MENÜ

Bemutatkoznak az új, cikloxidim toleráns (CTM) kukoricahibridek

Oldalszám: 30
2014.04.16.

Napjainkban egyre többet lehet hallani, hogy a biotechnológia tudománya gyökeresen változtatja meg kultúrnövényeink legtöbbjét és ennek következtében a genetikailag módosított növények köztermesztésbe vonása egyre gyakoribb téma Európában.

Vannak olyan növénynemesítõ cégek, amelyek a hagyományos nemesítési módszereket tûzik zászlajukra. Így például a herbicid tolerancia nemesítés fejlesztésével kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy még nyereségesebb és hatékonyabb legyen a növénytermesztés.

Szükség is van minderre, hisz ahogy az elemzõ szakemberek jósolják, az elkövetkezõ évtizedben megnõ a kereslet az agrár alaptermékek iránt azáltal, hogy az ázsiai piacok egyre nagyobb méreteket öltenek. Az európai növénynemesítés élmezõnyéhez tartozó Rustica/Euralis nemesítõház hosszú évek kitartó munkájának köszönhetõen megalkotott két olyan kukoricahibridet, amelyek jelentõs gazdasági elõnnyel rendelkeznek a hagyományos kukoricahibridekhez képest. A Summit-Agro Hungária Kft., mely kizárólagos forgalmazó partnere a Rustica/Euralisnak, már 2007-ben a szakmai közönség elé tárta a két újdonságot, az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo kukoricahibrideket. Kereskedelmi forgalmazásuk pedig 2008 januárjától széles körben elkezdõdik.

Mindkét kukoricahibrid fõ ismérve, hogy úgynevezett CTM (Cycloxidim Tolerant Maize) típusúak, ami lehetõséget biztosít arra, hogy posztemergensen cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra szelektív egyszikûirtóval kezelhessük õket. E hibrideknél lehetõvé válik, hogy az adott területen gondot okozó nehezen irtható egyszikû gyomfajok jó idõzítés esetén az állományból egy kezeléssel teljesen kiirthatók legyenek. A cikloxidim toleráns – ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo – kukoricahibrideknek a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra herbiciddel történõ gyomirtását jelenti a Duo System technológia, mely önálló márkanévként kerül bevezetésre. A kialakított rendszer számos technológiai elõnyt jelent azoknak a termelõknek, akik ezt választják. Lehetõség adódik arra, hogy bármely egyszikû gyomfajt tökéletesen kiirthassunk az állományból úgy, hogy a kezelés független a kukorica fejlettségi állapotától. Az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo tökéletes és egyedülálló szelektivitást mutat. A technológia további elõnye, hogy a kevert egyszikû gyomflórával fertõzött területeken is megoldást jelent. Jól vizsgázott a készítmény és a hibrid, olyan rendkívül száraz termesztési körülmények között, ahol nagy számban fordult elõ csillagpázsit, pirók ujjasmuhar vagy átoktüske. A Duo System alkalmazható nedves élõhelyeken is, ahol a fõ problémát a nád és sás jelenti. A Duo System technológia további elõnye, hogy a kevert egyszikû gyomflórával fertõzött területeken is megoldást jelent. A technológia segítségével termesztésbe vonhatunk olyan elhanyagolt, siska nádtippannal fertõzött vadföldeket is, melyeken korábban nem lehetett a kukorica elõállítását megvalósítani. A Duo System a kukoricában mindezidáig óriási gondot jelentõ évelõ fûfélék pl. fenyércirok ellen is tökéletes megoldást jelent. A Focus Ultra dózisa magról kelõ egyszikûek esetében 1 liter/hektár, míg évelõ egyszikûeknél értelemszerûen magasabb 3–4 liter/ha dózist kell alkalmazni. Évelõ egyszikûek ellen kiváló eredményt mutatott az osztott kezelés. Pl. 2 × 2 liter/ha, azonban a gyakorlatban a tapasztalatok szerint a Focus Ultra 2,5 liter/ha + Dash 1,0 liter/ha adalékanyag nyújtja ellenük a legjobb és a leggazdaságosabb megoldást.

Figyelem! A cikloxidim toleráns kukoricahibrideket minden más, NEM CIKLOXIDIM hatóanyagú szelektív egyszikûirtó KIÍRTJA!

Az ES Ultrastar és ES Ultrafox Duo hibridek 300-as FAO számmal rendelkezõ, kétvonalas korai éréscsoportba tartozó anyagok. Habitusát tekintve generatív, rövid csõkocsánnyal és szárhoz simuló csõállással rendelkeznek. Szemtípusuk félig lófogú. Termõképességük és vízleadásuk alapján bátran mondhatjuk, hogy felveszik a versenyt éréscsoport vezetõ hibridjeivel. Az idei évben több kísérletben és különbözõ termelési körzetekben is vizsgáltuk a hibridek termõképességét. Összességében az volt a tapasztalatunk, hogy annak ellenére, hogy a 2007-es év nem nevezhetõ jó kukoricás évnek elfogadhatóan jó termésszinteket értek el hibridjeink. Az ES Ultrasar 6,5 t/ha, míg az ES Ultrafox Duo közel 7,0 t/ha-os országos eredményt tudott realizálni. Jól szemlélteti a két kukorica terméspotenciálját a tavalyi esztendõ egyik nagyüzemi kísérlete, ahol az ES Ultrastar 10,2 t/ha, míg az ES UltrafoxDuo 9,7 t/ha-s eredményt ért el. Intenzív típusú hibridek, bõséges terméssel hálálják meg a magasabb szintû tápanyag ellátást. Termesztése az ország bármely körzetében javasolt. Mindkét hibridre jellemzõ a nagyon jó kezdeti fejlõdési erély, és a kiváló tápanyagreakció. Mindkét hibrid zöld száron érõ, rendkívül intenzív az éréskori vízleadása. Kérem válasszák és keressék kereskedõ partnereinknél a Summit-Agro két új kukoricahibridjét, mely meghozza az igazi áttörést a hazai kukoricatermesztés területén.

Kiss Péter

Summit-Agro Hungária Kft.