MENÜ

Gépkiállítások, vásárok határok nélkül

Oldalszám:
2014.04.14.

Agritechnika, Hannover 2007
Agro+Mashexpo, Budapest 2008

 

 

A mai szabályozott európai piacra termelõ mezõgazdaság csak kiváló fajták, korszerû agrotechnika, és megfelelõ magas színvonalú mûszaki háttérrel tud gazdaságosan és versenyképesen termelni. Ennek következtében a mezõgazdasági gépgyártás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások innovációja felgyorsult. A megvalósított innováció közreadásának, az újdonságok bemutatásának a nemzetközi gépkiállítások és vásárok nyújtják a legjobb lehetõséget.A Hannoverben megrendezett AGRITECHNIKA 2007. kiállításról már számos szaklap beszámolt, azonban néhány bemutatott újdonságra célszerû kitérni.

Az eddigi legnagyobb nemzetközi gépkiállításon összesen 7 aranyérmet és 33 ezüstérmet osztottak ki az újdonságok között.

Az aranyérmes újdonság a JOHN DEERE E Premium sorozatú traktor, melynek újdonsága a 20 kW-os külön kiépített elektromos hálózat, mely egyes hajtott egységek mûködtetését, pl. kompresszor függetlenítik a motorfordulatszámtól. A traktorok vonatkozásában számos különlegesség is a kiállításra került, közülük kiemelkedik a FENDT legújabb tanulmánygépe a Trisix Vario 400 kW-os motorjával és háromtengelyes konstrukciójával. Az aranyéremmel jutalmazott újdonságok között több egyedi berendezés is szerepel, mely a vezeték nélküli jelátvitelen alapszik, ilyen az a traktorra épített érzékelõ rendszer, mely a megfelelõ kóddal ellátott embereket, gyerekeket, tárgyakat érzékeli a traktoros látómezejének holtterében, az AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG Argus kamerája, mely a mûtrágyaszórók beállítását, illetve a kiszórt mûtrágya mennyiségét figyeli, vagy a RAUCH mûtrágyaszórók elektromos hajtása, amely szintén alkalmas a mûtrágyamennyiség menet közbeni szabályozására. Ugyancsak az elektrotechnikai kutatások és fejlesztések eredménye a NEW HOLLAND arató-cséplõ gépekhez kifejlesztett „GRAIN CAM” törtszem és szennyezõanyag szenzor. A kamera érzékeli a törtszemeket, a kiértékelõ pedig képanalízissel elemzi, majd a kiértékelõ elektronika kiszámítja a törtszemek arányát és a tisztaságát. Az AMAZONE cég precíziós vetõgépe és a KRONE változó bálaátmérõvel is dolgozó hengeres bálakészítõ gépe kapott még aranyérmes elismerést.

Fontos megemlíteni, hogy az ilyen nagy nemzetközi vásárokon egyre nõ a magyar vállalkozások jelenléte és a magyar mezõgépipar innovációja, illetve a mezõgazdasági gépkereskedelem szolgáltatásai szép sikereket érnek el (DIGITROLL, AXIÁL, LINAMAR OROS DIVÍZIÓ). Az információáramlás és az innováció minél szélesebb körben és minél gyorsabban történõ átadására a gépgyártók, a gépforgalmazók és a mezõgazdasági termeléssel kapcsolatos szolgáltatók nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek következtében a Hannoverben bemutatott, illetve díjazott újdonságai közül több is szerepelt a Budapesten 2008. január 23–26-a között megrendezett AGRO+MASHEXPO 26. Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállításon, a hazai gépgyártók újdonságai mellett összesen 225 kiállító vett részt. A kiállítás érintette a mezõgazdasági termelés teljes vertikumát, de fõként a mezõgazdaság gépeinek bemutatójára terjedt ki, illetve ezzel egyidejûleg a SZÕLÉSZET és PINCÉSZET, valamint a MAGYAR KERT KIÁLLÍTÁS is megtekinthetõ volt.

A mezõgazdasági gépek kiállításán a növénytermesztés gépeinek teljes palettáján a talajmûveléstõl a precíziós növénytermesztés informatikai eszközein keresztül, az állattenyésztés fontosabb gépei, terménytárolás, anyagmozgatás gépei is megtekinthetõk voltak, a nagy típusválasztékban felsorakoztatott traktorok és magajáró betakarító gépek mellett.

A kiállításon a szakmai zsûri 3 nagydíjat és egy különdíjat osztott ki. A nagydíjra pályázók között 5 pályázót, míg a különdíj esetében egy pályázatot részesített elismerésben. A nagydíjban részesült a DAMMANN-TRAC DT 2000 H Plus Highlander magajáró szántóföldi hidas permetezõ (1. ábra). A magajáró permetezõgép üzemeltetéséhez szükséges energiát 190 kW teljesítményû Tier III kategóriájú dízelmotor szolgáltatja. A permetezõgép hidas vázszerkezetét hidrosztatikusan, kerekenként hidromotorral hajtott légrugós járószerkezet támasztja alá. A permetezõgép vázszerkezetének has alatti magassága a növényállomány magasságának megfelelõen hidraulikusan állítható 1200 és 1940 mm között. A járószerkezet nyomtávolsága 2250 és 3050 mm között szintén a vetett kultúrának megfelelõ kívánt értékre állítható be. A gép áttelepüléskor 40 km/h sebességet érhet el, a munkasebesség természetesen fokozatmentes. A gépre a megbízható szerkezeti kivitel, elektro-pneumatikus szeleprendszer, elektro-pneumatikus és elektro-hidraulikus vezérlés, két légfüggönyös szórókeret a jellemzõ.

A gép nagy és állítható hasmagassága a kifejlett kukoricaállományban is biztonságos permetezést tesz lehetõvé, növelve ezzel a kukoricabogár elleni védekezés hatékonyságát. Napraforgó termesztésben és mûvelõutas repcekultúrákban pedig a növényvédelemben és deszikkálásban használható eredményesen. A pályázó, illetve a gépet kiállító a STARCZ Kft., Szolnok volt.

Említést érdemel, mint ahogy már korábban beszámoltunk róla a DAMMANN-TRACK DT 2000H magajáró permetezõ az AGRITECHNIKA 2007. gépújdonságai között ezüstérmet nyert.

Ugyancsak vásári nagydíjban részesült CNH zedelgemi (Belgium) gyárában készült NEW HOLLAND FR 9040 típusjelû magajáró szecskázó gépe, mely az FR 9000-es sorozat tagja. Az FR 9000 sorozat öt tagból áll, a sorozat tagjainak konstrukciós kialakítása újszerû építési elvet követ. A család tagjainak anyagátbocsátó felületeit behordó szerkezetszélesség, keresztmetszet, szecskázódob szélesség, átmérõ jelentõs mértékben megnövelte. A dobkés elrendezése osztott „V” alakban, szintén újszerû. A szemroppantó hengerek szintén nagy munkaszélességûek, de szükség esetén könnyen kiiktathatóak. A szecskázó család 310 kW és 6l6 kW közötti teljesítményû energiatakarékos motorokkal készülnek. Ezt a nagy motorteljesítményt 735 kW átvitelére alkalmas hajtáslánc juttatja el a munkavégzõ szerkezethez. A gépet a forgalmazó, illetve a kiállító IKR jelentette be a pályázatra.

A harmadik vásári nagydíjat az AGCO Holding csoport terméke a MASSEY FERGUSON 7495 nehéz univerzális traktor kapta. A traktort a forgalmazó AUSTRO DIESEL GmbH (Ausztria) nevezte a pályázatra. A vásári nagydíjat nyert traktor energiaforrása a 203 LE-õs, illetve 150 kW teljesítményû hathengeres, hengerenkénti négyhengeres Common Rail rendszerû, Tier III kategóriájú, korszerû, energiatakarékos motor. A járószerkezet hajtása Dyna-VT fokozatnélküli sebességváltón, illetve nyomatékváltón keresztül történik, az elérhetõ maximális sebesség 50 km/h, éppen ezért a mellsõ tengely rugózott kivitelû, Quad Link rugózási rendszer biztosítja a traktor kedvezõ menettulajdonságait. A magas komfortú ergonomikus vezetõfülke alacsony, 71 db zajszintû, és a vezetõfülkébe ISOBUS kommunikációs rendszer, ITCS traktormenedzsment, Datatronic fedélzeti elektronika került beépítésre, a hidraulikus rendszer SMS Joystick rendszerû, a vezetõfülke rugózott kivitelû.

A vásári nagydíjra pályázók között a kiemelkedõ innovációs tartalmuk miatt még öt gépet részesítettek elismerésben, a FERRO-FLEX Kft. (Lengyeltóti) által bejelentett VARIOSTAR-120 újgenerációs traktorra szerelhetõ homlokrakodót, gyártó: FAUCHEUX S.A.S., Franciaország.

Elismerésben részesült még a LAZO Frosthuster 300 fagymentesítõ gép, melyet Belgiumban a Lazo Europe gyárt, a pályázó pedig a forgalmazó AUDITKER Kft., Kecskemét; az IKR Zrt. által forgalmazott HARDI NAVIGATOR 3000 L vontatott szántóföldi permetezõ (HARDI INTERNACIONAL A.S., Dánia) és a KUHN Modulicum Solo Mc 2800 gabonavetõgép, gyártó KUHN S.A., Franciaország, az AXIAL Kft., Baja által forgalmazott hazai gyártású FRADISC 6000 nehéztárcsa FRA-MEST HUNGARY Kft., Harsány.

A 26. AGRO+MASHEXPO vásári különdíját szintén hazai gyártású gép nyerte el. A FRAKOMB 6000-es univerzális magágykészítõ gépet az AXIAL Kft., Baja forgalmazza. Az univerzális gép a magágykészítés mellett több munkamûvelet elvégzésére is alkalmas. A 6 m munkaszélességû gép cserélhetõ munkaeszközökkel szerelhetõ fel, ennek következtében egyenletes felszínû, jól elmunkált magágyat készít. Innovációs díjat kapott a FRADISC 6000 nehéztárcsás borona.

A különdíj odaítélése mellett szakmai elismerésben részesült a „Teleszkópos rakodók integrált munkaeszköz rendszere”, a gyártó és a pályázó is a FERRO-FLEX Kft. (Lengyeltóti) volt.

A díjazott és elismerésben részesített korszerû gépeken kívül még számos kiállított újdonsággal ismerkedhettek meg a kiállítás látogatói. Az innováció az újítás és újdonságok közreadásának gyorsítására jellemzõ, hogy a hazai gyártók gyakran az üzemi próbákon és hazai minõsítõ vizsgálatokon átesett, és már sorozatgyártásra érett gépeiket is kialakították, ez azt mutatja, hogy az innovációra szánt különbözõ pályázatos (pl. GVOP) pénzeszközök és erõforrások felhasználása igenis gyorsítja a hazai mezõgépgyártás fejlesztését és javítja a piaci pozíciót.

A kiállítást egyébként a nagyszámú kiállítóra és az újdonságok nagy mennyiségére való tekintettel három, az A, C és D pavilonokban rendezték meg. Területileg a „C” pavilon volt a legkisebb, de egyben a legáttekinthetõbb kiállítási tér. A bejáratnál rögtön balra az orosházi LINAMAR Hungary Nyrt., Oros Divíziójának standján az újfejlesztésû CORNADO kukoricacsõ-törõ család 8-soros szárzúzóval felszerelt tagját láthatták az érdeklõdõk, a korszerû csõtörõ család tagjainak hajtási rendszere zárt hajtómûvekbõl és kardántengelybõl áll (2. ábra). A szárzúzó berendezés kései magas kerületi sebességgel jó minõségû aprítást végeznek, és rendkívül alacsony tarlót hagynak vissza, ami következtében esetenként egy tárcsázási munkamûvelet meg is takarítható. Emellett látható volt a cég által gyártott napraforgó adapter család betakarító egysége és a napraforgó-szettel átalakított kukoricacsõ-törõ egység. Érdekes színfolt volt a 12-soros „OROS” csõtörõ adapter és a vele felszerelt NEW HOLLAND 980 kétrotoros arató-cséplõ gép világrekord döntésérõl készült videófelvétel vetítése.

 

 


 

 A bejárattól jobbra szintén hazai kiállító állított ki (a békési OPTIGÉP Kft.) és jelentette meg újdonságait, az OPTI-CORN kukoricacsõ-törõt, valamint rezgõtálcás és szárzúzóval felszerelt napraforgó adapterét, a szárzúzó berendezés különbözõ magasságú napraforgó, amelyhez igazodó adapter munkamagasságától a talajon csúszik, így igen alacsony tarlót hagy maga után, ami ez esetben is kiválthat egy tárcsázási munkamûveletet. A kiállítói standon szerepelt az OPTI-VFA vontatott aprítékkészítõ gép, mely a közelmúltban telepített és hamarosan betakarításra érett 1-2-3 éves nyár, akác energiaültetvények betakarítógépe lehet.

A „C” pavilonban a VALKON 2007 Kft. kiállítási standján voltak láthatóak a szálastakarmány betakarítógépek. Elsõsorban a kaszák, rendkezelõk, bálázók, és önjáró silózók gyártásában vezetõ pozíciót elfoglaló német KRONE GmbH gépei közül a KRONE RP 1550MC fixkamrás hengeres bálázó, a BIG X500 magajáró, nagy teljesítményû silózó, továbbá az EasyCut 2800CRi vontatott szársértõs kasza. Méreteivel kitûnt a többi gép közül a 14000 literes INUMA szántóföldi permetezõ, mely kimondottan a professzionális nagygazdaságok számára lett kifejlesztve. A megbízhatóságukról híres gépek 3000 liter és 14000 liter közötti tartálytérfogattal, személyre szabott felszereltséggel rendelhetõk. A permetezõkben alkalmazott megoldások, szerkezeti elemek (mint pl. a szórókeret) más gyártók vegyszerezõibe is beépítésre kerülnek.

A VALTRA traktorokra függesztve kerültek bemutatásra a mûtrágyaszóró gyártásban több, mint hét évtizedes tapasztalattal rendelkezõ RAUCH legkedveltebb típusai, az MDS és az AXIS szériák. A gépek minõsége, egyszerû kezelhetõsége méltán vívta ki a látogatók egyöntetû elismerését.

Nagy érdeklõdés kísérte az osztrák gyártmányú MARATON 20 tonnás hidraulikus hátfalas, tandemtengelyes pótkocsit is. A standon egyébként a SEPPI robusztus és szórványterületek tisztítására is alkalmas 2,4–2,8 m munkaszélességû szárzúzók is bemutatásra kerültek.

A kiállításon számos olyan hasznos kiegészítõ berendezés is bemutatásra került, mely eszközök utólag felszerelhetõ kiegészítõi lehetnek az egyébként korszerû, univerzális traktoroknak, ilyen berendezések a DERALAND Kft., Kaposvár által bemutatott, illetve kiállított mellsõ függesztõ berendezések, valamint QUICKE Q 25–Q 85 traktoros homlokrakodó a munkaeszközeivel, mely a mezõgazdasági termelés, szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet rakodási feladatainak ellátásában egyaránt jól használható.

A „C” pavilon változatosságát szemléltette a kiállított speciális és ültetvénytraktorok nagy választéka. A GOLDONI traktorokat az ODISYS Bt., Kecskemét állította ki. A GOLDONI BASE mellett az EURO sorozat 5 tagból áll 17–27 kW motorteljesítménnyel, a CLUSTER sorozat erõsebb traktorokat takar, a sorozat 36–50 kW motorteljesítményû, összesen 5 tagból áll. A kis nyomtávolságú és keskeny, alacsony építésû traktorok jól használhatók a keskeny sortávú ültetvényekben, kertészeti kultúrákban és fóliasátrakban is (3. ábra).

Az AGROLÁNC Kft. CARRARO traktorokat állított ki, melyek keskeny nyomtávú változatai szintén ültetvényekben használhatók. A CARRARO ültetvénytraktorok motorteljesítmény tekintetében tág határok között választhatók 23–95 LE-ig. Konstrukciót tekintve megtalálhatók a mellsõkerék és törzscsuklós kormányzású változatok is. Az univerzális traktorkategóriába a CARRARO TRG 85/95 LE-s változata CARRARO TRH traktor 85 LE-s és a CARRARO AGRI Plus 56/70/77/85 LE-s motorral rendelkezõ változatai állnak az érdeklõdõk rendelkezésére.

A mezõgazdaság átalakulása következtében még ma is nagy az érdeklõdés a kisebb teljesítményû, esetleg mobilizálható horizontális vagy toronyszárítók iránt, illetve a hozzájuk kapcsolódó szintén horizontális toronytárolók iránt. A „C” pavilonban megtekinthetõ volt a 4 HUNGAR AGRI-TECH Kft., Pécs által forgalmazott PORTABLE mobil szárító, melynek tagjai a P-1216, P-1218, P-1220, P-1224, P-1226, 4,5–21,8 t/h teljesítménnyel dolgoznak. A berendezés alkalmas a legkorszerûbb aeration terményszárításra, amely megközelíti a természtes szárítást. A nedvességtartalom vezérlése és kijelzése automatikus, színes grafikonnal és nyomtatóval (4. ábra).

 

 

 


 

 A „D” pavilonban mutatta be az ÁBER Gabonatechnika Kft., Székesfehérvár a folyamatos üzemû mobil szárítócsaládját. A szárítócsalád három tagból áll DC 12 E, DC 163 C és DC 283 CE, szárítási teljesítménye 10% vízelvonás mellett visszahûtéssel 5,8–12,5 t/h, míg csak szárítással 8,9–20,7 t/h. A szárítás mellett természetesen a tárolók makettjei és a belsõ anyagmozgató berendezések is láthatóak voltak.

A PETKUS technológia hazai képviselõjeként állított ki a MEPET Kft. A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetõmag feldolgozásig.

A PETKUS berendezések folyamatosan követik a kor követelményeit, a múlt években korszerûsödött a tisztító terméksor (U12-15 és V12-15), illetve a tavalyi évtõl a szárítók is érintõképernyõs kijelzéssel és vezérléssel érkeznek. A nagy teljesítményû tornyok( 30 t/h-tól) a kettõs „dual” szõnyegégõvel kerülnek leszállításra, ez által még energiatakarékosabb üzem érhetõ el.

A PANNONAGRI Kft. standján bemutatásra került a STELA német gabonaszárító gyártó cég által kifejlesztett FRA-450 típusú nedvességszabályozó rendszer, amelyet újdonságként a gyártó egy érintõképernyõs vezérlõtablóval kötött össze.

Az automatika képes arra, hogy 10% nedvességtartalom eltéréssel beérkezõ gabona szárítási folyamatát úgy szabályozza, hogy a szárítóberendezésbõl távozó száraz termény nedvességtartalmának eltérése ne haladja meg a 0,5%-ot. (pl. 13% kívánt nedvességtartalom esetén az automatika a teljes kijövõ gabonamennyiség nedvességtartalmát 12,8% és 13,3% közötti határértékeken belül tarja.)

Egy új, hordozható mini GAC- mini GAC Plus néven bemutatott szemestermény nedvességmérõt tekinthettek meg az érdeklõdõk a METRON Kft. standján. A mûszert 25 év tapasztalata után fejlesztette ki a DICKEY JOHN. Korszerû elektronikával rendelkezõ, új elven mûködõ készülék, mely nagy pontossággal és ismétlõképességgel mûködik. Húsz fajta szemes terményre kalibrálható, a kimutatható átlagmérések száma maximum 10. A Mini GAC Plus a nedvesség és a hõmérsékleten kívül hektoliter-tömeget is mér. Használható farmokon, mezõn, kombájnban és raktározásnál is.

Az AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG gépei a takarékos gazdálkodás jegyében kerültek kiállításra. A „CATROS” rövid tárcsák függesztett változatban 3–4–5–6 m, a vontatott változatok pedig 3–4–5,5–7,5 m munkaszélességgel készülnek és sekély mûvelésben tarlóápolásra, szármaradványok tökéletes bedolgozására alkalmazzák. A CENTAUR szántóföldi mulcs kultivátor 3–4–5 m munkaszélességû változatban az energia, illetve a mûvelettakarékos talajmûvelés fontos gépe. Az elõzõ talajmûvelõ gépek munkaeszközeit felhasználva konstruálták meg a CIRRUS mulcs-vetõgépet 3–4–6 m munkaszélességgel, a mulccsal kevert talajban a 160–180 kg, mûvelt talajba pedig 50–52 kg terhelésû csoroszlyák biztosítják a vetés megfelelõ mélységtartását, munka közben a nagy átmérõjû tömörítõ kerekek támasztják alá a gépet, melyek egyben tömörítik az elõkészített magágyat a csoroszlyák elõtt. Az energia- és költségtakarékosságot célozzák a Q+S SYSTEM és az AD-P SUPER forgóboronák és mechanikus, illetve pneumatikus magadagolású vetõgép kombinációk. A hagyományos talajmûvelés után alkalmazható nagy teljesítményû, a pneumatikus magadagolású CITAN 8–9–12 m munkaszélességû vetõgép. A kukorica, napraforgó, cukorrépa vetésére ajánlható az ED szemenkénti vetõgép, mely 3–4,5–6 m munkaszélességgel dolgozhat. A tápanyag-visszapótlására az AMAZONE függesztett ZA-M, melynek szórásszélessége 15–48 m, tartálytérfogata 3000–3600 l, illetve a ZA-X, mely karbamiddal is 10–18 m szórásszélességû, 500–1750 l tartálytérfogatú gépei, valamint a nagyobb tartálytérfogatú 10–36 m munkaszélességû ZG-B vontatott mûtrágyaszórók ajánlhatók. Szántóföldi permetezõi pedig az UX és az UG-Nova vontatott és UF függesztett gépek, melyek fedélzeti számítógéppel támogatott üzemmódban dolgoznak.

A „D” pavilon gépkínálatában a METALWOLF Kft. talajmûvelõ gépei, a kínálatban kombinátorok, függesztett- és vontatott tárcsák, gyûrûshengerek, függesztett- és vontatott simítók, mûtrágya adapteres kultivátorok és a kiállított függesztett középmélylazító szerepelt.

A kiállítás legnagyobb pavilonja az „A”, legnagyobb területtel és a legtöbb kiállítóval rendelkezett. Ebben a pavilonban volt található az AXIÁL Kft. standja is, ahol a vásárlókkal, felhasználókkal, mezõgazdasági vállalkozókkal való kapcsolattartásra az információk közvetlen átadására helyezték a hangsúlyt. Természetesen az AXIÁL Kft. kínálatában szerepel – a korábban már említett – az AGRITECHNIKA kiállításon bemutatott FENDT Vario traktorok, a CLAAS arató-cséplõ gépcsalád, mely most új családtaggal bõvült. A közepes teljesítménykategóriájú arató-cséplõ gépcsalád tagjainak néhány fontosabb mûszaki adatait a könnyebb áttekinthetõség kedvéért az 1. táblázatban foglaljuk össze.

Az új JAGUAR szecskázó gépcsalád tagjai a nagyvállalkozások, illetve a bérvállalkozások gépei lehetnek. A gépcsalád tagjai 630/830 – 537/730 – 458/623 – 372/507 kW/LE-s motorokkal kerültek felszerelésre. A sorozat különlegessége, hogy két különbözõ késszámú dobbal készül. Az egyik változat V-MAX-36 2×18 és 2×9, valamint 2×6 a V-MAX-24 dob V-2×12 – V-2×6 késszámmal szerelhetõ fel valamennyi típus a JAGUAR 980 – JAGUAR 970 – JAGUAR-960 és a JAGUAR-950 típusok esetében. A készített szecskahosszúság tág határok, 3–37 mm között állítható. Silókukorica szecskázásban Intensiv Cracker, azaz szemroppantó is használható, szintén kétféle hengerátmérõvel.

Az EUROWEST Kft. az egyéb munkagépek mellett a HE-VA talajmûvelõket mutatta be, valamint a RAUCH mûtrágyaszórók és az ERO szõlészeti gépek szerepeltek kínálatukban.

A mezõgazdasági termelés fontos területe az anyagmozgatás, ezen belül a mezõgazdasági termények szállítása. A mezõgazdasági termények szállítása azonban nagyon összetett feladat, figyelembe kell venni a nehéz mezõgazdasági út- és terepviszonyokat, a mezõgazdasági termények sokrétû fizikai tulajdonságait, és a mezõgazdasági termelés idényszerûségét, a munka elvégzéséhez rendelkezésre álló rendszerint rövid optimális idõszakot. A kiállítók, köztük az EUROTRADE Kft. is ezen igényeknek megfelelõen kínálja a mezõgazdaságban jól használható jármûveit. A mezõgazdasági TATRA T 815 290 R 25/371 6 × 6,2 típusú tehergépkocsi 300 kW teljesítményû motorral és 14+2 fokozatú szinkron sebességváltóval van felszerelve

(5. ábra). A tehergépkocsi cserefelépítményes változatban billenõ-felépítményes, szervestrágyaszóró és szippantó tartályos felépítménnyel készül. A billenõszekrény térfogata 14 m3, az MC-146 szervestrágya-szóró felépítmény 12,2 t teherbírású. A szippantótartály térfogata 11 500 és 10 000 liter.

A tehergépkocsihoz 16 t összgördülõ-tömegû tandem futómûves vagy forgózsámolyos, kéttengelyes futómû kapcsolható.

A traktoros szállításnak a perspektívái jelentõsen javultak az elmúlt idõszakban. A traktorok vontatási jellemzõi, rugózott mellsõhíd, 40 km/h sebességváltó, a saját tömeg 4-szeres vontatható összgördülõ-tömeg, a pótkocsi futómûvek rugózásának, konstrukcióinak fejlõdése a traktoros szállítás elõtérbe kerülését eredményezi. Ezért a kiállításon számos mezõgazdasági traktorvontatású pótkocsi is bemutatásra került. Az EUROTRADE Kft. által bemutatott ZDT pótkocsik billenõ kocsiszekrénnyel jobb vagy bal oldalra és hátrafelé billenõ kocsiszekrénnyel 13–25 t teherbírás tartományban, kettõ- és háromtengelyes tandem változatban készülnek. Az alvázak univerzális változatban is készülhetnek és cserefelépítményekkel, billenõplatós, trágyaszóró és szippantó tartályos felépítménnyel szerelhetõk fel.

A mezõgazdasági anyagok szállítására a FLIEGL-ABDA Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., az újszerû konstrukciójú letolólapos pótkocsiját állította ki. A GIGANT letolókocsi családelven épül tandem-, három- és négytengelyes változatban, 8–40 t összgördülõ-tömeggel készül (6. ábra). A különbözõ adapterekkel trágyaszóró, szemestermény-hátfal, kiosztó kocsi szinte a mezõgazdasági termelés teljes idõintervallumában kihasználható. A cég kínálatában szerepel a cserefelépítményes alváz, a különbözõ teherbírású csigás gyûjtõ-átrakó kocsi, a különbözõ tartálytérfogatú, 3–30 m3-es, különféle adapterrel felszerelhetõ tartálykocsi.

 

 


 

 A FARMGÉP Fejlesztõ és Gépgyártó Kft., Debrecen szintén az „A” pavilonban mutatta be szántóföldi permetezõit, gyümölcsös permetezõit, csávázó gépeit, parkápolóit, terményfertõtlenítõ és speciális gépeit. A hazai piacon népszerû növényápolók, permetezõgépek mellett különösen a szántóföldi növénytermesztésben nagyon nagy szerepe lehet a cég által bemutatott GPS vezérlésû TJ 500 fedélzeti komputernek, a FILD PICOT kormány-automatikához kapcsolható automatikus nyomkövetõknek, a CENTER LINE 200 komplett párhuzamos nyomkövetõ eszközöknek. Használatukkal javul a permetezõk területteljesítménye, az átfedések pontosabban betarthatók, ami szertakarékosság mellett környezetbarát megoldás is.

Az INTERAT ZRT. standján sok érdeklõdõt vonzott a FINOTTO E170 típusú 3000 literes, 280 cm hasmagasságú új önjáró permetezõgép, az 1000 literes mûtrágya tartállyal szerelt 6 soros, teleszkópos vázszerkezetû GASPARDO kukoricavetõgép és a GAMBETTI vontatott permetezõgépek hidraulikus és kézi nyitású szórókeretekkel szerelt különbözõ változatai. A múltat idézte egy gyönyörûen restaurált, üzemképes 1922 évjáratú FORDSON traktor.

A mezõgazdasági anyagmozgatás szintén nagy volumenû, fontos munkamûvelete a különbözõ anyagféleségek rakodása. A mezõgazdasági üzemekben használatos univerzális traktorok kihasználását javítják a traktorra szerelt homlokrakodók és munkaeszközeik. A FERRO-FLEX Gép- és Szerkezetgyártó Kft. Lengyeltóti már több éve eredményesen szerepel az AGRO+MASHEXPO kiállításon a saját konstrukciójú traktorra szerelt homlokrakodóival. Az „F” homlokrakodó gépcsalád tagjai 1999 óta több elismerõ oklevelet gyûjtöttek be és egy különdíjban is részesültek. Az idei kiállításon újdonságként a FUCHEUX Prestige homlokrakodó gépcsalád tagjait mutatták be. A gépcsalád tagjainak emelõszerkezete párhuzamvezérlésû, a különféle munkaeszközök pedig gyorscsatlakozókkal kapcsolható az emelõgémhez. A Prestige 60 3700 mm emelési magassággal 1400 kg tömeget tud felemelni, míg a Prestige 80 emelési magassága 3900 mm és 1540 kg tömeget tud felemelni 175 bar nyomású hidraulikus rendszerhez csatlakoztatva.

Szintén újdonságnak számít a FERRO-FLEX Kft. által teleszkópos rakodó gépcsaládhoz kifejlesztett egységes munkaeszköz család. A munkaeszközrendszer a különdíj pályázatban elismerésben részesült.

Az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. standján újdonságként láthattuk a vásári nagydíjas FR 9000 sorozatba tartozó NEW HOLLAND FR 9400 szecskázót (7. ábra). Újdonság a hazai vizsgálatokon (MGI TESZT) részt vett CSX sorozatú középkategóriás arató-cséplõ gép CSX 7080 típusjelû tagja. A CSX sorozat két tagból áll, a kisebb 5 szalmarázós változat 272 LE-s, 6-hengeres Iveco motorral van felszerelve, a nagyobb változat a 6 szalmarázó-ládás CSX 7080 300 LE-s szintén Iveco Cursor TIER III kategóriás motorral van felszerelve. A CSX sorozat minden tagja négydobos cséplõszerkezettel van felszerelve, a cséplõdob alatt OPTI TRESH™ dobkosár helyezkedik el, az utóverõ alatt szintén állítható kosár van, ezután pedig a forgó szeparátor, mely változtatható fordulatszámmal üzemeltethetõ, segíti a leválasztást, a zavartalan anyagáramlást a szalmarázó-ládákra. A SMART SIEVE™ rostaszintezõ rendszer lejtõs területen történõ 25%-ig javítja a gépáteresztõ képességet, csökkenti a cséplési veszteséget. A rostszerkezet emellett az elõre-hátra lengések mellett oldalirányban is mozog, ami síkvidéki betakarítás során is javítja a gépátresztõ képességet. A CSX 7080 arató-cséplõ gép a hazai MGI TESZT-en õszi búza betakarításban 13,7 kg/s áteresztõképességet ért el 1,5% cséplõrész-veszteség mellett, a fajlagos hajtóanyag-felhasználása pedig 1,18 kg/t volt, 99,3–99,8% szemtisztaság és 1,83% szemtörés mellett. Kukorica betakarításban 22,31% áteresztõképességgel 0,66 kg/t hajtóanyag-felhasználással és 99,3% szemtisztasággal és 1,22% szemtöréssel dolgozott.

A NEW HOLLAND traktorok közé a TL-A sorozat 4 típust 53/72-tõl 73/5/100 kW/LE motorteljesítményû univerzális traktorok tartoznak. A traktorok 30/40 km sebességváltóval kaphatóak, a hajtott mellsõ híd és az elektromosan kapcsolható összekerékhajtás, valamint a mellsõ és hátsó differenciálzár szériafelszerelés. A T 6000 sorozat 3 családból, a DELTA, a PLUS és az ELITE családból áll. A T 6000 DELTA család 4 tagból áll 74/101–93/126 kW/LE-õs motorokkal, 40 km/h, illetve ELECTRO COMMAND™ 40/40E/50 km/h váltókkal szerelhetõk fel. A T 6000 PLUS család 5 típusból áll 74/101–104/141 kW/LE Tier III kategóriás motorral vannak felszerelve. A T 6000 ELITE sorozat pedig három tagból áll 97/132–103,9/141 kW/LE névleges teljesítményû, illetve 104,6/142–106,8/145 kW/LE maximális teljesítményû motorokkal vannak felszerelve. A család tagjai ELECTRO COMMAND™ 40/40E/50 km/h sebességváltóval vannak kialakítva. A sorozat minden tagjánál a hajtott mellsõ híd szériafelszerelés. A SUPER STEER™ és a TERRAGLIDI II™ aktív mellsõ hídrugózás a T6010 PLUS kivételével opciósan rendelhetõ. A NEW HOLLAND T 7000 sorozat is típust takar 123/167–175/238 kW/LE névleges és 158/218–179/242 kW/LE motorteljesítménnyel POWER COMMAND FULL, POWER SHIFT™ 40/40E/50 km/h sebességváltókkal. A T 8000 sorozat három tagból áll 182/248–248/303 kW/LE névleges és 207/281–248/307 kW/LE maximális teljesítményû, négyszelepes, közös nyomócsõ van, elektronikus befecskendezésû, turbofeltöltõs levegõ-levegõ intercooleres TIER III-as motorokkal ULTRA COMMAND 40 vagy 50 km/h váltókkal vannak felszerelve. A hajtott mellsõ híd szériafelszerelés TERRAGLIDI™ aktív mellsõ hídrugózás és a SUPER STEER rugózott mellsõ híd opciósan rendelhetõ az elõzõ sorozathoz hasonlóan. Az IKR Zrt. standján az egyéb kiállított gépek mellett nagy érdeklõdés kísérte a KUHN cég talajmûvelõ, vetõ, tápanyag-visszapótló, szálastakarmány betakarító gépeit is.

Az INVEST standján a CASE IH univerzális traktorai mellett a bemutatott újdonságok között szerepelt a CASE IH MX MAGNUM 285 és az MX MAGNUM 310 nehéz univerzális traktor, valamint a STEIGER STX 380 kerekes törzscsukló traktor, mely gumihevederes járószerkezetû változatban is kapható, a STEIGER STX Steiger Quatrac változatban (8. ábra). Arató-cséplõ gépek közül a kiállított AFX 8010 AXIAL FLOW gép volt a kiállítás egyetlen axiál-dobos arató-cséplõ gépe. A hathengeres elektronikus vezérlésû turbofeltöltõs, 400 LE-õs motorral szerelt gép 10 500 l-es magtartállyal rendelkezik, a gép hosszirányú szimmetriatengelyébe elhelyezett dob 2800 mm hosszú és 762 mm átmérõjû. A nagyméretû dob kíméletes cséplést biztosít, és ez különösen a szemtörésre érzékeny magvak betakarításakor és vetõmagnak termesztett kalászos gabona betakarításakor jelent elõnyt az axiáldobos arató-cséplõ gépet használóknak.

 

 


 

 A CASE IH kínálatában található a RBX hengeres bálázógépek fix és állandó bálakamrás változatai, és az LBX sorozat szögletes nagybála-készítõ gépei is. A CASE IH AXIAL Flow 2300 X-Clusive kombájnhoz csatlakoztatható a GPS vezérlésû CASE IH ADVANCED FARMING SYSTEM elektronikus üzemvitelû rendszer. Az AFS UNIVERSAL DISPLAY Plus YIELD Monitoron megjeleníti a hozamra, nedvességtartalomra, az arató-cséplõ gép üzemeltetésére vonatkozó learatott terület, tömeg-üzemidõre vonatkozó adatokat.

A SZEGÁNA Kft. standján a McCORMICK C sorozatú, 73–102 LE-õs motorral szinkron (8+4 váltóval) szerelt típusai, illetve kérhetõ 16+8 fokozatú, melybõl két fokozat terhelés alatt váltható, vagy 8+8 hidraulikus irányváltóval is.

A McCORMICK nehéz univerzális traktorai 156–171 LE teljesítmény kategóriájúak, 32+24 Xtra-Speed vagy 48+40 fokozatú sebességváltóval. A bemutatott LAVERDA arató-cséplõ gépcsalád az „M” sorozat (2. táblázat) alap, azaz síkvidéki kivitelben 4 tagból áll, és három hegyvidéki, illetve lejtõs területre épített változatból áll (9. ábra).

Az M 306 LS 4WD és M 304 LS 4WD lejtõs területû változatok szintezõ berendezése 20% oldalirányú és 8% hosszirányú lejtõ kiegyenlítésére alkalmas. Az M 304 LS 4 WD INTEGRALE pedig 20% oldalirányú és 30–10% hosszirányú dõlés kiegyenlítésére alkalmas, hegyi változat. A szemenként-vetõ gépek skáláját színesíti a SZEGANA által forgalmazott MASCAR FUTURA és a FUTURA MAXI függesztett szemenkénti sorvetõgép. A 6- és 4-soros változatban gyártott gépek közül a 6-soros változat két szélsõ vetõeleme szállítási helyzetben behúzható. A MASCAR RT sorozatú állandó bálakamrás bálázó gépcsalád három tagot tartalmaz. A bálázó gépcsalád tagjainak fontosabb mûszaki adatait a 3. táblázat tartalmazza.

A KVERNELAND csoport szintén az „A” pavilonban állított ki. A Kverneland csoport kínálatában a teljes talajmûvelõ gépsor szerepelt a Kverneland ágyekék, függesztett és féligfüggesztett váltvaforgatók, forgóboronák, magágykészítõk, sorközmûvelõ kultivátorok. A szárzúzás munkamûveleteinek elvégzésére széles választékban kínálnak függesztett vagy vontatott szárzúzókat, az FS sorozat tagjai 2,4–4,8 m, az FC típusok 2,8–3,1 m munkaszélességgel. A CLM tarlóhántó kultivátorcsalád tagjai 3,0–6,0 m munkaszélességgel, nyírócsapszeges biztosítással készülnek, a szántáselmunkáló RTG és RTH hengercsalád Croskill és Cambridge kivitelben 4–5 típusváltozatban 5,0–12,50 m munkaszélességgel készülnek. Újdonságnak számítanak a cég talajállapot-kímélõ munkagépei. Nagy érdeklõdést váltott ki a cég eddig is jól ismert pneumatikus gabonavágó gépei mellett az OPTIMA és MONOPIL szemenkénti vetõgépcsaládja, az ACCORD függesztett és vontatott mûtrágyaszórói, a grupphoz tartozó VICON szálastakarmány-betakarító gépsor, és a RAU permetezõ gépcsalád.

A MEGAZET Kft. a FELLA gépekkel, mint a szálasbetakarítás specialistája vett részt.

Valamennyi kasza fajtát így a dobos, a kistárcsás, és a nagytárcsás kaszát elhozta. A frontfüggesztésû szársértõs kasza mellett a legnagyobb érdeklõdés a (FELLA szabadalom), ún. „Turbo Lift” függesztõszerkezettel ellátott 3 m-es függesztet tárcsás kaszát kísérte. Az ütõujjas és gumihengeres szársértõk a száradás idejét jelentõsen lerövidítik.

Az itt bemutatott kétrotoros rendképzõ alacsony vonóerõigénye (25 LE) ellenére nagy területteljesítményre képes, és kombinálható rendelhelyezési lehetõségekre alkalmas.

A standon felállított MWS Schmalkalden penge bemutatófal azt demonstálta, hogy a Megazet Kft. mezõgazdasábban jelen lévõ valamennyi gépfajtához, és típushoz használatos penge, vágóél, aprító, szeletelõkés, szecskázókés igényre képes megoldást nyújtani.

A VADERSTAD kiállító területén tovább nõtt a forgatás nélküli talajmûvelõ eszközeinek a függesztett CR-300 – CR-400 és vontatott CR-300 – CR-1225, valamint a CR-420 – CR-650 tárcsás simítók népszerûsége. A sorozat tagjai jól használhatók magágykészítésre, ebbõl adódóan egyes típusai vetõgéppel Carier Bio Drill-lel összeépíthetõ. A VADERSTAD TOPDOWN gépcsaládja 5 tagból áll, 3–7 m munkaszélességben, vonóerõ-igénye 180–400 LE között a munkaszélességtõl és munkamélységtõl függõen, a munkamélység 5–35 cm között fokozatmentesen állítható. A hagyományos mechanikus RAPID 300 S – RAPID 300 C és RAPID 400 S és C, valamint a pneumatikus változatok jól alkalmazhatók az elõzõ munkagépekkel megmûvelt és elõkészített magágyba történõ vetéshez.

A VOGEL-NOOT szintén a talajmûvelés teljes gépsorát kínálja a kiállításon, újdonságnak számít a cég által kiállított TERRA DIG RIP mélylazító. A kiállított gép gerendely magassága 1050 mm, a munkamélysége: 600–700 mm, a lazító 5–7–9 késes változatban készül, a 7 késes változat üzemeltetéséhez 300 LE motorteljesítményû nehéz univerzális vagy törzscsuklós traktor szükséges. A lazított talajfelszínt kétsoros, hidraulikusan állítható tüskés henger zárja le (10. ábra).

 


 

 

 Az OMIKRON Kereskedelmi Gyártó, Javító és Szolgáltató Kft., (Kecskemét) szintén a talajmûvelõ gépeivel volt jelen a kiállításon. A rugós kapával szerelt OKR szántóföldi kultivátorcsalád három tagból, 2400–5300 mm munkaszélességgel tevõdik össze. A simítólapos kombinátorok 6 típusváltozatban, 2200–6600 mm munkaszélességgel készülnek. A vontatott középnehéz 2600–3800 mm, a vontatott OMVT nehéz tárcsák 3800–6200 mm munkaszélességûek. A függesztett ORML rugózott mélylazítók 3 és 5-késes változatban készülnek, és tüskés lezáróhengerrel vannak felszerelve. A mûtrágya-kijuttatóval szerelt OMIKRON középmély-lazítók és tápkultivátorok iránt az eddigi érdeklõdés tovább növekedett.

Összefoglalva megállapítható, hogy a 26. AGRO+MASHEXPO Nemzetközi Mezõgazdasági és Mezõgép Kiállítás jó lehetõséget biztosított a hazai mezõgépgyártás innovációjának közreadására, ugyanakkor a nemzetközi, külföldi gépkiállítók újdonságai is rövid idõ alatt eljutnak Budapestre, és a külföldi kiállítók, illetve hazai gépkereskedõk is megismertetik az újdonságaikat.

 

 


 


 


 

 

 Dr. Kelemen Zsolt, MGI Gödöllõ

(Az összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült.)

A hannoveri kiállítás képgalériája a www.agronaplo.hu szakportálon tekinthetõ meg.