MENÜ

Tucatnyi Claas újdonság bemutatója Magyarországon

Oldalszám: 54-55
Fehér István 2014.04.17.

A nemzetközi szaksajtó tekintélyes képviselõi elõtt mutatkozott be a Claas cég számos újdonsággal Magyarországon, Bükfürdõn július második felében.

A kétnapos nagyszabású sajtótalálkozón mintegy 100 szakújságírót tájékoztatott dr. Theo Freye, a cégvezetés szóvivõje, Lothar Kriszun értékesítési igazgató, Jan-Hendrik Mohr aratási szakértõ és dr. Rolf Meuther, a zöldtakarmány betakarítási szakértõ. A sajtókonferencia a Radisson SAS Birland Resort Hotelben, míg a gépbemutató a GSD Agrárprodukt Kft.területén került megrendezésre.

 


Az eseménynek nyomatékot adott, hogy idén ünnepli 10 éves évfordulóját a Claas cégcsoport magyarországi leányvállalata, a törökszentmiklósi székhelyû Claas Hungaria Kft. A világcégnél is sikertörténetûnek elismert magyar vállalkozásukról elhangzott, hogy az önjáró mezõgazdasági gépekre, döntõen kombájnokra szerelhetõ adaptereket és a traktorokra szerelhetõ zöldtakarmány betakarító adaptereket gyártó törökszentmiklósi gyár több, mint 100 éves tapasztalatokkal rendelkezik. Ebbõl tíz év az, amelynek elején, 1997-ben vette át a gyárat a Claas a Mezõgép Vállalattól.

Az elmúlt 10 évrõl Bernd Hoffmann (CEO) és Sólyom Viktor (CFO) ügyvezetõk adtak tájékoztatást, egyebek közt arról, hogy a Class-konszern egy hozzávetõleg 90 000 négyzetméter nagyságú területtel vette át a magyarországi gyárat. A cég éves forgalma legutóbb meghaladta a 67 millió eurót (vagyis meghaladta a 17 Mrd forintot). Ezzel évrõl-évre igen eredményesen járul hozzá a cégcsoport sikereihez. A törökszentmiklósi gyár mintegy 360 állandó munkatársat, plusz idõlegesen 150 leasing-dolgozót foglalkoztat, s így a régió legjelentõsebb munkaadói közé tartozik.

A Claas eddig 12 millió eurót (3,1 Mrd forintot) fektetett be, költött új épületek, infrastruktúra és termelõ berendezések létrehozására. Egyebek mellett egy 6000 négyzetméteres szerelõcsarnokot épített és modern festõberendezést telepített Magyarországra, központi energiaellátót és CNC-lézeres vágóberendezést, élhajlítót és hegesztõ robotot szerelt fel. Ezeknek is köszönhetõ, hogy a gyár rendelkezik a DIN ISO 9001:2000-es tanúsítvánnyal. A Törökszentmiklóson készülõ 12 méteres vágóasztalok a világ legjobbjai közé tartoznak, a gyár évi 5000 vágóasztal kibocsátására képes, a 25 000. tavaly novemberben hagyta el a gyárat.

A nagy érdeklõdés mellett Bükfürdõn zajlott sajtótalálkozón a jelenlévõ Claas vezetõk számos olyan újdonságról számoltak be – elsõ kézbõl, hazánkban –, amelyek valójában ezen az õszön kerülnek forgalomba.

A CLAAS TUCANO kombájnról, mint újdonságról úgy nyilatkoztak, hogy egy „teljesen új Claas kombájn”, amely a középkategória csúcsán áll. Fölépítésére jellemzõ, hogy a motor és a magtartály helyzetét megcserélte a konstruktõr: a tartály a vezetõfülke mögött található, ami lehetõvé teszi, hogy a kicsépelt termény minõségellenõrzése egyszerûbb, hatékonyabb legyen. A motorhoz az elhelyezésbõl kifolyólag könnyebben hozzá lehet férni. A TUCANO-hoz egyébként minden LEXION vágóasztal csatlakoztatható, opcióként pedig LASER PILOT-tal, becsukható rendválasztókkal és motollamagasság-állító automatikával is felszerelhetõk ezek a vágóasztalok. Az adapterek közül a gabonavágó asztal, a repce, a rizs és a szója, valamint a VARIO-sorozatból a 9 méteres szélességig valamennyi típus használható. A TUCANO a 8-soros csukható CONSPEED adapterrel szintén dolgozhat, ugyanígy a SUNSPEED napraforgó adapterekkel és a Rake Up rendfelszedõk is alkalmazhatók.

A kombájnon új fejlesztésû vezetõfülke kapott helyet: kiváló hangszigetelésû, a kormányoszlop három ponton állítható és a kezelõpultját a vezetõüléshez rögzítették. A kezelõpultban a LEXION-ból ismert kezelõkar található, ezzel állítható be a menetirány, nyitható és csukható vele az ürítõcsiga és a magtartály. Általa vezérelhetõ a motolla, a vágóasztal funkciók, valamint az AUTO PILOT, a LASER PILOT és az AUTOCONTOUR is innen aktiválható.

A kombájnos munkáját, ennek minõségét támogatja az új színes CEBIS-kijelzõ, amely – a Claas más gyártmányain is megtalálható – kezelési és ellenõrzési szisztéma szerint mûködtethetõ. Az áttekinthetõ kijelzõ digitálisan mutatja a legfontosabb gépbeállításokat (fordulatszám, szíjcsúszások, hektárszámlálás, áteresztõképesség stb.) A CEBIS-ben az opciósan rendelhetõ elektronikus rostaállítás is látható.

A TELEMATICS-rendszer segítségével a gép adatai interneten lehívhatók a gazda, vagy a bérvállalkozó számítógépére. Több gép megfigyelése is lehetõvé válik, és valamennyi adatról jegyzõkönyv készülhet segítségével. A TUCANO 400-as sorozatot APS-cséplõrendszerrel szerelték fel. A nagyobb cséplési teljesítmény elérése érdekében cserélhetõ intenzív kosárszegmensek és felhajtható toklászoló lemezek állnak rendelkezésre.

A tájékoztatón ismertették a VARIO vágóasztal-család új, 10,5 méter munkaszélességû változatát is, amelyet a Claas a LEXION kombájnok teljesítményének növelése céljából gyártanak. A szerkezet érdekessége, hogy gyorsan alkalmazkodhat a legkülönbözõbb aratási körülményekhez. Példaként említették meg, hogy a vezetõfülkébõl igény szerint csökkenthetõ 10 cm-rel, vagy növelhetõ 20 cm-rel a kasza-csiga távolsága, és ennek révén a kombájnvezetõ alkalmazkodni tud az anyagáramhoz.

A VARIO nemcsak gabonában, hanem repce aratásában is használható, de ehhez 50 cm-rel ki kell tolni a kaszaszerkezetet valamint betétlemezek behelyezése szükséges, majd az oldalkasza felhelyezése után kezdõdhet az olajos növény betakarítása a géppel. A vágóasztal középen csapágyazott motollával és behordó csigával rendelkezik, ezzel nõtt a szerkezet stabilitása. A széles motollát megnövelt átmérõjû mûanyag csapágyakkal támasztották alá, magasabb az élettartama. Az új motollaforma hatékonyabb védelmet nyújt a gabonaszárak felcsavarodása ellen.

Szintén a Claas kombájnok fontos kiegészítõje lesz a jövõben a radiális törekterítõ, amelyek ezután a LEXION 600, -580 és 570-es kombájnokon alkalmazott megoldásokon túl a LEXION 550 és a LEXION 570 MONTANA arató-cséplõ gépekre is készül. Az új törekterítõk is úgy mûködnek, hogy a két ellentétesen forgó kidobó rotor a szecskázott szalma és a törek keverékét akár 9 méternél is nagyobb szélességben egyenletesen terüljön szét a talajra.

A gabonafélék gépei mellett a Claas jelentõs más újdonságokkal is meglepi a szakmát hamarosan. A szálastakarmány betakarítóknál folytatja például a jól ismert DISCO CONTOUR kaszasorozatot. A cég világszerte ismert tárcsás kaszáit DISCO néven „jegyzik” a piacon, ezek széles választékára jellemzõ, hogy közöttük a 14 méter munkaszélességû önjáró COUGAR kaszáig sokféle megtalálható. A sorozat a közeljövõben megjelenõ 3,8 méter munkaszélességû DISCO CONTOUR 3900 kaszával kiegészülve négyféle munkaszélességû gép található: a 2,6 méteres, a 3,0 méteres, a 3,4 méteres és a 3,8 méteres kasza. Az újonnan bemutatott DISCO CONTOUR 2700 C és a 3100 C modellek 2,6 és 3,0 méteres munkaszélességben rendelhetõk.

A sajtókonferencián bemutatott szalmabálázók között voltak a VARIANT 350 és a VARIANT 370 bálázók, amelyek a 200-as sorozat már bevált koncepciójára épülnek. A hajtásrendszert viszont egyszerûsítették, ez növeli a megbízhatóságát. A bálakamra öt karbantartás mentes, hosszú élettartamú végtelenített hevederbõl áll, ezek másodpercenként 2,7 méteres sebességgel forogva nyújtanak kimagasló teljesítményt. A rendfelszedõ és a bálakamra közötti terménytovábbító rotor fejlesztett változat, amely szélsõséges esetben is biztos bálakezelést garantál.

A cég újdonsága a QUADRANT 3200 bálázó – elõtömörítõ kamrával szerelten. A kamra a kisebb rendeken való bálázás minõségének javítását szolgálja. Az úgynevezett COMMUNICATOR kezelõegység segítségével az elõtömörítõ kamra nyomása négy fokozatban a traktor vezetõfülkéjébõl állítható be hidraulikus úton (0-állásban az elõtömörítõ kamra gyakorlatilag nem mûködik). A vezetõfülkébõl való beállítással a gép kihasználását, a teljesítményét is növelni lehet. Újdonság az is, hogy az elõtömörítõ villája (raffer) 11 foggal van ellátva, így a kisebb méretû anyagot is nagyobb biztonsággal szállítja a dugattyú elé. A rotor intenzívebb szállítási sebessége révén mintegy 10 százalékkal nagyobb a bálázó terményáteresztõ képessége, így a gép – saját osztályában – szalmában és szénában a legnagyobb áteresztõképességet biztosíthatja.

Most már GPS PILOT vezeti a kombájnokat és a traktorokat is – adták hírül a Claas sajtótalálkozóján. Ezentúl a LEXION-sorozathoz a vevõk igényei szerint két automatikus kormányzási rendszer áll rendelkezésre. Míg a bevált LASER PILOT elektronikus optikai szenzor segítségével mûködik, addig a GPS PILOT a Global Positioning Systems segítségével irányítja a gépet. Az utóbbiban – amelyet a traktorokban is lehet alkalmazni, például XERION-ban, AXION-ban – választható egy A-B-mód (egyenes útvonal), vagy egy kontúr mód (nem egyenes útvonal). Aki a földjét e technika segítségével a mûvelõútnak megfelelõ nagyságú részekre osztja fel, elkerülheti a maradék sávok gazdaságtalan mûvelését, betakarítását.

A terület legelsõ bejárásából származó helyzet- és irányadatok segítségével elkerülhetõ az ismételt áthajtás, több géppel is. Egy példa: aratásnál, ha a kombájn és a pótkocsit vontató traktor GPS PILOT-tal van felszerelve, mindkettõnél az A pont + szög funkciót használják, automatikusan egymással párhuzamosan haladnak. A traktorvezetõ így teljes mértékben a megfelelõ sebesség kiválasztására a pótkocsi optimális feltöltésére tud koncentrálni, miközben minden egyéb kormányzási manõver feleslegessé válik.

Az állandó iránytartási információk további, más munkafolyamatok esetében is hasznosak lehetnek. Gondoljunk például arra, hogy ezzel a tarlóhántást a betakarítás irányára pontosan 45 fokban lehet elvégezni.