MENÜ

Pledge - a szõlõ és gyümölcs nyári gyomirtására

Oldalszám:
2014.04.10.

Mindezen problémák orvoslására az eddigieknél hatékonyabb megoldást kínál a Summit-Agro gyomirtó szerének, a PLEDGE 50 WP-nek alkalmazása. A készítmény hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselõ ún. „PROTOX-inhibitorok” csoportjába tartozik, így hatásmódjában eltér e növénykultúrák gyomirtásra általánosan használt szerekétõl. Tulajdonságait tekintve egy kettõs (perzselõ és tartam) hatású szelektív gyomirtó szer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemzõ, hogy a kezelés idején, a területen lévõ kikelt gyomokat leperzseli, a késõbb csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló filmszerû herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

A Pledge alkalmazásának elõnyei

Hatékonyság: a legfontosabb magról kelõ kétszikû gyomokat jól irtja, beleértve a rezisztens (triazin, karbamid) biotípusokat is. Emellett a föld feletti hajtások leperzselésével évelõ kétszikû fajokat is jelentõsen visszaveti fejlõdésükben. Talajon keresztüli tartamhatása révén, pedig hosszú távon biztosítja az ültetvény gyommentességét!

Megbízhatóság: hatása gyors és a hõmérséklettõl független, ezért kedvezõtlen idõjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggõsége más talaj herbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentõs. A hatóanyag aktiválódásához és a megfelelõ hatás kifejtéséhez a kezelést követõ két héten belül mindössze 4–5 mm-nyi csapadék is elegendõ!

Biztonság: alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvezõ környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelõek.

Rugalmasság: a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhetõ. Mivel nem szívódik fel a növényben – azok elfásodott törzsén perzselést nem okoz – ezért a „nem kívánatos” törzshajtások, tõsarjak eltávolítására is kiválóan alkalmas!

Gazdaságosság: könnyen kezelhetõ

(5 × 80 és 2 × 400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba. Igen kedvezõ árfekvésének köszönhetõen, pedig önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.

Hogyan használjuk a Pledge-t szõlõben és gyümölcsösben?

• A PLEDGE 50 WP 3 évesnél idõsebb (fásodott törzsû) ültetvényben használható fel, évi két alkalommal, elsõsorban a magról kelõ kétszikû (széles levelû) gyomnövények ellen.

• Ez a készítmény egyik nagy elõnye, hiszen így nemcsak kora tavasszal, a rügyfakadás elõtt, hanem a vegetációs idõszakban is bármikor felhasználható. Dózisa szõlõben és almástermésûekben 0,3 kg/ha (sorkezelésre számolva mindössze 100 g/ha!), csonthéjasokban pedig 0,2 kg/ha (sorkezelés esetén 70 g/ha), amelyet a megfelelõ permetlé fedettség miatt célszerû legalább 300 l/ha vízzel kijuttatni.

• Mivel a szer a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, így nem befolyásolja károsan a következõ évi rügydifferenciálódást.

• A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelõ vagy évelõ egyszikû és az évelõ kétszikû gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni.

• További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz viszonyok mellett, illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítõ szerrel kombinálva célszerû alkalmazni! Elmúlt évi vizsgálataink alapján erre a célra az ismert készítmények közül – a „költséghatékonyságot” is szem elõtt tartva – különösen az Actirob B (1 l/ha) és az Agropon (3 l/ha) használata javasolható.

• A kezelések hatékonysága és biztonságossága nagyságrendekkel növelhetõ az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésû speciális, sávos szóró keret alkalmazásával, amely bármely univerzális erõgépre felszerelve üzemeltethetõ. A sorpermetezõ kerettel kapcsolatos további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.

 


 


A fenti gondolatokat összegezve egyértelmûen megállapítható, hogy a szõlõ- és gyümölcskultúrákban való engedélyezésével egy olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtó szer kerül a gyakorló kertészek kezébe, amely kedvezõ tulajdonságainak köszönhetõen – az ágazat jelenlegi jövedelmezõségi viszonyait is figyelembe véve – az eddigieknél hatékonyabban képes megvalósítani a szõlõ- és gyümölcskultúrák hagyományos és integrált gyomszabályozását!

Dr. Magyar László

Summit-Agro Hungaria Kf