MENÜ

A Kwizda tavaszi repceajánlata

Oldalszám:
2014.04.14.

A múlt évben sikeresen mutatkozott be a Kwizda tavaszi növényvédelmi csomagajánlata, mivel jól kiszolgálta az intenzív repce igényeit.


Cégünk mindig azt hangsúlyozta, hogy a magas termés záloga a növény õszi optimális fejlõdése, amit egy színvonalas õszi agrotechnikával, a gyommentesség biztosításával, a télállóság javításával és az okszerû õszi növényvédelemmel már megalapoztunk. A jövedelmet viszont tavasszal tudjuk realizálni a nagy adagú nitrogén-fejtrágyázással, a hosszú virágzási periódust biztosító kénellátással, a jobb termékenyülést nyújtó bór és foszfor lombtrágyázással, a tavaszi rovarkártevõk kártételének minimálisra szorítása mellett.

A tél végétõl, a nappali hõmérséklet emelkedésével a szárormányosok betelepedése megkezdõdik, majd hamarosan a fénybogarak és a becõormányosok is repülve felkeresik a szárba szökõ repcetáblákat. A szárormányosok kellemes napos idõben már néhány napos érési táplálkozás – a növényi részek hámozgatása – után párosodnak és újabb 1–2 nap után megkezdik tojásaik lerakását, a levélnyélbe tojva azokat. A rovarölõ permetezéssel ezt kell megelõznünk, mert a növényben kikelt és a levélnyélen át a szárba vándorló és ott tartósan károsító lárvák ellen már nincs védekezési lehetõség. A szárormányosok fertõzési küszöbértéke (1–2 db/növény) alapján minden évben számíthatunk a kártételére. A virágzás elõtti permetezések lehetõvé teszik, hogy tartamhatású készítménnyel permetezzünk. A hidegben is hatékony piretroidok szercsoportból az egyetlen fénystabil – az AKG alap és integrált programjában is használható – készítmény a Talstar® 10 EC. Az engedélyezett 0,125 l/ha dózis hatékonysága kitûnõ, tartamhatása az idõjárástól függõen 7–14 nap. Ez többnyire elegendõ a bimbós korban ajánlott 2. rovarölõ permetezésig, amelyre a jól ismert Fury® 10 EC 0,075–0,1 l/ha dózisa a tökéletes megoldás. Az elsõ permetezés idején kombináljuk a Talstart a Jello® (40% S, 9% N) kén lombtrágya 3 l/ha dózisával, mellyel kb. 10 kg keserúsónak megfelelõ kénhez juttatjuk a növényt levélen keresztül, azaz közel 100% hatékonyságú tápanyag-felvételt biztosítunk. Jó fejlõdési erély és enyhe idõ esetén már ekkor hozzáadhatjuk a tavaszi regulátor hatású szerek (pl. tebukonazol hatóanyag) kisebb felét. Kedvezõtlen feltételek mellett várjuk meg ezzel a bimbós korban végzett permetezést. A bór lombtrágyát is ekkor célszerû adagolni, hiszen a talaj alacsony ellátottsága nem biztosítja a repce virágzáskori magas igényét. A Wuxal® Boron speciális borkomplex (N11, P13, B10%), hiszen magas B-tartalma mellett a levélen át hasznosuló foszfor is hozzájárul a jó termékenyüléshez, míg a nitrogén része a növény pillanatnyi vitalitását, így a jobb tápanyag-hasznosítását segíti.

A Kwizda tavaszi repce csomagjában együtt vásárolható meg 5 l Talstar 10 EC, 4 l Fury 10 EC, 80 l Wuxal® Boron és 120 l Jello®, tehát 40 ha-ra elegendõ rovarölõ szereket, komplex bor és kén lombtrágyát kínálunk repcetermesztõ partnereinknek.

Ezt a tavaszi „alapot” egészíthetjük ki szükség szerint az engedélyezett regulátorokkal, melyek között tavaszra már mi is kínálunk egy tebukonazol hatóanyagú terméket. A Mystic® dózisa 0,5–1,0 l/ha és jól kombinálható a rovarölõ kezelésekkel.

Természetesen a virágzás kezdetétõl sem hagyhatjuk magára a repcét. Hálózással érdemes ellenõrizni a becõormányos és a repcebecõ gubacsszúnyog jelenlétét és szükség szerint további rovarölõ védekezést végezhetünk légi úton, méhkímélõ technológiával végrehajtva.Fehér Tamás – Magyar Kwizda Kft.