MENÜ

A talajmûvelés technológiája az Omikrontól

Oldalszám: 74
2014.04.09.

Az Omikron Kft. 1991-ben alakult magyar családi vállalkozás. A cég legnépszerûbb termékei a sorközmûvelõ kultivátorok.

A rugós – merevszárú – kombinált kapacsoportokat 3–12 sorban szerelik. A kocsiszerkezet számos variáció kialakítását teszi lehetõvé, s a kapák elrendezése eltömõdésmentes üzemeltetést biztosít. Minden változat szerelhetõ mûtrágya- és mikrogranulátum adapterrel. Az adagoló elemek nagy üzembiztonsággal és precíz szórásegyenletességgel juttatják ki a kemikáliát, amelyek hatékony talajba dolgozása többféle rendszerben biztosított (pl. töltögetõ kapákkal).

Középnehéz és nehéz tárcsák közel 40 féle változatban készülnek. A függesztett és vontatott gépek V-elrendezésû gerendelyeire erõsített csapágyazású tengelyeket szerelnek, amelyekre csipkés és sima élû tárcsaleveleket fûznek, a különbözõ átmérõkhöz igazodó osztással és üzembiztos sárkaparókkal. A szárnyrészek hidraulikus csukásúak, így az elõírt közúti szállítási szélesség minden esetben biztosított. A tárcsák igen fontos részei a rászerelt hengerboronák, amelyek hatékony felszínlezárást biztosítanak.

A PlaneRoll simító+henger variációk közös jellemzõje a robosztus, hidraulikusan mûködtethetõ vázszerkezet (egységes 2,8 m szállítási szélességgel), és a Soljberg simítólapos egyengetõ egység. Ez utóbbi hidraulikus kiemeléssel szabályozható. Az 5,2/6,2/6,5/7,3/8,3/9,3 m munkaszélességû eszközök szélsõséges talajállapotok (pl. extra száraz) esetén is minõségi munkát végeznek. Alkalmazhatók magágykészítésre, hagyományos hengerezési munkákra és egyengetés-lezárás végzésére is. Területteljesítményük 4,2–5,5 ha/h, míg a traktormotor-teljesítmény igényük 90–190 LE között változik.

„…nagyon tetszik az egyengetõ munkája, s ezek a rugós lapok a rögöt is jól törik. Szinte elengedhetetlen a használata…” (Dobi László, üzemeltetõ, Tarnaméra)

A mély- és középmélylazítók forgatás nélküli alapmûvelésre alkalmazhatók. Széles mûvelõelem választék (1–5 kés), jó térgeometriájú szerszámtestek és hatékony lezáró hengerek biztosítják a minõségi munkát. A mélymûtrágyázó adapter (szõlõ, gyümölcsültetvény) és egyéb opciók (élfelrakás, vakond – drén) is rendelkezésre állnak. Az Innováció Díjas, rugóztatott késes lazítók energiaigénye kedvezõ, a robosztus vázzal és tartókkal kialakított gépek mûszaki üzembiztonsága kiváló.

OMKS-típusú kombinátorok jól kiválasztott mûvelõ elemek összeépítésével, talajkövetõ mechanizmusokkal, alacsony energiaigényükkel méltán tartoznak a költségtakarékos gépek kategóriájába.

Mûvelõ elemük dupla rugóskapával szerelt, ezt követi egy rugóterhelésû simítólemez sor, amely a felszínt egyengeti. A talajt kettõ sor önbeállós golyóscsapággyal szerelt törõhengersor zárja le, ezáltal kialakítva a megfelelõ magágyat. A gépek munkamélységét a váztartó kerekekkel és a törõhengerekkel lehet szabályozni. Széles mérettartományukkal (2,2 m-tõl 7,2 m-ig) állnak rendelkezésre a megfelelõ LE-igényhez. A kombinátorok alkalmasak tavaszi és õszi magágy készítésére.