MENÜ

EU-szolgáltatások a CIB Banktól

Oldalszám:
2014.04.17.

A 2007–2013-as programozási idõszakban a hazai pályázók új feladatok és kihívások elé néznek.

Az Európai Unió múlt hét szerdán, hosszas elõkészületi munkák után, elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP), amelynek keretében csaknem 1 300 milliárd forinttal támogatja a magyar mezõgazdaságot. A programban a kiegészítõ állami költségvetés mellett a kereskedelmi bankok – így a CIB Bank is – nagyon fontos szerephez jutnak. A számítások szerint – figyelembe véve az önerõt is – 9 milliárd euró értékû fejlesztés valósulhat meg, ami soha nem látott nagyságrendû fejlesztéseket tesz lehetõvé. A hiányzó önrész stabil és folyamatos finanszírozása – ami elérheti az 50-90 százalékot is – érdekében a CIB Bank pályázatokhoz kapcsolódó különféle konstrukciókat dolgozott ki, ezzel is segítve ügyfeleit projektjeik sikeres megvalósításában.Szenci Krisztinával, a CIB Bank EU Szolgáltatási osztályának vezetõjével beszélgettünk a részletekrõl.

– Mivel tud a versenytársainál többet nyújtani a CIB a pályázóknak?

– Az elõzõ programozási idõszak egyik tanulsága az volt, hogy a vállalkozások, gazdatársulások jelentõs részének a pénzügyi szolgáltatások (pályázati források elõfinanszírozása, bankgarancia, kiegészítõ pénzügyi agrártermékek) mellett a beruházás teljes idõszakában – a projektgenerálástól a projekt lezárásáig – tanácsokra is szüksége van. A CIB Bank – a magyarországi kereskedelmi bankok közül

egyedüliként – képviseleti irodát mûködtet Brüsszelben, amely biztosítja a gyors információáramlást Budapest és az EU központja között. A brüsszeli képviseleti iroda naprakészen követi az agrártámogatásokra vonatkozó uniós terveket, valamint bemutatja ügyfeleinek a projektekhez

és pályázatokhoz kapcsolódó további támogatási lehetõségeket. Továbbá, a bank részt vesz az EU fõvárosában az intézményrendszeri döntéshozatal elõkészítésében, az intézményrendszeri partnerség kialakításában, hozzásegítve ügyfeleit a célirányos befektetésekhez.

 

– Egy projekt megvalósításához és a megfelelõ pályázat elnyeréséhez sok lépést kell megtennie a gazdavállalkozónak. Hogyan segíti ebben õt a bank?

– A jó pályázat titka abban rejlik, hogy a projekt jó alapötlettel, valamely EU-programba integrálható stratégiával rendelkezzen, megfeleljen a pályázati céloknak és a feltételrendszernek, és nem elhanyagolható az sem, hogy annak költségeit a pályázó viselni tudja. Mindezek elõsegítésére a banki finanszírozás és a támogatási tanácsadás mellett a CIB a legjobb pályázatíró és intézményi tanácsadó cégekkel dolgozik együtt. Tapasztalataink szerint egy pályázat a kezdetektõl a megvalósulásig számos akadályba ütközhet, de a CIB komplex szolgáltatáscsomagjával – mivel a bank a teljes pályázati folyamatban részt vesz – ezek akár el is kerülhetõk. Maga a folyamat a projektgenerálással, a projekt elõkészítésével, vagyis az ügyfélkapcsolat kialakításával, a fejlesztési igények feltárásával kezdõdik. A CIB vállalja a fejlesztési/beruházási projektek teljes körû pénzügyi tervezését, a finanszírozási csomagok kiválasztását. A következõ lépés a pályázás. A pályázat benyújtását követõen a CIB kapcsolatot tart a hatóságokkal, segíti a pályázót a támogatási szerzõdés megkötésében, valamint a projekthez kapcsolódó pénzügyi folyamatok kezelésében. A projekt pénzügyi megvalósításán kívül felkészült szakemberekkel részt veszünk a projekt nyomon követésében, és – az esetleges igényeknek megfelelõen – akár projektmenedzseri funkciót is betöltünk. További információért kérjük, látogasson el honlapunkra (www.cib.hu), hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 1 457 6800-as telefonszámon, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb esõ bankfiókunkat.

CIB Bank Zrt.

www.cib.hu • 1027 Budapest, Medve u. 4–14.

Tel.: (1) 457-6800 • Fax: (1) 489-6500