MENÜ

Kalászos fajtabemutató Szegeden

Oldalszám: 7
2014.04.10.

Gabonatermesztési Kutató Kht.

 

 

 

 


 

 

 

Kalászos fajtabemutatót tartottak Szegeden a Gabonatermesztési Kutató Kht. Búza Igazgatóságán. A növénynemesítõknek szerencséje volt a bemutatóval, mert bár az esõt hetek óta várták – a június elsõ napjaira megérkezõ országos esõk nagy izgalmat okoztak Szegeden. Az idõ a bemutató idejére azonban kegyeibe fogadta Szegedet és tökéletesen idõzítve elõször éjjel, majd a másnapi bemutatót követõen szinte alig egy negyedórával eredt csak el az esõ. A sátrak alól, az ebéd mellõl mindenki haza gondolt: „Talán otthon is így, csendesen esik…”. Kellett már nem csak Csongrád megyének, de az egész országnak egy jó kiadós esõ, félõ volt már, hogy megszorul a búza – mondogatták.

A kétnapos rendezvényt természetesen Dr. Matuz János ügyvezetõ igazgató nyitotta meg, majd Dr. Beke Béla vette át a szót és beszélgetett késõbb a termelõkkel, gazdákkal. No, hát tudja mindenki a gabonánál nem beszélnek mellé: „Pista, hát ezt tudja a Csillag…”. Mind a két napon számos nagy hírû elõadó tartott még a két nemesítõn kívül elõadást. Az elsõ napon Ertseyné Dr. Peregi Katalin az MgSzH központ Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának vezetõje, majd Vancsura József a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke tájékoztatott a legfrissebb eredményekrõl. Az igazgatóasszony elmondta, hogy a vetõmag szaporításokból még mindig 74,3% magyar és csak 25,7% külföldi, amely a külföldi vetõmagok tekintetébõl szemlélve, az elõzõ évit is megnézve, csökkenést vehetünk észre. A Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai alapján Magyarország elsõ 40 fajtája közül a Gabonatermesztési Kutató Kht. 9 fajtájával szerepel. Vancsura József új, független nemzeti fajtalistát akar az õszre a gazdák kezébe adni, hogy a termelõk egy, a saját szervezetüktõl kapott hiteles fajta katalógust vehessenek a kezükbe. Az elnök köszönetét fejezte ki, hogy munkájukat a szegedi nagy nemesítõ ház is támogatja. Lukács József az MgSzH igazgatóhelyettese elmondta, hogy õszi búzából úgy 1 120 000 hektár kerül betakarításra. Az elõzetes becslések alapján Békés megyében a termésátlagok 5,7 t/ha, míg Csongrád és Bács-Kiskun megyében 4,7 – 4,8 t/ha körül alakulnak. Országosan 5,2 millió tonna búzatermésre számítanak. Benke Zoltán a vetõmag szaporítások felügyelõje – szintén az MgSzH központból érkezve – határozott volt abból a tekintetbõl, hogy a vetõmagágazat fekete bárányának számít a kalászosok piaca, amelyen változtatni kívánnak.

A délelõtti elõadásokat követõen lehetett majd csak a szegedi fajta szortimentet végig járni, amelyet Cseuz László nemesítõ mutatott be. A szegedi gabonák vetésterületeikkel igen jó pozícióban vannak, hiszen a nagy öreg GK Kalász egy évtizedes múlttal a magyar területek tekintetében a második helyen áll. Régi és új vevõiknek újabb fajtákkal kedveskedtek; a GK Csillagból például többeknek tavaly még nem tudtak elegendõ vetõmagot biztosítani, de idén már lesz annyi elõállított és fémzárolt vetõmag, hogy ebbõl és minden új fajtából ki tudják szolgálni partnereiket – nyugtatott meg mindenkit Dr. Beke Béla. Idén nagyon kapkodták a GK Békést, de a GK Ati, vagy a GK Petur mögött már ott jön a GK Fény és a GK Nap, mint új generáció. Az õszi búzák mellett, találhatunk még árpákat, tritikálékat, rozsokat és zabokat, amelyek közül akadt õszi zab, amely ritkaság számba megy Európában is.

Szilágyi Bay Péter