MENÜ

A tavaszi fejtrágyázás megosztása és az Linzer NPK mûtrágyák tavaszi fejtrágyaként való alkalmazása

Oldalszám:
2014.04.16.

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy meg kell-e osztani a tavaszi fejtrágya-mennyiséget, avagy sem?

Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Mezõgazdaság-

tudományi karán 2006–2007. évben beállított búzakísérlet eredményét az 1. ábra szemlélteti. A kontroll kivételével valamennyi kezelésben LINZER STAR-t (15-15-15+3S+Zn) alkalmaztuk, melyet õsszel szórtunk ki, míg a 3. és 4. kezelésben tavasszal LINZER NAC (27 N+12,5 Ca) fejtrágyát is használtunk egyszerre, illetve megosztva. A diagramon a tavaszi nitrogén hatóanyag mennyisége van feltüntetve kilogrammban hektáronként.

Az eredmény igazolja a tavaszi fejtrágyázás fontosságát és annak megosztását. A tavaszi pótlólagos 80 kg nitrogén hatóanyag, melyet megosztva juttatunk ki 1,6 t termésnövekedést eredményezett a tavasszal nem fejtrágyázott kezeléshez képest. A kijuttatott hatóanyag növekedésével a sikértartalom is növekedett. A keszthelyi régió termelõinek ezért nyugodt szívvel javasolhatjuk a 140 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását. De emellett a régióban nélkülözhetetlen a foszfor (legalább 60 kg) és káli trágyázás is, mert e nélkül nem megfelelõ a növény bokrosodása, télállósága és a beltartalmi értékei.

A tavaszi nitrogén fejtrágyát pedig megosztva érdemes kijuttatni, amivel további 200 kg termésnövekedést és minõségjavulást értünk el Keszthelyen az egyszeri kiszóráshoz képest. A nagyobb termés mellett a bevétel is növelhetõ a megosztással. A kísérletben a megosztás hatására a novemberi búzaárral számolva és levonva a második kijuttatás költségét, az eredmény 8000–10 000 Ft/ha. A második szórással járó többletmunka 100 ha esetében már akár 1 000 000 Ft többletbevételt is jelenthet.

Cégünk Dunapatajon is végzett búzakísérletet az Új Élet Kft. bevonásával. Az eredményeket a 2. diagram szemlélteti.

Dunapatajon valamennyi parcella õsszel egységesen 20 kg nitrogén, 40 kg foszfor és 60 kg kálium hatóanyagot kapott. A tavaszi fejtrágya megosztása azonban nagyobb termésnövekedést eredményezett, mint Keszthelyen. Itt a különbség meghaladja az 1 tonnát. Ez forintban 55 000 Ft-ot jelent hektáronként Dunapataj térségében. A megosztáson kívül további 700 kg termésnövekedést eredményezett az, hogy tavasszal a 3. kezelésben az elsõ fejtrágyázást LINZER STAR (15-15-15 +3S+Zn) komplex mûtrágyával végeztük el. Szárba szökéskor kapott a terület további 20 kg nitrogén hatóanyagot LINZER NAC mûtrágya felhasználásával. A tavasszal kijuttatott pótlólagos 40 kg foszfor és káli nemcsak a termést növelte meg, hanem a sikértartalmat is. A LINZER STAR komplex mûtrágya vízoldható foszfortartalma 80%, amit a növény csapadék hatására fel tud venni, így a kijuttatott foszfor nagy részét még a búza tudta hasznosítani. Mûtrágyáinkat magas vízoldhatóságuk miatt ajánljuk tavasszal is õszi vetésû kultúrák fejtrágyájaként. A terméseredményen kívül a LINZER STAR mûtrágya a bevételt is növelte. A megosztatlan elsõ kezeléshez képest 80 000 Ft/ha a többletbevétel, levonva a többlet mûtrágyaköltséget és a kijuttatás költségét is. A második kezelés megosztásához képest pedig 30 000 Ft/ha a többletbevétel.

A két kísérleti helyen az eredmények jól alátámasztják a megosztás elõnyeit mind termésnövekedésben, mind pedig a bevétel növekedésében.

További kísérleteink eredményeit megtalálja a www.linzeragrotrade.hu honlapon.

 


 


 

Müller Gábor

Linzer Agro Trade Hungary Kft.