MENÜ

A nagy hasmagasságú önjáró Dammann permetezõ magyarországi debütálása

Oldalszám: 50
2014.04.16.

A német gyár magyar igényeket vett figyelembe

 

 

A hannoveri kiállításon ezüstérmes lett a DAMMANN cég új fejlesztésû, nagy hasmagasságú önjáró permetezõgépe, mely olyan egyedi technikai megoldásokkal bír, ami manapság álma a növényorvosoknak, növényvédõ mérnököknek és az sem elhanyagolható, hogy a természet-, környezetvédelmi elõírásoknak is magasan képes megfelelni. A gépet még a 2007-es hannoveri kiállítás elõtt bemutatták hazánkban. A Dalmandon megrendezett bemutatót a DAMMANN gépek forgalmazója, az AGROSPIC Kft. szervezte, a szakmai elõadást és gyakorlati bemutatót Starcz Tamás a DAMMANN hazai képviselõje vezényelte le.

A DAMMANN több, mint 35 éve foglalkozik permetezõgépek gyártásával, szerelésével.

A hamburgi vállalat egy három hektáros telephelyen dolgozik, ahol két, közel egy hektáros csarnokban szerelik össze a permetezõgépeket.

Starcz Tamás a bevezetõt követõen ismertette a kisebb családi gazdaságok számára gyártott növényvédõs gépeket is. A Land-Crusier 15-tõl 24 méterig növelhetõ keretszélességével, kettõ-, három-, négyezer literes ûrtartalmával ideális választás lehet számukra. A Classic típus négy – ötezer literes tartályával és 18 vagy akár 36 méteres permetezõ szárnyaival már a középkategóriás gépek közé sorolható. Az ennél nagyobb 24–42 méteres kerettel szerelt, maximum tízezer liter névleges permetlétartályával a hamburgi cég Profi Class kategóriában forgalmazza termékeit.

A legújabb fejlesztésû modelljük Mercedes alapokra épített hidrosztatikus hajtású, ahol a tartályok rögzítését, felfekvését rendkívül egyszerûen, mindössze négy rögzítõponttal oldották meg. Ezáltal a felépítményt a gépmûhelyekben pillanatok alatt le-, illetve felszerelhetjük. Az önjáró gépek esetében opcióként hat köbméteres mûtrágyaszórót is vásárolhatunk. Ezek már a legmagasabb szintû technikai megoldásokkal dolgozó csúcsminõségû gépek. A teljesen Mercedes alapokra épített gép elsõsorban Németország számára készült, ahol alacsony hasmagassággal is alkalmazni tudják. Ez a magasság kezdetben nem volt több 110 centiméternél. A németországi tervezõk azonban felmérve a magyarországi igényeket, olyan magassági és szélességi adatokra determinálták a gépet, amelyekkel jelenleg nem talál versenytársra. A hidraulikusan 225 és 305 cm között állítható nyomtáv lehetõséget ad arra, hogy szántóföldön és közúton egyaránt mozgékony és stabil legyen. Közúton, illetve a tavaszi munkáknál 120 cm-es a hasmagasság míg az emelt 190 cm-es has pedig már megengedi, hogy pl. napraforgó deszikkálásra is bevessük. A számítógép-vezérelt beállításokkal felemelt állapotban 15 km/h, míg süllyesztett „ültetett módban” a 40 km/h az elérhetõ sebessége. A gép kormányzása is különleges, mert lehet csak elsõ vagy összkerék valamint oldalazó is.

A gépkezelõ számára a két színes, síkképernyõs TFT monitor folyamatos ellenõrzést és rálátást biztosít a nagy szárnyak mûködésére, akár fúvókánként. A táblára felállva a mûvelõutak megtartását GPRS segíti, így már 30 cm méteres fedés esetén a különleges szabályzó rendszer szakaszosan zárja a permetezõgép szórófejeit. A fúvókák külön-külön pneumatikusan vezéreltek. A tandem fúvókatartók emellett lehetõséget adnak arra, hogy akár kétféle sebességtartományban is képesek legyenek precízen dolgozni. Menet közben a kezelõ a fülkébõl vezérelve tudja szabályozni a kijuttatandó mennyiséget. Amikor nagyobb, erõsebb gyomosodást észlel, akkor ráadásul nagyobb lémennyiséget juttathat ki úgy, hogy egyszerre mind a két fúvókát bekapcsolja. A fúvókák nyitásának és zárásának több elõnye is van, mint, hogy a forgókban nem juttatunk ki dupla mennyiséget. A cirkulációs csõvezeték-rendszerrel a tervezõmérnökök azt érték el, hogy mikor fedés, fordulás, ráállás miatt kikapcsoljuk a fúvókákat, akkor az üzemi nyomást nem vesztjük el. A fúvókák elõtt a szabályzó szelepek nyitnak és a permetlé folyamatosan keringve, megtartja a beállított koncentrációt. A dombságokon megrendelt gépeken a cég ultrahangos távolságmérõkkel is ellátja a permetezõgép szárnyait és a munkahengerekkel megszüntetik az esetleges kilengéseket, így biztosítva az egyenletes szórásképet, a talajtól való mindig állandó távolságot. A szórókeret kialakításában a permetezõgépek között egyedülálló, hogy a DAMMANN DAS rendszerével a fúvókák elõtt és után a talaj felé kettõs légáramlatot biztosítanak. A kettõs levegõáramlás minden körülmények között profi szórásképet biztosít, ködösítés, elsodródás veszélyét megszüntetve. A különlegességek azonban ezzel nem zárulnak le, mert a munka végeztével az öblítõvizes tartályokból a kimosott szermaradékot a keverõtartályba juttatják vissza és így elkerülik azt, hogy a szántóföldre kerüljön nagyobb dózis. Az átmosott rendszert ezt követõen levegõárammal fújatják át, hogy biztosan ne maradjon folyadékzsák, amely kiszámíthatatlan szerkölcsönhatást válthatna ki, új, vagy másik szer alkalmazása esetén.

Magyarországon jelenleg is több helyen dolgoznak már ezek a permetezõgépek. Az elsõ Magyarországra érkezett önjáró gép már több mint, 40 000 hektárt permetezett le problémamentesen. A speciális magyar igényeknek megfelelõ gépek kifejlesztésének sikerét mutatja, hogy már jövõ évben is sok DAMMANN önjáró permetezõgép érkezik hazánkba.