrolánc Kft. szerviz- és alkatrészellátó hálózata biztosít.