MENÜ

Nyomon követés a CLAAS bálázóknál

Oldalszám: 93
2014.04.14.

Népes magyar szakmai küldöttség járt márciusban a CLAAS cég bálázó fejlesztési és gyártási központjában, a franciaországi Metz-ben.

Az AXIÁL partnerei szakmai útja Európa egyik legmodernebb bálázó gyárába vezetett, ahol Emmanuel Bas, a CLAAS körbálázók termékmenedzsere egyebek közt elmondta, hogy a CLAAS 1962 óta gyártja a bálázókat Metz-ben, ahol a termelés a hengeres és a szögletes nagybálázókkal együtt idén már megközelíti az évi 5000 darabot.


 

A „metz-i csoportot” az AXIÁL úgy állította össze, hogy abban a gazdálkodók, bérvállalkozók, mûszaki szakemberek mellett az írott média képviselõi is helyet kaptak. A gyárlátogatás során a résztvevõk nem csak a kiemelkedõ teljesítményû CLAAS bálázók közvetlen gyártási folyamatával, hanem a szorosan kapcsolódó és rendkívül szigorúan vett minõség-ellenõrzéssel, illetve minõségbiztosítás részleteivel is megismerkedhettek.

A vendéglátók azt is elmondták, hogy a CLAAS ROLLANT-okból már több, mint 80 000-et gyártottak és értékesítettek világszerte. Az idei mintegy 4000 darabos CLAAS körbálázó gyártásnak már csaknem a felét a csúcsteljesítményû CLAAS VARIANT-ok jelentik.

Ugyanakkor a CLAAS szögletes nagybálázó gyártás filozófiája változatlan: a lehetõ legnagyobb anyagmennyiséget a lehetõ legrövidebb idõ alatt bebálázni. Ilyen tekintetben a cég történetének egyik legsikeresebb bálázójának ígérkezik a 3400-as QUADRANT, amelynek egyébként tavaly volt a magyarországi bemutatója. Elmondták róla, hogy Franciaországban Németországban (saját méréseik alapján) 60 tonna volt a gép óránkénti teljesítménye. A gyárlátogatás szinte mindenkit meggyõzött ezekrõl a tézisekrõl.

A cég szakembere a gyárban elmondta, hogy egyrészt a CLAAS-nál is egyre inkább kezdenek áttérni a fix kamrás hengeres bálázókról a hevederes bálázó megoldások felé, ám ezek is késekkel felszereltek. A másik, amelyrõl jól látszik a presztizsteremtés természetes szándéka, hogy a piaci igényekre idõben reagálva próbálnak új fejlesztési irányokat követni. Elsõsorban azokat a vevõket akarják megnyerni, akik egyre több bálát készítenek. Számolnak azzal, hogy egyre jobban terjed a bérvállalkozói tevékenység Európában, és egyre többen vannak, akik kiszervezik a saját takarmányuk kikészítését. Kiadják bérvállalkozóknak, akiknek persze nagyon rugalmasnak kell lenniük, mint bálaméret, mint termény-típus tekintetében, vagyis hogy a vevõnek szénát, szalmát kell betakarítani, vagy éppen szenázst készíteni. Ha a magyarországi gépvásárlásokat nézik: például, hogy kik vásárolták a QUADRANT gépeket, kiderül, hogy jelentõs részben azok, akiknek hasonló rugalmassággal kell reagálni a piaci igényekre.

A gyártóvonalakkal való ismerkedésnél látható volt, hogy az ott dolgozóknak joguk és kötelességük az, hogy ha a folyamatban valami hiányosságot, vagy nem megfelelõ dolgot tapasztalnak, a kihelyezett cédulagyûjtõkbe tegyék meg észrevételeiket, amelyeket azután kielemeznek. Kényes terület a kötözõfejek, rotorok gyártása. De számtalan olyan egység van a CLAAS bálázó gyártásában, amit a CLAAS alapvetõen fontosnak, stratégiai fontosságúnak tart. Nem véletlen, hogy a rotorok gyártását, a tömörítõhengeres bálázóknál a tömörítõhengerek gyártását, vagy akár a kötözõfejek készítését saját maguk végzik.

Látható volt egy igen korszerû hegesztõ egység – amelyet szintén bemutattak – s ennek a maximális teljesítménye óránként 30 darab körül van. A hegesztõt – amelyet a CLAAS a leányvállalata, a CLAAS INDUSTRIE TECHNIK készített – 2004-ben állították üzembe. (Mellesleg: a CIT-vállalat több autógyárnak is gyárt különféle egységeket.) A hegesztõgép munkáját, amely két lépésbõl áll, részletesen bemutatták. Az elsõben vannak a hengerek, ezeket függõlegesen felállítják. A hegesztõrobot egy-egy elemet felemel, ráhúzza a csõre és ráhegeszti, illetve a második gépben történik a hengerek hegesztése, a végén pedig van egy tesztelõ állvány ahol pontosan ellenõrzik, hogy megfelelõ távolságra vannak-e a rotor elemek, amelyek a késeket fogják közre, és mérik, hogy a rotor ki van-e egyensúlyozva.

A gyártási teljesítményrõl és a szervezésrõl elmondták, hogy a ROLLANT bálázók gyártósorán átlagosan napi 12–14 gép készül, de ez felmehet napi 20–22 darabra is. A ROLLANT bálázók gyártósorán 14 szerelõpont van. Az elsõ lépésekben a bálázók két részét az elülsõ részt és magát a kamrát vagyis a nyíló részt állítják össze. Egy modell gyártása 2–3 hétig fut és utána váltanak a ROLLANT típuson belül.

A gyártásból minden héten kivesznek egy gépet és azt a szakemberek alaposan átvizsgálják, ellenõrzik. A vizsgálat tárgya döntõen a hegesztések minõsége, a festés minõsége, és hogy a csavarok megfelelõ nyomatékkal vannak-e meghúzva. Ha hibát észlelnek, megállítják a gyártási folyamatot és megoldják a problémát. A végleges ellenõrzés két lépésben történik: elsõ lépésben a gép hidraulikus, elektronikus, kezelõ egységeit kipróbálják, a második lépésben a mechanikus ellenõrzése történik meg.

Minden gép ellenõrzésérõl egy feljegyzés készül, ezeket megõrzik, így már innen kezdve történhet a nyomon követés. Minden gépnek van egy kiskönyve, amelybe az elsõ bála elkészítéstõl az utolsó lépésig, minden beállításról, illetve ellenõrzésrõl készül feljegyzés, amit aláírással igazolnak. Így az is nyomon követhetõ, hogy ki mit készített, illetve ellenõrzött a gazdálkodóknak szánt gépen.

Képgaléria a www.agronaplo.hu/esemény rovatban található

(fehér)