MENÜ

Vaderstad Kft. - jubileumi születésnap

Oldalszám: 65
2014.04.09.

Tizedik születésnapját ülte a közelmúltban a Vaderstad Kft., amely a kontinensünkön jól ismert Väderstad-Verken AB harmadik külföldi vállalkozásaként alakult 1998-ban.

A jubileumi ünnepség színhelyéül a Vajdahunyadvár és a Magyar Mezõgazdasági Múzeum aulája szolgált, ahol a vállalat dolgozói másfél száz meghívott vendéggel közösen emlékeztek és ünnepeltek.

Az elmúlt évtized alatt jelentõs fejlõdést magáénak mondható magyar mezõgazdaság mára elérte a nyugat-európai gazdaságok termelési színvonalát – hangsúlyozta köszöntõjében Crister Stark, az anyavállalat igazgatótanácsának elnöke, aki elégedettségének adott hangot, hiszen tíz évvel ezelõtti döntésüket a magyarországi leányvállalat létrehozásáról a szántóföldi növénytermesztés és ezen belül a gabonaágazat magyar mezõgazdaságban játszott meghatározott szerepére alapozták. A mai kiváló eredménynek a Väderstad hazai leányvállalata is részese, hiszen az eltelt idõszak alatt komoly sikereket könyvelhetett el a magyar csapat Kalmár Tibor ügyvezetõ irányításával. A Väderstad technológiát ma már több, mint ezer hazai gazdaságban alkalmazzák, s reményeik szerint még idén átadják a Magyarországon értékesített 2000. Väderstad gépet. Köszönhetõen a folyamatos fejlõdésnek ma gépeladásban mintegy 350–400 db/év az értékesítési mutatójuk.

Crister Stark beszédében a mezõgazdasági termékek iránti folyamatosan növekvõ keresletet jósolta, amelyet egyre kevésbé lesz képes a világ mezõgazdasága kielégíteni. Az európai mezõgazdaság elõtt tehát biztos jövõ áll, fejlõdésének alapja az „amit learatunk, azt jó áron el is tudjuk adni” szlogennel fogalmazható meg. A Väderstad-Verken AB mára 11 leányvállalatán és 25 független importõrén keresztül a legrövidebb idõ alatt igyekszik teljesíteni partnerei megrendeléseit.

 
Kalmár Tibor ügyvezetõ a Vaderstad Kft. történetének fontosabb állomásait ismertette a megjelentekkel. Az 1998-ban Kecskeméten bérelt telephelyen és bérelt irodában mindössze három mukatárssal induló vállalkozás számos kezdeti nehézséggel birkózott meg, hiszen addig nem ismert technológiát kellett elfogadtatniuk a magyar gazdálkodókkal – olyant, amelynek gépei magas árszínvonalat képviseltek csekély géptámogatás mellett, ráadásul a beruházások finanszírozásához sem tudtak megfelelõ banki hátteret biztosítani. A vásárlók természetesen a gépvásárlással együtt komplex szolgáltatást (gyors alkatrész- és szervizellátás) igényeltek, amely a kezdetekben nem volt zökkenõmentes. Mindezekkel együtt az elsõ 3 évben mindössze 59 gépet értékesítettek. A fellendülés esztendeit a 2001–2003-as évek jelentették, részben a gépbeszerzési támogatásoknak köszönhetõen. Az új évezred elsõ két évében a Vaderstad Kft. forgalma megháromszorozódott, és elérte az egy milliárd forintot. S bár 2004-ben immár uniós tagországként az új támogatási rendszert még csak tanulva országosan visszaestek a mezõgazdasági beruházások, 2005-ben már újra fellendülés volt tapasztalható. Említésre méltó, hogy 2006-ban a stagnáló támogatási források ellenére a kft. minden idõk addigi legjobb értékesítési eredményeit érte el. A Vaderstad Kft. a támogatások megszûnése után továbbra is meghatározó szereplõje lesz a magyar mezõgéppiacnak.

A jobb terményárak, a magasabb jövedelmezõség 2007-re tovább növelte a mezõgazdasági üzemek beruházási kedvét. A kft. forgalma hetven százalékkal növekedett, árbevétele pedig meghaladta a három milliárd forintot.

A 2001 óta nyereséges kft. mûködésében meghatározó, hogy az anyacég a kft. nyereségét a magyar leányvállalat fejlesztésére fordította. Ennek köszönhetõen a Vaderstad Kft. 2006-ban a Kápolnásnyéken létesített saját tulajdonú új telephelyre költözhetett, így egy helyre került a gépértékesítés, az alkatrészraktár, a szerviz és az adminisztráció.

A Vaderstad Kft. a magyarországi piacon öt értékesítési körzetben vetõgépeket és talajmûvelõ gépeket forgalmaz – 14 gépcsalád 55 modelljét kínálják. A társaság piacvezetõ pozíciót ért el minden olyan szegmensben, ahol képviselteti magát – a CIB Lízingcsoport és a BNP Paribas Lease Group bevonásával pedig mára stabil finanszírozási háttewret építettek ki.

Alaptevékenységük kiegészítését tekintve egyre nagyobb szerepet vállalnak a kutatásban és a képzésben is, amiben nagy segítségükre van a Szent István Egyetem Földmûveléstani Tanszéke, Dr. Birkás Márta vezetésével. A Väderstad-Verken AB nem csak gépgyártó, hanem egy termelési koncepció és technológiai tulajdonosa is. A technológiai váltás alapja pedig a szemléletváltás, amely továbbképzéssel és a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásával sajátítható el.–KJ–