MENÜ

Új technológia a magtárban tárolt gabonafélék védelmére

Oldalszám: 3
2014.04.10.

Hasznos szakkönyv jelent meg „A szemes termények tárolása és korszerû védelme” témakörben, melynek szerzõi a Bayer és a Cheminova növényvédõ szer gyártó cégek.

Ez a munka hiánypótló, mert a témával kapcsolatban legutóbb 10 éve jelent meg szakkönyv.

2004. májusától került sor hazánk EU-s csatlakozására. 2005 és 2006 folyamán – a piaci árnál magasabb intervenciós áraknak köszönhetõen – megnõtt az igény a gabonafélék raktározására. Ebben az idõszakban igen sok és korszerû magtár épült, helyet adva a magas szintû veszteségmentes tárolási technológiáknak. A tárolásra kerülõ gabona mennyisége – az évjárattól függõen – elérheti, vagy meghaladhatja a tíz millió tonnát. Ismert, hogy a magtári kártevõk okozta közvetlen veszteség (mennyiségi és minõségi kár) 10% körül van. Így a veszteség napi áron elérheti az 50 milliárd forintot! A gabonaszektor valamennyi résztvevõjének – termelõnek, kereskedõnek, feldolgozónak – egyaránt érdeke, hogy a megtermelt gabonát jó minõ-

ségben és veszteségmentesen raktározza.

A gabona élelmiszeripari alapanyag.

 


Mindnyájunk számára fontos, hogy a belõle készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék stb.) káros toxinoktól, rovarkártevõktõl mentesen, egészséges élelmiszerként kerüljenek a fogyasztó asztalára.

A kiadvány részletesen tárgyalja a korszerû magtárakkal kapcsolatos követelményeket. Ismerteti – fotóanyaggal bõven illusztrálva – a legfontosabb kártevõket,

azok életmódját, kártételüket, és az ellenük való védekezést. Részletes technológiai ajánlásokat ad a tárolás elõkészítésérõl, a magtárak takarításáról, kémiai fertõtlenítésérõl a Cyren EC nagy hatású gázosodó rovarölõ szer használatáról.

A kiadványban központi szerepet kap és a szerzõk kiemelten javasolják a szemes termények preventív (megelõzõ) védelmét szolgáló K-Obiol 25 EC nevû BAYER készítményt. A javasolt technológia pontos betartásával a betárolt gabonafélék 6–12 hónapig kártevõmentesen tarthatók.

Ismerteti a – debreceni Farmgép által erre a speciális célra kifejlesztett – BAYER-Magvédõ permetezõgép családot.

A kiadványból megismerhetik a tárolással kapcsolatos hatósági feladatokat, a termény értékesítésével, exportjával kapcsolatos elõírásokat, valamint a termény idõszakos, vagy rendszeres ellenõrzésének szabályait is.

A kötetben helyet kaptak a magtárépítéssel, annak technikai felszerelésével, a folyamatos minõségellenõrzéssel, mérlegeléssel foglalkozó cégek ajánlatai is.

A kiadvány ingyenesen megrendelhetõ a 1/487-4217-es telefonszámon!