MENÜ

MAVRIK 24 EW - permetezzen virágzásban

Oldalszám: 12
2014.04.14.

A növényvédelmi kezelések idõzítése során elõfordul, hogy a kártevõ szempontjából a védekezés idõszerû lenne, a védendõ kultúra vagy a környezõ növények azonban virágzási stádiumban vannak.

A rovarölõ szerek méhveszélyességét figyelembe véve ilyenkor két lehetõségünk van: az egyik, hogy méhekre mérsékelten veszélyes készítményt választunk, a permetezést elõre bejelentjük, és napnyugta után permetezünk.

A másik megoldás ha olyan készítményt választunk, amely megfelelõen hatékony a kártevõ ellen és nappal is permetezhetõ méhek és egyéb beporzó rovarok jelenlétében.

Az idei évtõl elérhetõ Mavrik 24 EW ilyen készítmény.Egy új piretroid

A rovarölõ szerek családjának legrégebbi csoportját alkotják az úgynevezett piretroidok. Kifejlesztésük abból a felismerésbõl indult el, hogy bizonyos Chrysanthemum növényfajok rovarriasztó hatással rendelkeztek. A növényekbõl kinyert kezdeti hatóanyagok rovarölõ hatása gyenge volt s a szükséges mennyiséghez nagyon sok virág kellett. A mesterséges úton elõállított, szintetikus piretroidok ma használatos negyedik generációjának tagjai már nagyobb hatékonyságúak, hatásspektrumuk széles, alacsony dózisban felhasználhatók és erõs napfényre nem érzékenyek.

A Makhteshim Agan Hungary által forgalmazott Mavrik 24 EW hatóanyaga (tau-fluvalinát) is a piretroidok családjába tartozik. Érintõ- (kontakt)- és emésztõszervi hatású. Taglózó hatással és tartamhatással egyaránt rendelkezik.

 


 

A Mavrik 24 EW különbözik

Lipofil tulajdonságának köszönhetõen gyorsan áthatol a rovarok bõrszövetén, valamint jól kötõdik a növényi kutikula lipid-rétegéhez. Hatása emiatt gyors és a növényhez kötõdve hosszan tartó.

A Mavrik 24 EW egyedisége toxicitási paramétereiben rejlik. Az egyetlen gyors hatású piretroid, amely nem veszélyes a méhekre (az új besorolás szerint nem jelölésköteles). Így virágzó kultúrában a mé-hek jelenléte mellett is felhasználható az engedélyezett dózisban. A Mavrik 24 EW

azonban nem csak a méhekre nincs káros hatással.

Számos hasznos élõ szervezettel szemben (katicabogarak, zengõlegyek, fátyolkák, futóbogarak) alacsony toxicitású így az integrált növényvédelmi programokba jól beilleszthetõ. A hasznos rovarok segítségével a kártevõk egyedszáma lassabban éri el a károsítási küszöbértéket így jelentõsen nõhet a készítmény hatástartama más piretroidokhoz képest.Permetezzen virágzásban

A Mavrik 24 EW felhasználása õszi káposztarepcében a repcefénybogarak egyedszámának felmérése alapján történjen. Növényenként 5 egyed elõfordulása esetén javasolt a védekezés 0,2–0,3 l/ha dózisban, szántóföldi permetezõgép használata esetén 300 l/ha, légi kijuttatás esetén 70–80 l/ha permetlé mennyiség felhasználásával. A Mavrik 24 EW hatékonysága független a hõmérséklettõl, így akár a virágbimbók megjelenésekor, akár virágzó repcében napközben kijuttatható. A repcefénybogár elleni kezelések a területen elõforduló egyéb károsítók (repceszár-ormányos, repcebecõ ormányos) ellen is hatékonyak.Almában almamoly ellen a rajzáscsúcs és tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén kell védekezni. Aknázómolyok ellen a védekezést a rajzáscsúcsot követõen megjelenõ fiatal lárvák ellen célszerû idõzíteni. A levéltetvek ellen az elsõ kolóniák megjelenésekor kell védekezni. A kijuttatáshoz 800–1000 l/ha lémennyiség javasolt.

Szõlõben a szõlõmolyok ellen a tömeges lárvakelés idején kell védekezni. Elhúzódó rajzás esetén nemzedékenként 2 permetezés szükséges. A permetezést 600–1000 l/ha vízmennyiséggel végezzük.

A Mavrik 24 EW gombaölõ szerekkel egyidejûleg kijuttatható, a keverék nem befolyásolja a Mavrik elõnyös tulajdonságait.Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.