MENÜ

SIKERES VOLT AZ ÚMVP ELSÕ ÉVE

Oldalszám: 6
2014.04.09.

Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivõi tájékoztatón értékelve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) végrehajtásának elsõ 12 hónapját, azt alapvetõen sikeresnek ítélte.

Az agrártárca vezetõje emlékeztetett arra, hogy a program végrehajtása már annak hivatalos elfogadását megelõzõen 2007 áprilisában elkezdõdött. A mostani uniós költségvetési idõszak végéig az ÚMVP keretében mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar agrárium és a vidéki térségek rendelkezésére.

Az elsõ intézkedéscsoportban – amely a mezõgazdaság versenyképességének javítását szolgálja – eddig több, mint 24 ezer kérelem érkezett, amelynek támogatási igénye eléri a 484,4 milliárd forintot. Ebbõl 277,9 milliárd forint támogatási összeget ítéltek meg a kérelmek alapján, és már 21,3 milliárd forintot ki is fizettek a programok megvalósítására.

A második intézkedéscsoportban – amely a környezet állapotának javítását célzó intézkedéseket tartalmazza – több, mint 9400 kérelmet nyújtottak be 7,3 milliárd forint támogatási igénnyel. Az e területen meghirdetett támogatási konstrukciókra eddig 1 milliárd forintot fizettek ki az igénylõknek.

A harmadik intézkedéscsoportban – amely a vidéki életminõség javítását célozza – több, mint 1300 kérelemhez 9,2 milliárd támogatási igény társult. Az igényelt összegbõl eddig mintegy 840 millió forintot fizettek ki.

A negyedik intézkedéscsoport keretében 96 LEADER helyi akciócsoport alakult meg. Ezek az akciócsoportok lefedik az ország teljes területét. A szóban forgó akciócsoportokat 12 ezer szereplõ alkotja, Magyarország több mint 3 000 települési polgármestere, vállalkozói, és civil szervezetei egymás partnerei. Ezek az akciócsoportok a helyi fejlesztési igényeknek megfelelõen általában több száz millió forintos helyi fejlesztéseket valósíthatnak meg helyi pályázatok segítségével.

Eddig összességében az ÚMVP elsõ évében több, mint 35 ezer támogatási kérelem érkezett mintegy 500 milliárd forintos támogatási igénnyel.