MENÜ

Esõt és napsütést adunk...

Oldalszám: 72
2014.04.14.

Az elmúlt évek tavaszi munkáit az extrém idõjárási körülmények miatt szinte nem is lehetett tervezni.

 Volt olyan év, amikor egészen késõn tavaszodott ki robbanásszerûen, amely azt eredményezte, hogy a gabona nagyon gyorsan két nóduszos állapotba került, felborítva a korai gyomirtási terveket. Volt, amikor idõben kitavaszodott, de az esõzések miatt hetekig nem lehetett a területre menni, így szintén késõi gyomirtásokat kellett végezni. A 2007-es tavasz ugyan korán betoppant, viszont a gyomok már az enyhe téli idõjárásban fejlõdésnek indultak, így mire gyomirtásra kerültek, az állományokban a tavaszi csapadékok után már az ilyenkor szokásoshoz képest túlfejlettnek bizonyultak. Az elmúlt évek tavaszi gyomirtási tapasztalatainak függvényében elmondhatjuk tehát, hogy nehéz elõre tervezni a technológiát, amely nagyrészt az idõjárás „kezében” van.

A gyomirtás tervezésénél tehát olyan gyomirtó szerre van szükségünk, amely rugalmasan, a növény 2–6 leveles korától a szárbaindulás kezdetéig alkalmazható, ugyanakkor igen széles a hatásspektruma. A Granstar® Combi ezeknek a kritériumoknak maximálisan megfelel, a benne lévõ tribenuron-metil és MCPA a legrugalmasabban és legkreatívabban felhasználható hatóanyagok a magról kelõ egy- és kétszikûek, valamint az évelõ kétszikûek ellen.

Bizonyára egyetért velünk akkor is a kedves olvasó, amikor azt mondjuk, a gyomkonkurencia minél gyorsabb megszüntetése legalább ilyen fontos. Irodalmi adatok alapján 1 kg szárazanyag elõállításához a gyomnövények 600–800 l vizet használnak el (Forrás: Hunyadi Károly, DATE). Ez fokozottan igaz olyan esetekben, mint pl. a 2007-es év, amikor áprilisban a gyomirtások idején (a gabona intenzív növekedésének és termésdifferenciálódásának idõszaka), szinte az egész országban egy csepp csapadék sem hullott (1. ábra).

Végezzünk egy kis számolást! Ha a gabonatáblában „megtermelünk” 1 tonna gyomnövényt, hektáronként 600 000 liter vizet vonunk el a területrõl. Így a gyomkonkurencia gyors és hatékony kikapcsolásával 60 mm csapadéknak megfelelõ vizet tudtunk a talajban tartani, amely felér egy kiadós esõvel!

Az Aurora® 40 WG kombinációban való alkalmazásával nem csak a társgyomirtó szerek hatásspektruma egészül ki (pl. galaj, veronikafélék, orvosi zsombor, szarkaláb, pásztortáska), hanem azok hatássebessége az eddigi hetekben látható és mérhetõ mértékrõl pusztán néhány napra módosul, így a gyomok rövid, látványos pusztulásuk után már nem vonják el a vizet és a tápanyagot a gabonától.

A gyomkonkurencia megszüntetése fontos, de nem elégséges lépés a nagy termések felé. Amennyiben a versenytársak nélkül fejlõdõ gabonákat a napfény hatékonyabb megkötésére tudjuk késztetni, komoly lépést tehetünk a jövedelem növelése érdekében. Különösen fontos ez a kalászosok esetében, hiszen fotoszintézisük korlátozott.


A réz kiemelkedõ biokémiai folyamatokban tölt be kulcsszerepet. Többek között része a fotoszintetikus elektrontranszportnak is. A plasztocianin, mint a fotoszintetikus rendszer egyetlen réztartalmú fehérjéje a két fotokémiai rendszer között létrejövõ elektrontranszport folyamatosságát biztosítja, így közvetlenül a növények fotoszintetikus aktivitásának fontos alkotóeleme. A rézzel jól ellátott kultúrnövényünk vizuálisan is üdébb, zöldebb színû, amely az asszimiláták hosszabb idejû szállítását teszi lehetõvé a generatív szervek felé. Ez a tenyészidõszak megnyújtását, az extrém idõjárási körülmények jobb átvészelését eredményezi, amely a termés mennyiségének növekedésében és a minõség javulásában jelentkezik. A korlátozott fotoszintézisû kalászosoknak rézzel történõ kezelése olyan, mintha a napsütéses órák számát növelnénk.

1 ha területrõl egy átlagos 5 t/ha nagyságú terméssel 30–50 g rezet vonunk ki a talajból. A rézhiány megelõzésére, illetve a fotoszintetikus aktivitás növelésére a Wuxal® Réz használata ma már technológia. 70 g/l kelatizált réz tartalma, felszívódása és hasznosulása markánsan megkülönbözteti minden más hasonló terméktõl. 1 l/ha-os dózisban a gyomirtással egy menetben javasoljuk. Tegye próbára Ön is!

Az elmúlt évben a csapadékos õsz miatt a területek egy részén csak késõn tudtak gabonát vetni, így az õszi bokrosodás nem volt kielégítõ. A Stabilan® SL használatával a tavaszi bokrosodást, majd késõbb a szárszilárdítást javíthatjuk. Használatának kedvezõ költségei, és az elérhetõ termésnövekedés eredményezte bevételi többletek kiemelkedõk.


A korai (primer) lisztharmat fertõzés egy legyengült állomány esetében fokozott veszélyt rejt magában. Az Eminent® 125 SL 0,8 l/ha-os dózisával ezt hatékonyan tudjuk megelõzni. Hatóanyaga, a tetrakonazol lisztharmat elleni hatékonysága kiváló. Vizes bázisú formulációja kíméli a növényt, emellé gyors felszívódás és a növényen belüli egyenletes szállítódás párosul.

A tavalyi enyhe tél, majd száraz meleg tavasz, nyár helyenként extrém levéltetû fertõzést hozott. Õsszel a korán elvetett gabonákon is szép számban meg lehetett találni a vírusvektor kártevõket. Mivel nagyszámú populáció ment telelni, várhatóan tavasszal is hasonló méretekben fog megjelenni. Az ellenük történõ védekezést a Fury® 10 EC vagy a tartamhatással is rendelkezõ (2. számú ábra) Talstar® 10 EC-vel sikeresen valósíthatjuk meg.

Tervezzen és számoljon a Magyar Kwizda „Táplálunk és védünk!” Programjával, ahol a komplex technológia alkalmazásával, a termésmennyiség javulásával a termelés biztonsága is nagymértékben megnõ! A „Táplálunk és védünk!” Program gazdaságosságát tovább növelheti a „Kalászos csomagunk” alkalmazásával, melyben kedvezménnyel juthat termékeinkhez. A részletekért keresse a Magyar Kwizda munkatársait.